ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Šumavu čeká letos v červnu pašijový kongres

ŠUMAVA/ZPRÁVA – Města a obce, které v celé Evropě udržují letité tradice pašijových her, se letos sjedou ke svému kongresu na jih Šumavy jen pár kilometrů od hranic Prachaticka.

      

  

 

 # Sobota 4/2 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTO poskytl Turistický spolek Lipenska

Kongres zvaný Europassion 2023 bude hostit místo s nejznámější pašijovou tradicí v celém Česku – Hořice na Šumavě. A to letos od 8. do 11. června. Do tohoto známého šumavského městyse s devíti sty obyvateli přijedou největší znalci pašijových her z patnácti evropských států.

„V programu budou kromě slavnostního pašijového představení i přednášky, unikátní promítání fragmentu filmového záznamu Hořických pašijových her z roku 1897, což je druhý nejstarší film natočený ve střední Evropě, vnitřní i venkovní výstavy věnované historii i současnosti pašijových her, ale na účastníky čeká i slavnostní odhalení památníku všem nositelům této tradice a mnoho dalšího,“ uvedl Pavel Pechoušek, mluvčí Turistického spolku Lipensko, který obcím na jihu Šumavy kolem Lipna pomáhá i s propagací.

Na kongres má dorazit zhruba tři sta delegátů a více o něm je k nalezení na webech www.europassion2023.com a www.horickepasije.cz. Rozpočet akce se má pohybovat kolem dvou milionů korun a přípravy začaly už před rokem.
Pašije – pro ty, kteří se nevyznají ve starých křesťanských tradicích – jsou inscenováním velikonočního příběhu Ježíšova ukřižování, ke kterému došlo podle většiny biblistů v pátek 7. dubna roku 30. Tradice hraní tohoto představení sahá v Hořicích na Šumavě až do roku 1816.

Tuto tradici tu přitom vybudovali a udržují lidé, kteří chtějí něco předat společnosti, a mezi kterými se tu po léta udržují dobré vztahy. „Nejsilnější vazby jsou mnohdy kamarádské, přátelské a to i v pokročilém věku. Důležité je taky kamarádství a vzájemný respekt mezi dospělými a dětmi. Obsazení herců je v režii nás všech a neustále. Potřebujeme všechny, kteří mají chuť a čas se věnovat práci ve spolku a v divadle, také na jeho přípravách a zkouškách,“ řekl předseda Společnosti pro zachování Hořických pašijových her Miroslav Kutlák.

Přes dvě století starou tradici pašijí v Hořících na Šumavě přerušila jen okupace nacisty a vláda komunistické strany. K obnově došlo v roce 1993 a pro potřeby představení tu byla upravena místní střelnice, která se změnila v přírodní amfiteátr. Do přípravy a hraní pašijí se tu zapojuje každoročně kolem osmdesáti lidí.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky