ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Dvacet let se sýry, rybami a víny si říká o uznání

PRACHATICE/GLOSA – Rovných dvacet let organizuje sommelier Michal Kočan v Prachaticích gastronomické přehlídky. A to tak dobře, že si jeho úsilí zaslouží vyzdvihnout.

      

  

 

 # Neděle 18/6 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Pro ty, kteří přehlídky neznají (i když jich mnoho nebude) - konají se v renesančních arkádách, sále a sklepích Staré radnice, která byla postavena v 70. letech 17. století Rožmberky. Více než desítka mlékáren tu prezentuje své sýry, několik desítek vinařství posílá pestrou a velmi kvalitní nabídku vín, a k tomu rybáři dodají ryby, ze kterých kuchaři připraví řadu vytříbených pokrmů. Platící návštěvníci pak mohou ochutnávat, co hrdlo ráčí.

Nejde však o foodfestival, ale o akci, která má vyšší úroveň. A to nejen díky prostorům, ve kterých se koná, ale dbá se tu na vinařskou i gastronomickou etiketu. Především jde o propagaci rybích pokrmů, které jsou prospěšné zdraví - zejména srdci - a také o propagaci kvalitních českých a bavorských sýrů a českých a moravských vín.

Ostatně k přehlídkám patří i přednášky profesora Jindřicha Mourka, který se celý život zabývá zdravím a zdravým životním stylem. Přednášeli tu ale třeba i docent Radim Uzel či profesor Milan Šamánek. Chutěmi a zdravím to však na přehlídkách nekončí.

Příležitost tu pravidelně dostávají místní zpěvačky a muzikanti, kteří se starají o radostnou atmosféru přehlídek. Letos sem také zavítal vinař a vinařský básník Ctirad Králík – autor několika velmi poetických sbírek básní o víně se smyslem pro procítěnou recitaci.

Nelze přitom pominout ani charitativní rozměr přehlídek. Hosté oficiálních zahájení mohou na přehlídkách vždy vydražit velmi kvalitní archivní víno nebo sýr a výtěžek dostává prachatický hospic. Výsledky dražeb přesáhly častokrát v součtu výrazně sumu deset tisíc korun a dražitelé – nejčastějším bývá senátor Tomáš Jirsa – tak poslali hospici už poměrně vydatnou pomoc.

Nápad uskutečnit přehlídku sýrů a vín pochází z doby, kdy se v závodě Mlékárny MADETA v Prachaticích vyráběl Archivní Libínský sýr. Ten mimo jiné obdržel ocenění Mlékárenský výrobek roku 2003. Tehdejší ředitel mlékárny Jiří Toman požádal Michala Kočana, aby tento sýr „zavedl“ do vinařského sektoru. A od toho už byl jen krůček k uskutečnění prvního ročníku národní přehlídky Sýry a víno, který se konal v roce 2003.

„Naše přehlídky jsou svátkem vína, coby nápoje společenského, který se podává v prvé řadě k jídlu, tak jak nás to učil v 90. letech ve Vinařské akademii Jiřího Kopečka přednášející profesor Vilém Kraus. V této Vinařské akademii jsem absolvoval kurz sommerlierů, který mne mimo jiné také nasměroval k pořádání našich přehlídek,“ uvedl Michal Kočan.

Za dvacet let se na přehlídkách prezentovalo více než 160 vinařství z Moravy i Čech, 22 mlékáren, 7 rybářských společností a Agrokomlex Šumava, který hospodaří na více než 80 tisících hektarech. Vystřídala se tu také řada vynikajících kuchařů. V posledních letech tu pokrmy z ryb připravuje Karel Plucar s kolegou a jak u nich, tak u jejich předchůdců vždy platilo, že byla radost od nich cokoliv ochutnat.

Za přehlídkami přitom stojí dvě desetiletí úsilí Michala Kočana, a to úsilí, které dostává Prachatice na vinařskou mapu a láká sem lidi z nemalé vzdálenosti. Samotnému městu navíc přináší kultivovanou společenskou a gastronomickou akci, jakou se může pochlubit jen málo míst v našem regionu.

Generálním partnerem přehlídek je Město Prachatice a Michal Kočan na nich spolupracuje také s Ministerstvem zemědělství ČR, Vinařským fondem ČR a Státním zemědělským intervenčním fondem. „Všem patří velké poděkování. Jsem také velice potěšen, že nad touto akcí převzali záštitu ministr zemědělství, hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba, starosta Města Prachatice Jan Bauer, senátor Tomáš Jirsa a náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Hroch,“ vyjmenoval Michal Kočan osobnosti veřejného života, jejichž podpoře se přehlídky těší.

Jen těžko se přitom u podobné akce ve městě velikosti Prachatic dá uvažovat o tom, že by šlo o velký byznys. To, že se do akce, která není primárně o penězích, ale o něčem vyšším, pouští podnikatel, ještě více podtrhuje uznání, jaké Michalovi Kočanovi za jeho snahu patří. Už dvacet let ukazuje, že mu jde hlavně o to, aby lidé měli z dobrého jídla a vína radost.

 

 

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky