ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Vandalové vymlátili muzeu většinu čelních oken

VOLARY/KRIMI – Policie vyšetřuje vandalský útok na budovu volarského muzea a také na sousední roubený dům. Oba objekty jsou památkově chráněné.

      

  

 

 # Čtvrtek 4/5 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

K útoku došlo ze soboty na neděli 30. dubna. V pondělí 1. května pak muzeum zahajovalo novou sezónu. O poškození budovy informoval ředitel Kulturně informačního centra Volary, které má muzeum ve své správě, s tím, že byla poškozena téměř všechna čelní okna muzea i okna na sousední roubence.

„V jedné místnosti se vandalům podařilo rozbít obě řady oken, takže střepy zasypaly i expozici. Velké poděkování patří našim technickým službám, které se - přestože šlo o neděli - postaraly o to, že jsme mohli druhý den muzeum otevřít. Body si připsali i naši asistenti prevence kriminality. Ti totiž během krátkého času pachatele vypátrali,“ uvedl ředitel KIC Volary Jaroslav Pulkrábek.

Policie ČR potvrdila, že případ vyšetřuje, ale ještě nikomu nesdělila obvinění. „Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z přečinu poškození cizí věci s předběžně vyčíslenou škodou ve výši 20 000 korun. Volarští policisté případ prověřují od nedělního rána. Zatím nesdělili podezření žádné konkrétní osobě,“ uvedla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Volarské muzeum sídlí v jednom z místních roubených domů alpského typu. Volary jsou nejsevernějším místem, kde se stavěly. Tato architektura se sem dostala s komunitou, která sem přišla z Tyrolska v 16. století a stavěla si tu domy typické pro její domovinu.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky