ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Do Prachatic se vrací symbol kvality v kultuře

PRACHATICE/ZPRÁVA – Novému vedení Prachatic se podařilo dojednat návrat jednoho z největších jazzových festivalů. Bohemia JazzFest by se tu měl opět konat už v létě.

      

  

 

 # Pátek 17/2 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Prachatice festival Bohemia JazzFest, který pořádá světově uznávaný hudebník Rudy Linka, hostily řadu let. Tradičně se tu konal závěrečný koncert festivalu, který má skvělé jméno v celé České republice, ale také ve světě. A to hlavně díky tomu, že staví na tom, že zve na podia v historických městech hvězdy současného světového jazzu.

V roce 2015 se tu ale tento festival konal naposledy. Pak minulé vedení města přišlo se škrty v kultuře a snížilo městský příspěvek na pořádání Bohemia JazzFestu, což vedlo organizátory k jeho přesunu jinam. Tehdejší koalice si kvůli tomu vysloužila kritiku za příliš účetnický přístup k umění a Bohemia JazzFest se tak stal symbolem toho, jak ignorovala kvalitu v kultuře.

Návrat Bohemia JazzFestu byl pak jednou z prvních věcí, do které se na podzim zvolené vedení města pustilo. Hned při schvalování prvního rozpočtu v tomto volebním období dala koalice mezi kulturní výdaje i 300 000 korun na tento festival.

A nyní místostarosta Jan Kotrba, který má ve vedení a koalici na starosti kulturu, naší redakci potvrdil, že starosta Jan Bauer už návrat Bohemia JazzFestu dojednal. „Jsme dohodnuti, že festival tu opět bude a jsme dohodnuti i na termínu 15. července letošního roku,“ řekl Jan Kotrba. „Ne vždy je ekonomický faktor nejvyšší hodnotou,“ dodal.

Příspěvek, který je letos v rozpočtu na Bohemia JazzFest, je přitom stejný, jako před osmi lety. Pokud by nestačil, pokusila by se radnice podle místostarosty získat další peníze od místních sponzorů. Město kromě příspěvku na festival pro něj poskytuje také prostor a ozvučení.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky