ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Začíná obnova renesanční části Dolní brány

PRACHATICE/ZPRÁVA – Jedna z nejstarších prachatických památek projde opravou a restaurováním. První část prací bude stát dva miliony korun a hotová bude do slavností.

      

  

 

 # Čtvrtek 11/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Stav fasády Dolní brány vyžaduje opravu už poměrně naléhavě. Naposledy byla fasáda na tomto objektu opravována a restaurována v roce 2007 a už na ní místy opadává omítka, odlupují se nátěry a je na ní také řada nečistot. Zejména cimbuří brány dostává zabrat kvůli holubům a povětrnostním podmínkám. Jde přitom o památku, jejíž stav hodně ovlivňuje první dojem návštěvníků centra.

O opravě, kvůli které část brány zakryje lešení, a bude prováděna za plného provozu pěších, informoval stavebně správní odbor městského úřadu na městském webu. Letošní část prací má být provedena od 10. května do 22. června a lešení by tak nemělo bránu zakrývat o slavnostech.

„Práce zahrnou opravu a nátěry omítek, očištění cihelného krytí cimbuří s výměnou degradovaných krycích cihel a opravou spárování, očištění cihelných říms a jejich oplechování olověným plechem (vyjma již oplechované severovýchodní římsy), osazení prvků proti sedání holubů a restaurování nástěnných maleb,“ informoval veřejnost vedoucí stavebně správního odboru radnice Antonín Jurčo.

Letos bude opravena jihozápadní strana brány s balkónem a strana směřující k dolním kasárnám. Strana směřující k Parkánu a přední strana s rožmberským jezdcem má přijít na řadu příští rok. Město by část nákladů mělo zaplatit z dotace od ministerstva kultury.

Renesanční část Dolní brány pochází z první poloviny 16. století. Ve 20. letech tohoto století už zřejmě stála. Nové opevnění s bohatě zdobenou bránou začalo vznikat pár let poté, co Prachatice převzali Rožmberkové a v době, kdy město zažilo vrchol svého významu a bohatství. I proto je brána zdobena na mnoha místech pětilistými růžemi – znakem Rožmberků. Na přední straně brány se kromě postavy jezdce nachází také latinský nápis, který je mottem Slavností Zlaté stezky – Staré chválíme, ale v našich časech žijeme.

Opravu by potřebovala i vnitřní část Dolní brány.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky