ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Městský park je hotov, otevřen a budí pozornost

PRACHATICE/FOTOGLOSA – Hlavní práce na rekonstrukci Štěpánčina parku skončily a dlouho připravovaná investice začíná vyvolávat ve městě velké diskuse.

      

  

 

 # Čtvrtek 2/3 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Povedla se rekonstrukce Štěpánčina parku? Nestála moc? Proč tudy nemohou projet kočárky nebo vozíčkáři, nechybí tu nějaké lákadlo pro maminky s dětmi? A neměl mít park nějaký vodní prvek – jezírko? Takové a spousta dalších otázek, se rojí kolem nové podoby hlavního městského parku. A předmětem velké kritiky je poměrně lacině vypadající plot.

Na první pohled rekonstrukce parku výrazně prospěla. Před ní šlo o místo, kterému se člověk večer a v noci raději vyhnul. Investičně byl park zanedbáván dobře třicet let. Nyní je toto místo upravené, i když trávníky a podezdívky plotu se tu budou ještě dodělávat v dubnu. Také je tu více místa, prostor je vzdušnější a čistější. V celé kráse se park ukáže asi až na jaře a v létě.

Je tu však také mnoho ale… Nově je sice park průchozí směrem na Sady po dvou nových schodištích. Ta jsou však bariérou pro maminky s kočárky a vozíčkáře a handicapované. Ti musí hlavní část parku objíždět - mohou projet od spodní části letního kina ke KreBulu - ale průchod parkem k prodejně potravin nad ním, jim nevzhledné betonové schody nedovolí. K tomu velkou debatu bude asi dlouho vyvolávat plot. Zajímavým prvkem je tu vyhlídka nad parkem, ale její potřebnost je otázkou.

Současná architektura, které úpravy parku odpovídají, sklouzla v době snažící se jen o technickou a ekonomickou dokonalost k podobě, která je technicistně neosobní. Vidět je to i na sousedním letním kině – oběma prostorům vládne žula, beton, černý kov a linie podle pravítka…

Chybí něco, co měl třeba ještě funkcionalismus – nějaký nápad, kus krásy, povýšení prostoru…. Navíc tu schází i něco, co by sem lákalo. Třeba sdětské herní prvky nebo jezírko odkazující k tomu, že ve středověku a novověku se tu nacházel rybník napájející příkop městského opevnění.

I když tak jde o velký pokrok, aby si park získal své místo v životě města, bude to asi vyžadovat ještě nějaké investice, nápady a hodně úsilí. Zatím jde o relativně pěkný průchod na Sady a místo k posezení na lavičkách…

-

Rekonstrukce parku, který vznikl v závěru 19. století, se připravovala přes deset let a podepsalo se na ní více koalic. Především ale ta minulá vedená Martinem Malým. Podle něj šlo o velký kompromis mezi projektanty a památkáři, který nakonec podpořila i část Živých Prachatic, které tehdy byly v opozici.

Výběrové řízení vyhrála firma Silnice a mosty z České Lípy s cenou 27,2 milionů i s DPH, ale nakonec se cena vyšplhala na 31 milionů korun. Nešlo přitom jen o viditelné změny v parku. Velká část této sumy mířila také do rekonstrukcí sítí a úprav parkoviště za prodejnou nad parkem.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky