ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Nemocnice chystá koupi magnetické rezonance

PRACHATICE/ZPRÁVA – Už za dva roky by mohli pacienti podstupovat v prachatické nemocnici i vyšetření metodou magnetické rezonance. Nyní za ním musí dojíždět.

      

  

 

 # Pondělí 6/2 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Vedení prachatické nemocnice pracuje na tom, aby ideálně do dvou let mělo v tomto zdravotnickém zařízení také magnetickou rezonanci. Ta je považována za nejlepší vyšetřovací metodu zejména měkkých tkání, protože její výhodou je velký tkáňový kontrast.

Navíc u této metody vyšetření nebyly nikdy zaznamenány žádné negativní účinky. Pořízení rezonance by pomohlo zejména lékařům a také pacientům nemocnice. Nyní musí na magnetickou rezonanci jezdit do nemocnice ve Strakonicích nebo do Českých Budějovic, kde se čekací doby pohybují kolem měsíce i dvou.

Podle ředitele prachatické nemocnice Michala Čarvaše vychází plán pořídit magnetickou rezonanci z dlouhodobého plánu holdingu jihočeských nemocnic na to, aby byla magnetická rezonance v každé jihočeské nemocnici. Souhlas přístrojové komise na nákup rezonance, jejíž cena se pohybuje kolem třiceti milionů korun, už nemocnice má.

Před jejím pořízením ale pro ni bude muset nemocnice vybudovat nový prostor – přístavek. Ten má vzniknout u urgentního přijmu mezi pavilonem, ve kterém je radiologie a operační sály a pavilonem s laboratořemi a chirurgií. A to proto, že kvůli technickým podmínkám by bylo pro nemocnici velmi obtížné nový přístroj umístit někam do stávajících budov.

„Magnetická rezonance kolem sebe musí mít Faradayovu klec. V magnetickém poli kolem nesmí být nic kovového a ten přístroj se dovnitř dává boční stěnou, a když je pak potřeba ho vyměnit, tak se musí tato stěna vybourat,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ Michal Čarvaš. Podle současného plánu by letos měl vzniknout projekt na přístavek a v příštím roce by se měl soutěžit dodavatel tak, aby rezonance byla v provozu od ledna 2025.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky