ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Všeci (ne)kradnů zaplnilo prachatické divadlo

PRACHATICE/OBRAZEM – V prachatickém městském divadle pokračovala přehlídka Štít. A tentokrát při tom sálem létaly artefakty a nejen politické narážky.

      

  

 

 # Středa 22/3 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Osmačtyřicátý ročník přehlídky amatérských divadel o Štít města Prachatic za sebou má už čtvrté soutěžní představení. Postarali se o něj včera 21. března ochotníci ze Strunkovic nad Blanicí s hrou strunkovického starosty Karla Matějky Všeci (ne)kradnů. Strunkovičtí jsou na Štítu letos jediní z našeho regionu a tak by se dalo říct, že jde o domácí soubor.

Jejich představení napsané podle pohádky Tři veteráni Jana Wericha viděly na Prachaticku a Vimpersku už stovky lidí a vždy ho ocenily velkým potleskem. Lidová fraška v podání ochotníků lákala přitom i tentokrát a divadlo bylo při letošním Štítu poprvé vyprodáno.

Ještě před představením ale tradičně dostalo prostor moderátorské duo Ladislav Mráz z Dutamu a Petr Kolín z Herosu se svým zábavným malým divadelním rychlokvízem o ceny, které jako artefakty z představení nechali v divadle známí herci. Soutěžilo se tak třeba o těhotenský test nebo peněženku. A protože výherci seděli na balkóně, ceny jim moderátoři házeli.

Samotné představení pak potvrdilo svou pověst hodně lidové zábavy v ochotnickém hávu s řadou politických narážek na současnost. Strunkovičtí vsadili na typ humoru, který je v Čechách hodně oblíbený, ostatně jejich soubor patří v našem regionu k nejpopulárnějším. A tomu naprosto odpovídaly i reakce publika.

Vzhledem k početné účasti diváků je pravděpodobné, že by si soubor mohl odvézt Cenu diváka. V hlavní soutěži to ale bude mít víc než těžké. Štít je přeci jen soutěžní přehlídka amatérských divadel a letos na něm soutěží soubory s nesmírně kvalitními představeními.

Soutěžní část Štítu zakončí ve čtvrtek 23. března od devatenácti hodin Ženský amatérský spolek Homole, který přiveze tentokrát vlastní hru zkušené režisérky Stanislavy Kočvarové. I toto představení o tom, že Lock-Downovým syndromem může trpět každý, slibuje vysokou divadelní kvalitu. Soubor ho hraje zhruba rok a už za něj má několik cen.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky