ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Prachatice hostí v létě unikátní výstavu plakátů

ZPRÁVA – V Prachaticích začíná svou pouť republikou výstava plakátů, které vytvořili studenti designu a visuální komunikace pro Národní radu zdravotně postižených.

      

  

 

 # Neděle 2/7 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Plakáty vytvořili studenti Západočeské univerzity – respektive její Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara - a ještě konkrétněji studenti ateliéru grafického designu a visuální komunikace, který vedou profesor Rostislav Vaněk a docentka Kristina Fišerová. Zadání znělo navrhnout plakáty na téma handicap – vzniklo jich pětapadesát.

Část z nich nyní visí v prachatickém SeniorPointu v domě zvaném Křižovatka na Zlaté stezce 145 u Štěpánčina parku. Jejich výstava začala včera 1. července a potrvá do konce tohoto měsíce. Na vernisáži se sešli pravidelní návštěvníci SeniorPointu i jeho koordinátoři, kteří plakáty vystavené v Prachaticích vybírali – všech pětapadesát se jich sem nevejde. Zavítat je možné sem ve všední dny vždy od desíti do sedmnácti hodin.

Spolupráce Západočeské univerzity a Národní rady zdravotně postižených stojí na snaze rady co nejvíce ve veřejném komunikačním prostoru zdůraznit téma handicapu. „Pochopili jsme, že bez dobré mediální prezentace problematiky zdravotního postižení nemůžeme přesvědčit politiky, že je toto téma důležité,“ uvedl k výstavě předseda NRZP ČR Václav Krása. „Co není veřejné a nemá nějakou publicitu, dnes vlastně neexistuje,“ dodal.

Rada přitom nechtěla jít cestou povrchní emocionální zajímavosti, kterou dnes média vesměs nabízí, ale začala raději spolupracovat se studenty Západočeské univerzity. Plakát sice představuje visuální zkratku a nevypráví příběh, ale dané téma dokáže zobrazit do hloubky a se vší vážností. „Plakát má v dnešní době smysl jen jako sociální výpověď – výzva a apel na společnost,“ uvedli ve společně podepsaném textu k výstavě vedoucí univerzitního ateliéru, kde plakáty vznikly, Rostislav Vaněk a Kristina Fišerová.

Nabídku zahájit putování této výstavy po Česku dostala prachatická městská delegace na nedávném předávání Ceny mosty od Národní rady zdravotně postižených. Prachatice tady byly oceněny za dvacet let práce ve prospěch zdravotně postižených.

Výstavu přitom stojí za to vidět samozřejmě především kvůli tématu, ale i proto, že studentům se jejich práce graficky a designově povedly. A navíc výstava vrací do světa veřejné komunikace i téma obsahu a smyslu nějakého vyjádření. V dnešním mediálním prostředí jde o čím dál tím více unikátnější záležitost.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky