ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Vila památkou? Koalice má první velký problém

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatická koalice narazila na problém, o kterém v ní panuje nejmenší shoda. Otevírá ho poněkud partyzánská akce spolku Živá vila.

      

  

 

 # Úterý 14/2 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Jestli v něčem nepanuje v nové prachatické koalici shoda, je to otázka přeložky silnice od Těšovic do Prachatic a tím pádem otázka osudu Kralovy vily v Nádražní ulici. Pokud by přeložka vznikla podle trasy dosud prosazované krajem, vila by musela být zbourána.

Koaliční strany tento bod v jednání o koaliční smlouvě de facto obešly s tím, že se dohodly, že se někdy dohodnou. Zejména ODS byla v minulosti zastáncem stavby přeložky, zatímco Živé Prachatice usilovaly o zachování vily.

Jenže nyní spolek Živá vila, který má Kralovu vilu pronajatou, znovu požádal o vyhlášení vily památkou. A znovu to s nikým moc nekonzultoval. Tentokrát jde ale i o koaliční problém, protože spolek vede členka koalice z Živých Prachatic Barbora Koritenská. A podle vyjádření starosty pro naši redakci se zdá, že její krok vyvolal v koalici první roztržku.

Spolek Živá vila zveřejnil informaci o tom, že požádal ministerstvo kultury opětovně o vyhlášení Kralovy vily památkou na svém facebookovém profilu. „Domníváme se totiž, že je na místě dřívější rozhodnutí o neprohlášení zodpovědně přehodnotit. Silniční přeložce, kvůli které je Kralova vila odsouzena k demolici, totiž v říjnu 2022 vypršelo územní rozhodnutí a od té doby nečiní investor stavby (Jihočeský kraj) žádné kroky k jeho obnovení,“ uvedl spolek své hlavní důvody.

Spolek lidí, kteří usilují o oživení a záchranu tohoto objektu, už o vyhlášení unikátní funkcionalistické vily z 30. let minulého století památkou jednou žádal a uspěl. Ani tehdy svou žádost předem nekonzultoval s majitelem, kterým je město. Tehdejší koalice se postup spolku dotkl tak, že nakonec prosadila na ministerstvu zrušení rozhodnutí o vyhlášení vily památkou.

A i nyní spolek zdá se postupuje bez koordinace s majitelem a s koalicí, jíž je však nyní v podstatě součástí. „Řešili jsme to, když se sepisovala koaliční smlouva. Tehdy jsem všem oznámila, že to máme v plánu, pokud kraj nevyvine nějakou snahu o prodloužení územního rozhodnutí. To se dosud nestalo, takže s tím všichni koaliční partneři museli počítat. Ale přímo o zaslání návrhu jsem je už neinformovala,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ zastupitelka a předsedkyně spolku Barbora Koritenská.

Reakce starosty Jana Bauera na naše dotazy ale svědčí o tom, že minimálně ODS se tento postup spolku dotkl. „O aktivitách koaličního partnera mě nikdo neinformoval a přečetl jsem si to na sociální síti, což mě přijde minimálně neslušné,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ.

Jan Bauer také tvrdí, že dohoda o přeložce a vile byla jiná. „Přeložku jsme v koaliční smlouvě neřešili. Panovala shoda, že projekt ve spolupráci s Jihočeským krajem posoudíme z hlediska potřebnosti a variantnosti řešení,“ řekl s tím, že o tom, jak se město postaví k návrhu na vyhlášení vily památkou, bude jednat rada i koalice. „Pokud koaliční partner dělá opak toho, na čem jsme se domluvili, pak je spolupráce velmi složitá,“ dodal ještě.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky