ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  U Buku zachránili život. Jsou Gentlemany silnic

VIMPERSKO/ZPRÁVA – Petr a Petr Fleischmannovi ze Šumavských Hoštic zachránili v noci na sobotu 3. prosince život mladému řidiči a nyní se za to dočkali titulu Gentlemani silnic.

      

  

 

 # Pondělí 23/1 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Policie České republiky, Generali Česká pojišťovna, BESIP a Český Červený kříž dnes 23. ledna slavnostně ocenily otce a syna ze Šumavských Hoštic za záchranu života nedaleko Vimperka v mrazivé noci. Pomohli mladému řidiči VW Tiguanu po čelním nárazu do stromu.

Petr Fleischmann starší je v Šumavských Hošticích starostou a učitelem na základní škole. A vede tu i dopravní výuku a to tak dobře, že místní školní tým pravidelně vyhrává okresní kolo dopravní soutěže mladých cyklistů a mnohokrát už uspěl i na krajské úrovni a dvakrát vyhrál i celostátní kolo. A členem úspěšného školního týmu tu byl i jeho syn Petr.

Z pátku na sobotu 3. prosince loňského roku přitom měla šumavohoštická škola večírek ve Vimperku a účastnil se ho i Petr Fleischmann starší. A syn Petr ho jel před jednou hodinou v noci vyzvednout. „Jsem na syna hrdý. Cestou zpátky si všiml něčeho, co na silnici, když pro mě jel, nebylo. Byla to trocha sněhu,“ popsal dnes Petr Fleischmann starší, co se tehdy mezi Vimperkem a Bukem v mrazivé noci stalo. „Všiml jsem si, že tam ze stromu opadal sníh. Pět minut před tím tam byla cesta holá,“ dodal Petr Fleischmann mladší.

Foto: Policie ČR

Otec a syn se s autem hned otočili a vrátili se k podezřelému místu, aby zjistili, že tu sjelo se silnice auto a narazilo čelně do stromu. Ihned podle předpisu označili své auto, syn volal na číslo 155 a otec začal zjišťovat, jestli ve voze někdo není. Auto totiž nebylo osvětlené a zůstalo pod menším srázem u silnice.

Ve voze přitom zůstal mladý řidič v bezvědomí. „Při nárazu naštěstí vystřelily airbagy. Muž měl krev na ruce a na čele, ale dýchal,“ dodal Petr Fleischmann starší. To už probíhala komunikace se záchrannou službou, která si pak zásah převzala i s hasiči, kteří také na místo dorazili velmi rychle.

Foto: Policie ČR

Za svoji všímavost a pohotový čin proto byli otec a syn oceněni titulem Gentleman silnic. „To, že si ve tmě havarovaného automobilu vůbec někdo všiml, bylo velké štěstí. Pan Petr Fleischmann byl velmi pozorný. Jednali pohotově a s uvážením. To bylo v této situaci klíčové,“ řekl jihočeský policejní ředitel Luděk Procházka. „Oběma mužům patří za jejich všímavost a včasné poskytnutí první pomoci, bez které by mladý řidič pravděpodobně nepřežil, velké a upřímné poděkování,“ dodal ředitel projektu Gentleman silnic Jan Marek.

Policie ČR a Generali Česká pojišťovna tento titul udělují už devatenáctým rokem jednak jako ocenění a poděkování, ale i proto, aby vyzdvižením podobných činů inspirovaly k podobnému jednání i další řidiče. Petr a Petr Fleischmannovi jsou v pořadí 215. a 216. nositelem tohoto titulu a prvními z Prachaticka.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky