ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Podvodná SMS obsahovala i celé jméno ženy

VIMPERSKO/KRIMI – Další podvedenou prostřednictvím podvodných SMS je žena z Vimperska. Uvěřila zprávě, která obsahovala i její jméno a přišla o 170 000.

      

  

 

 # Čtvrtek 9/2 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Přesto, že policisté varují před podvodnými SMS zprávami a podvody na internetu neustále, těchto případů neubývá. Policie ČR přitom aktuálně informovala, že další takový podvod řeší policisté z obvodního oddělení ve Vimperku. Poškozenou je žena z oblasti, kterou mají na starosti.

Žena dostala nedávno SMS zprávu o tom, že má nárok na příspěvek na bydlení a také na úsporný tarif. Na důvěryhodnosti zprávě dodávalo i to, že obsahovala její jméno a příjmení. Kde se pachatel dostal ke kombinaci telefonního čísla a jména jeho majitelky, zatím není jasné.

„Ve zprávě byl dále přiložen odkaz ve znění ZÍSKAT, který důvěřivou ženu odkázal na internetovou stránku htpps://mqsv.pw/. Po odkliknutí se jí otevřela stránka „identita občana“ s doslovným textem: ‚Bezpečnostní informace: Obdrželi jste tuto SMS zprávu z jednorázového telefonního čísla nebo emailem. Ministerstvo práce a sociálních věcí posílá upozornění na základě nařízení vlády dle § 88 odst. 1 písm. zákonu o ochraně osobních údajů‘ s dalším obdélníkovým odkazem s nápisem: POKRAČOVAT,“ vysvětlila prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Žena na nápis klikla a zobrazila se jí stránka s ID internetovým bankovnictvím, do kterého se na základě vstupního klíče, který jí mezitím přišel formou SMS, dobrovolně přihlásila. „Bohužel pak už jen zjistila, že jí byl bez jejího vědomí a souhlasu proveden převod peněz na cizí účet, čímž jí vznikla škoda za více jak 170 000 korun,“ dodala mluvčí.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky