ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Štít nabídl divákům mimořádně silné představení

PRACHATICE/OBRAZEM – Nebylo by vůbec žádným překvapením, kdyby druhé představení Štítu letos tuto přehlídku zcela ovládlo. A kvalitu slibuje i další hra.

      

  

 

 # Středa 15/3 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

V úterý 14. března hostilo prachatické městské divadlo druhé představení letošního osmačtyřicátého ročníku přehlídky amatérských divadel o Štít města Prachatic. A bylo to představení mimořádně silné a kvalitní a to hned z několika důvodů.

TYJÁTR z Horažďovic, který není na Štítu nováčkem, si vybral zřejmě jednu z nejlepších současných her. Americký dramatik David Auburn napsal svůj Důkaz před třiadvaceti lety a krátce po jeho uvedení za něj získal Tony Award for Best Play a také Pulitzer Prize for Drama. Horažďovičtí ale především text zinscenovali mimořádně citlivým a kvalitním způsobem.

Ještě před hrou však tradičně dostalo prostor moderátorské duo letošního Štítu. To už tradičně tvoří Petr Kolín z divadelního spolku Dutam a Ladislav Mráz z divadelního spolku Heros. Pokračovali mimo jiné se svým lehce recesistickým malým divadelním rychlokvízem a jednou z cen za správnou odpověď byl tentokrát i toaletní papír z představení, které v Prachaticích sehrál Miroslav Vladyka.

A pak už dostal prostor dvě hodiny trvající herecký koncert Lenky Kůsové v hlavní roli dcery geniálního i duševně nemocného matematika. A stejně vysoké hodnocení si zaslouží také režie Karla Šťastného. Hra přináší silné emoce, city i poselství a divadelníkům z Horažďovic se je podařilo vyjádřit velmi přesvědčivě a uměřeně. V žádném případě se jim proto kvalita předlohy nestala osudnou, spíše naopak.

Zkrátka si velmi důrazně řekli o hlavní cenu a cenu za ženský herecký výkon. Ostatně i na porotě bylo při diskusi po představení vidět, jak silně je hra a její zpracování zasáhlo. Výtek znělo pomálu a dalo by se říct, že šlo o jedno z nejlepších představení na Štítu za posledních deset let.

Divadelní publikum, které je v Prachaticích tradičně velmi početné, se přitom může na kvalitní představení těšit i nadále. Ve čtvrtek 16. března přijede do místního divadla s dalším soutěžním představením Divadelní společnost Vltavan a od devatenácti hodin sehraje hru nazvanou Generálka císaře Napoleona podle předlohy vynikajícího českého dramatika Jiřího Hubače.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky