ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Štít Prachatic by si zasloužily hned dva soubory

PRACHATICE/OBRAZEM – Soutěžní část letošního divadelního Štítu skončila. O cenách za herecké výkony je asi jasno, ale s hlavní cenou to letos bude mít porota extrémně těžké.

      

  

 

 # Pátek 24/3 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

V prachatickém městském divadle vyvrcholil ve čtvrtek 23. března večer osmačtyřicátý ročník přehlídky amatérských divadel o Štít města Prachatic. Posledním soutěžním představením se o to postaral Ženský amatérský spolek ŽAS Homole. Výborně napsaný, zrežírovaný a sehraný závěr jejich představení byl opravdovým vrcholem letos mimořádně vydařeného ročníku této tradiční přehlídky.

A ve čtvrtek vyvrcholily také výkony moderátorské dvojice Ladislav Mráz – Petr Kolín. První je členem divadelního spolku Heros a druhý spolku Dutam a tak jejich moderování v sobě neslo i prvky malého hereckého představení. Letos divákům nabídli svůj malý divadelní rychlokvíz o humorné artefakty, které v divadle nechali slavní čeští herci. Poslední cenou byl rohlík a vlašák z představení Jiřího Lábuse z roku 2006 :)

A pak dámy z Homole, kde se připravují na svá představení v místní hasičárně, předvedly další divadelní koncert. Spolek, který tvoří samé ženy (řidič v závěru představení je vypůjčen z publika), je pověstný tím, jak přesvědčivě dokáže ztvárňovat charaktery ženských postav a někdy si z nich dělat i trochu legace. To přitom včera v prachatickém divadle naplnil beze zbytku.

Navíc spolek přivezl do Prachatic už několika cenami ověnčenou vlastní hru, kterou fantasticky napsala a režíruje přední dáma jihočeského divadla Stanislava Kočvarová, která navíc na jevišti exceluje jako herečka. Hra o Lock-Downově syndromu je vynikající komedií, kterou stojí za to vidět.

Poslední představení Štítu tak zamotalo už tak zamotanou hlavu poroty, kterou letos tvoří divadelnice Ivana Bečvářová, spisovatel David Jan Žák a fyzický básník Petr Váša. Čtyři z pěti představení byla tak výborná, že by si každé zasloužilo nějakou cenu.

Cenu za ženský herecký výkon by si měla odnést Lenka Kůsová z horažďovického TYJÁTRu. Jejímu dvojhodinovému výkonu ve hře Důkaz by mohla částečně konkurovat snad jen Olga Houšková z ŽAS Homole. Kandidátem na cenu za mužský herecký výkon je pak jednoznačně Ivan Sýkora z vltavotýnského Vltavanu za roli Napoleona.

A komu dát letos Štít? Jednoznačně nejlepší představení přivezl TYJÁTR z Horažďovic a dámy z Homole. Srovnávat vážné drama nabízející příběh s klasickým dramatickým obloukem a komedii popisující vyšinutost situace v jednom domově seniorů, je však krajně ošemetné. Možná by hlavní cena měla letos putovat do Horažďovic a cena za režii do Homole. Ale asi jen proto, že dámy z Homole mají poměrně komplikovanou scénu a při jejích změnách se nevyhnou lehce hluchým okamžikům.

Toto je ale jen naše redakční hodnocení a komentář. Skutečné rozhodnutí musí udělat sama porota. Jak rozhodla, bude v divadle vyhlášeno v sobotu 25. března v devatenáct hodin. Po předání cen je pak na programu ještě hra Robina Hawdona Dokonalá svatba v podání divadelního souboru Jiřího Voskovce ze Sázavy.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky