ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Prachatice mají nové televizní zpravodajství

PRACHATICE/ZPRÁVY – Je jim kolem patnácti, jsou čtyři a mají chuť dělat televizní zpravodajský program. Tak se do toho dali a oživují tím prachatické mediální prostředí.

      

  

 

 # Pátek 10/2 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTO poskytlo Gymnázium Prachatice

V Prachaticích začal v tomto školním roce vysílat nový zpravodajský kanál místního gymnázia. Jeho videa se objevují na školním webu www.gympt.cz, instagramu a kanálu youtube GympTV (YouTUBE Kanál GympTV). Jde o novinku, zatím ve škole fungoval jen školní časopis. „Připravuje to tým studentů z kvarty a kvinty,“ řekla pro prachatickoNEWS.CZ ředitelka gymnázia Jana Dejmková.

Mladý tým, který tvoří studenti Roman Gajdoš, Ema Danielová, Robin Bubeník a Adéla Jiroušková, se zatím věnuje převážně událostem ze školy. Z těch přináší reportáže nebo ankety. Nedávno se ale tato nová televize věnovala i volbám do školního parlamentu nebo třeba školnímu dni bez batohů. Kanál však přináší i zprávy a podle ředitelky školy je očekávatelné, že tito mladí studenti budou jednou chtít zkoušet připravit i reportáže z akcí v Prachaticích.

Studenti a učitelé školy jsou přitom z nové televize nadšeni. „Už jejich úvodní videa byla naprosto neuvěřitelná. Na to, že začínali, to mělo tak vysokou úroveň, že jsme byli všichni překvapeni. I Daniel Stach z České televize, který s nimi jejich videa prošel, to říkal,“ řekla Jana Dejmková.

V gymnaziálním televizním týmu jsou totiž zkušenosti s ochotnickým divadlem a výrobu a střih videí měli jeho členové jako koníček. Impuls k tomu, aby začali vytvářet zpravodajství, sice vzešel z pedagogického sboru, ale energie a nadšení, s kterou se do toho dali, je už čistě jejich. Vedení školy jim navíc poskytuje velkou autonomii – je připraveno pomoct a reportáže před zveřejněním zhlédne – ale tým pracuje zejména, co se týče výběru témat nebo jejich zpracování, hodně samostatně. I své budoucí nástupce si mají hledat a vychovávat sami.

Natáčí přitom hlavně se svými fotoaparáty, škola má i kameru a zvukovou techniku a nechybí jim třeba ani zelené plátno, na které mohou promítat různá pozadí. Hlavním, kdo jim pomáhá, je učitel Filip Jelínek, který tým spojil i se známým moderátorem České televize Danielem Stachem, díky jehož radám se může zlepšovat.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky