ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Nabídka míst je stabilní. Nezaměstnanost klesla

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Počet lidí hledajících práci v okrese Prachatice v březnu poměrně výrazně klesl. Naopak nabídka volných míst je dlouhodobě stabilní.

      

  

 

 # Středa 19/4 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Statistiky Úřadu práce přinesly pro Prachaticko s koncem března poměrně dobrou zprávu. Míra registrované nezaměstnanosti klesla meziměsíčně o čtyři desetiny procenta na 3,0 %. Bez práce a v evidenci Úřadu práce bylo na Prachaticku na konci března 1082 lidí a Úřad práce jim nabízel 1653 volných míst.

Březnový pokles je přitom stejně rychlý, jako byl loni a jako býval před covidovými restrikcemi, a dá se očekávat, že bude v našem okrese pokračovat i v dalších jarních měsících. Jednak je pokles nezaměstnanosti na jaře obvyklý jev a hlavně podle statistik začíná zpomalovat inflace a očekávání dalšího vývoje počítají s obnovou mírného růstu.

Ze statistik Úřadu práce za poslední tři roky přitom vyplývá, že covidové restrikce zvýšily nezaměstnanost na Prachaticku zhruba 0,4 procenta a loňský prudký nárůst inflace stejně tak. V absolutních číslech přibylo ve statistikách zhruba 150 až 200 lidí – jde o srovnání mezi současností a rokem 2019.

K tomu je třeba připočíst i to, že před covidem a v době covidových restrikcí se počet volných míst stabilně držel kolem dvou tisíc, ale v době prudce zvýšené inflace klesl zhruba o patnáct procent. V posledním půlroce se však zdrží mezi šestnácti a sedmnácti sty a je poměrně stabilní.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky