ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Neumannka ukazuje málo vídaný ohýbaný beton

PRACHATICE/ZPRÁVA – Centrum designu Neumannka v Prachaticích představuje práci mladého nadaného designéra Jana Nohejla, který ohýbá beton ve svém studiu YLGU.

      

  

 

 # Pondělí 30/1 2023 – TEXT: Sarah Bende

 FOTO: Tomáš František Přibyl

Nová výstava prachatické Neumannky cílí hlavně na nadšence pro bytový design. Ti se tu mohli v pátek 27. ledna sejít na vernisáži výstavy mladého designéra z Prahy Jana Nohejla. Jde o první letošní výstavu pro Neumannku a první větší výstavu tohoto nadaného umělce.

Při výběru nového vystavujícího sáhl Jakub Nepustil, který Neumannku vede, tentokrát po umělci, který nemá ještě tolik cen, jako řada těch, kteří tu vystavovali před ním, ale vykazuje velký potenciál a jeho práce vypadá nesmírně zajímavě. „Narazil jsem na Jana Nohejla na designbloku (pražský mezinárodní festival designu – pozn. redakce) a velice se mi jeho práce zalíbila. Rádi zde totiž představujeme nové technologie a design spojený s výrobou,“ řekl Jakub Nepustil na zahájení výstavy.

Jan Nohejl přivezl na výstavu do Prachatic například několik variant betonových umyvadel, květináčů a jiných menších bytových doplňků.
Zlatým hřebem výstavy jsou však jistě konferenční stolky, které vznikají ne příliš běžnou metodou ohýbání betonu.

Dnes má Jan Nohejl vlastní studio YLGU, které se věnuje ruční výrobě betonového nábytku a vybavení zejména do moderních interiérů. K této práci se však dostal tak trochu náhodou. „Původně to byl pouze koníček, když jsem si vybavoval byt. Zkoušel jsem i metodu ohýbání betonu, ve které jsem se postupně zlepšoval. Nyní se tomu věnuji už tři a půl roku a snažím se tomu nadále věnovat na sto procent,“ řekl mladý designér pro prachatickoNEWS.CZ.

Výstava nazvaná YLGU Ohýbáme beton potrvá v prachatické Neumannce až do 29. března a ve všední dny je možné ji navštívit vždy od pondělí do pátku od dvanácti do šestnácti hodin nebo po domluvě - www.neumannka.com

Vlevo Jan Nohejl a vpravo Jakub Nepustil.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky