ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Nikdy více Prachatice, slibují tam jitrnice…

PRACHATICE/ZPRÁVA – Únorové vepřové hody v Prachaticích řešilo i zastupitelstvo. Podle vedení města na nich bylo málo jídla proto, že nedorazilo několik podnikatelů.

      

  

 

 # Pondělí 13/3 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Byla to první větší akce, na které nová koalice mohla ukázat, jak to myslí s oživováním centra prostřednictvím trhů. Přilákat veřejnost se přitom v sobotu 11. února na Velké náměstí na trh a vepřové hody podařilo, ale zároveň tu bylo nakonec až zoufale málo slibovaných vepřových pochoutek.

A protože hladový Čech, který přišel o nezdravé pokrmy z prasete, je naštvaný Čech, vyvolala tato akce nakonec více kritiky než pochval. A také se začalo diskutovat, kde vznikla chyba. Podle vedení města přitom akce měla jasný koncept, ve kterém měli spojit síly podnikatelé v gastronomii a radnice.

„Postavili jsme to na tom, že my neděláme za erární prostředky konkurenci podnikatelům. Chtěli jsme udělat zázemí, dát tam hudební doprovod a vepřové hody měli připravit podnikatelé v gastronomii,“ řekl starosta Jan Bauer. „Koncept byl – přijďte a vydělejte si, my vám s tím pomůžeme tím, že připravíme místo i propagaci,“ dodal místostarosta Jan Kotrba, který má na starosti kulturu. Jen půjčení stanu přitom město stálo zhruba třicet tisíc korun.

Kritika malého množství jitrnic, vepřového masa nebo tlačenky se přitom objevila hned v den konání akce. Starosta Jan Bauer potvrdil, že stížnosti musel řešit už na samotných hodech. Hodně kritiky se pak objevilo i na sociálních sítích a nakonec se o kritice hodů jednalo i na zastupitelstvu, kde o tom diskusi otevřel opoziční zastupitel a bývalý radní Vladimír Lang.

„Cílem bylo dostat lidi do centra, což se povedlo a patří vám za to dík, ale většina lidí se tam šla nakonec jen projít, sednout si do stanu na pivo, nebo naštvaně odejít,“ řekl Vladimír Lang a ocitoval také několik kritických sloganů, které zachytil v prostředí sociálních sítí. Jeden z nich zněl: Nikdy více Prachatice, slibují tam jitrnice…

Podle starosty Jana Bauera i místostarosty Jana Kotrby přitom vznikl hlavní zádrhel v domluvě s podnikateli. Nakonec na místě zachraňovali situaci s vypětím sil ti z restaurací Jelen a Černý medvěd, ale ostatní nedorazili. A to navzdory slibům a účast navíc odřekli často na poslední chvíli.

Toto tvrzení radnice se však nedá ověřit, protože seznam podnikatelů, kteří nedorazili, zveřejněn nebyl. Není ani jasné, jak pevné byly dohody o účasti – jestli radnice vázala podnikatele k účasti nějak smlouvu. Ani zda se mezi podnikateli, kteří měli dorazit, vedla třeba debata, kdo jaký sortiment tu připraví. Zdá se tak, že jednání radnice s podnikateli mělo poměrně volný charakter a to se městu vymstilo, když se většina lekla, aby na akci neprodělala.

Z vyjádření starosty Jana Bauera přitom vyplývá, že město nechce podobné akce organizovat tak, že by samo nakoupilo několik prasat a hody zrealizovalo samo pod okny podnikatelům z náměstí. Na druhou stranu místostarosta Jan Kotrba po našem redakčním dotazu připustil, že by město a podnikatelé mohli zkusit hledat modely, při jakých by radnice hradila případné ztráty podnikatelů. Alespoň zpočátku.

Například tak, že by s nimi město dohodlo, kdo kolik čeho na trh připraví a zaplatilo by třeba formou dotace to, co by podnikatelé nakonec neprodali. Rozložilo by to podnikatelské riziko do doby, než se podobné akce stanou tradicí a podnikatelé se jich přestanou obávat. „Po prvních hodech je to jedna z variant - vůbec to nevylučuji, ale nedělal bych to dlouhodobě. Naším cílem není podnikatele dotovat, ale pomáhat jim,“ řekl Jan Kotrba pro prachatickoNEWS.CZ.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky