zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Silvestrovské vlaky se letos nevrátí, chybí dopravce a finance

ŠUMAVA - 21/12 2022 - 21:02 – Covidová opatření, která znemožnila jejich konání, už neplatí, ale silvestrovské jízdy na Kubovu Huť se letos nevrátí.

      

   Text: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

Silvestrovské jízdy vlaků z Vimperka na Kubovu Huť patřily dvacet let k nejnavštěvovanějším akcím v našem regionu. Každý rok měly jiné téma a mířily do nejvýše položené české železniční stanice na trati s klasickým rozchodem. Odtud bylo možné vyrazit na silvestrovský výstup na Boubín nebo si užít občerstvení a program ve stanici.

Jejich hlavním pořadatelem byl Stifterův pošumavský železniční spolek. Naposledy se konaly v roce 2019, kdy byl jejich tématem zvěřinec a tak ve vlaku bavily cestující desítky zvířecích postav. Letos sice ve spolku uvažovali o obnovení jízd, ale nakonec se vlaky nevrátí.

„Bohužel ani letos zvláštní vlaky nevyjedou. Akce tohoto typu má rozpočet několik stovek tisíc a možnosti spolku jsou značně omezené. S dopravcem GWTR jsme alespoň domluvili posílení souprav pravidelných vlaků, kapacita však není nevyčerpatelná. Náš spolek alespoň otevře ve stanici Kubova Huť úřadovnu vlakové pošty s prodejem upomínkových předmětů,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ jednatel spolku Vladislav Šlégr.

Připustil však, že spolek se do budoucna nebrání spolupráci s některým ze železničních dopravců, který by chtěl v silvestrovských jízdách pokračovat. Takovému dopravci by podle jeho slov spolek rád pomohl.

„Silvestrovské jízdy byly specifické a po pravdě vždy finančně i personálně nákladné. Bez sponzorů a podpory měst a obcí by se nemohly konat po těch dlouhých dvacet let. Jen pro úplnost, během dne se přepravilo i tři a půl tisíce cestujících a o jejich zábavu, bezpečnost a dopravu se staralo skoro sedmdesát pořadatelů a účinkujících - náročnost takové akce je zřetelná,“ dodal Vladislav Šlégr.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Noví občánci Prachatic dostanou nově 5 000 od města a kraje

Malý chlapec na bobech vjel do silnice a srazil se s VW Touareg

OBRAZEM: O čokoládové odpoledne volarské knihovny byl zájem

Na kradeném kole přijel do restaurace, kde nezaplatil za oběd

Otec a syn si všimli neobvyklých stop a pomohli těžce raněnému

OBRAZEM: K adventu patří zabíjačka nebo alespoň vepřové hody

Pachatele vloupání do prodejny u Penny chytli prachatičtí strážníci

Tohoto muže přistihla žena ve svém bytě při krádeži. Znáte ho?

Slunce a noviny musí vyjít každý den - Zdeněk Přibyl se loučí

V půl deváté ráno se zloděj ženě přehraboval v bytě ve skříni

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena