ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Štít letos odvezly úžasně vtipné dámy z Homole

PRACHATICE/OBRAZEM – Mělo se rozdávat pět cen, ale nakonec jich porota a organizátoři rozdali devět. Štítek putoval letos poprvé do Národního divadla Čkyně.

      

  

 

 # Sobota 25/3 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Už osmačtyřicátý ročník přehlídky amatérských divadel o Štít města Prachatic vyvrcholil v sobotu 25. března večer v prachatickém městském divadle vyhlašováním cen. Znovu několikrát zaznělo, že letošní ročník přehlídky byl co do kvality souborů mimořádný a porota avizovala, že chce rozdělit více cen, než bylo v plánu. To se nakonec stalo a tak žádný ze souborů účastnících se hlavní soutěže, neodjel s prázdnou.

Letošní Štítek, který je součástí Štítu už počtyřiadvacáté, získali čtyři skvělí a zábavní muži, kteří tvoří Národní divadlo Čkyně. Jejich představení jsou ojedinělá zejména v tom, že dokážou hrát klasické pohádky pro děti a přitom je prokládat vtipnými narážkami i pro dospělé a vytváří tak doslova dvě představení najednou.

Oceňování pohádek pro děti na Štítku obvykle končí právě tím, že jeden ze čtyř souborů převezme Štítek. Letos to tak ale nebylo. Svatomářský spolek SODA dostal navíc cenu za výtvarné a scénografické ztvárnění své inscenace. To bylo vynikající i podle soudu naší redakce zejména v propojení loutek a herců.

Ze Štítu pak putuje cena diváků do Týna nad Vltavou souboru Vltavan za jeho ztvárnění hry Jiřího Hubače Generálka císaře Napoleona. Strunkovičtí ochotníci dostali od poroty další zvláštní cenu a to za suverénní aktualizaci známé pohádky Tři veteráni.

Speciální cenu poroty si odvezl i TYJÁTR z Horažďovic, kterému se mimořádně zdařile podařilo nastudovat hru Důkaz Davida Auburna, která dostala Pulitzerovu cenu. Porota u souboru ocenila precizní zvládnutí náročné předlohy. A navíc zvolila výkon Lenky Kůsové v tomto představení jako nejlepší ženský herecký výkon přehlídky.

Dvě ceny si odvezl také Divadelní soubor bez NO z Prahy. Porota speciální cenou ocenila autorský text režiséra a herce souboru Jana Matouše Mazury, kterému navíc dala i cenu za nejlepší mužský herecký výkon.

Hlavní cenu přehlídky Štít města Prachatic pak na závěr vyhlašování získal na prachaticku známý a oblíbený Ženský amatérský spolek z Homole. A to za místy šílenou, místy laskavou a celkově velmi vtipnou komedii, kterou napsala a režírovala Stanislava Kočvarová. Hra dostala název Lock-downův syndrom aneb hlavně klid.

 

Štít začal s covidem, další hra dostala Pulitzera

Štít nabídl divákům mimořádně silné představení

Štítek roztočil už čtyřiadvacátý kolotoč pohádek

Vltavan potvrdil mimořádně vysokou laťku Štítu

Všeci (ne)kradnů zaplnilo prachatické divadlo

Štít Prachatic by si zasloužily hned dva soubory

 

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky