ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  V Prachaticích vznikne unikátní chráněné bydlení

ZPRÁVA – Jihočeský kraj vybuduje v objektu u polikliniky v Prachaticích unikátní službu pro paraplegiky. Bude jim pomáhat učit se žít s jejich handicapem.

      

  

 

 # Úterý 27/6 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Projekt dostal název chráněné bydlení. Nepůjde však o pouhé byty, ale o plnohodnotnou sociální službu, ve které se paraplegikům dostane speciálních rehabilitací a sociální pracovníci se jim tu budou věnovat i po sociálně terapeutické stránce tak, aby jim pomohli získat maximální možnou soběstačnost.

Lidem, kteří v průběhu života utrpí úraz, který je upoutá na invalidní vozík, má služba především umožnit návrat do běžného života, ke studiu nebo do zaměstnání. Zařízení bude mít kapacitu pro dvanáct klientů a bude určeno pro handicapované z celého kraje, tedy nejen z Prachaticka.

Příprava projektu běží poměrně dlouho – zrodil se v hlavách náměstkyně hejtmana Lucie Kozlové a ředitelky prachatického Domova seniorů Mistra Křišťana Hany Vojtové. Kraj pro něj vybral svůj dlouho nevyužívaný objekt v prachatické Nemocniční ulici číslo 1108 vedle bývalého rentgenu na poliklinice.

„S paní ředitelkou Vojtovou nás napadlo, že bychom tam mohly udělat zařízení pro vozíčkáře jako chráněné a tréninkové bydlení pro lidi, kteří ke svému handicapu přijdou následkem úrazu, autonehody a podobně. Pobývali by tu, dokud se nenaučí třeba běžné denní úkony a dokud se nenaučí s handicapem žít,“ řekla pro prachatickoNEWS.CZ náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlová. „Myslím, že to bude unikát, protože něco podobného v České republice nikde není,“ dodala.

Na tom, jak bude objekt řešen dispozičně a jak se přizpůsobí potřebám paraplegiků, přitom kraj a projektanti spolupracovali i s vedením Českého paralympijského výboru a řadou paraplegiků. Proto by nová služba měla nabídnout to nejlepší možné zázemí a vybavení.

V současnosti už se příprava projektu začíná blížit výběru dodavatele stavby. Kraji přitom pomohlo i Město Prachatice, když poskytlo pozemek, který nutně potřebuje. Náklady jsou odhadovány na zhruba 150 milionů korun a krajští radní a zastupitelé souhlasili, že se s tímto projektem budou ucházet až o sto milionovou dotaci z Národního plánu obnovy. Podle Lucie Kozlové však Jihočeský kraj novou službu vybuduje, i kdyby dotaci nezískal.

S demolicí objektu a následnou výstavbou nového by se mělo podle náměstkyně hejtmana začít nejspíše na jaře příštího roku a hotový by měl být do konce roku 2025. Organizačně pak bude nová služba pro paraplegiky spadat pod prachatický Domov seniorů Mistra Křišťana a Prachaticím by toto nové zařízení mělo přinést i nové pracovní příležitosti.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky