ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Parkovací dům prachatické sídliště nedostane

PRACHATICE/ZPRÁVA – Situaci s parkováním na největším sídlišti v Prachaticích by pomohlo, kdyby lidé více využívali své garáže. To je hlavní závěr radních, kteří o tom jednali.

      

  

 

 # Středa 8/2 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Prachatičtí radní dostali na stůl závěr studie, kterou za zhruba tři sta tisíc korun zadalo firmě Pudis bývalé vedení města. Firma měla vyhodnotit počty garáží a parkovacích míst na největším panelovém sídlišti ve městě a části bývalých kasáren. „Impulsem pro pořízení studie byly dlouhodobé diskuse o tom, kde tu vybudovat jaké nové parkoviště,“ řekl loni pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí odboru dopravy a komunálních služeb Luboš Kvasnička.

A dnes 8. února vedení města zveřejnilo závěry, které ze studie udělalo. Studie přitom ukázala, že podle norem je v této lokalitě parkovacích míst zhruba dostatek. Obyvatele však trápí časté parkování služebních dodávek u obytných panelových domů a radnice se tomu bude chtít věnovat.

Parkování v této automobily přetížené lokalitě by přitom podle závěrů radních prospělo, kdyby více aut stálo v garážích. „Všem by velmi pomohlo, kdyby majitelé garáží byli ohleduplnější k okolí a tyto objekty využívali skutečně k původnímu účelu, tedy parkování vozidel, nikoliv jako skladovací prostory,“ dodal k tomu starosta.

Ze závěrů radních také vyplývá, že sídliště se nedočká parkovacích zón ani parkovacího domu, který tu řada lidí zmiňuje jako možné řešení nedostatku parkovacích ploch. Důvody jsou hlavně ekonomické. „Oslovení občané buď nejsou ochotní za parkování platit vůbec, anebo částky, které by zdaleka nepokryly náklady na budování takové stavby,“ uvedl starosta.

Ze zveřejněné tiskové zprávy pak také vyplývá, že radnice se bude snažit vylepšit podmínky k parkování na sídlišti stávajícími postupy. Tedy ubíráním travnatých ploch a zeleně a budováním menších parkovišť. Jedno takové s jedenácti parkovacími místy má letos vzniknout u panelového domu číslo 1010 před prodejnou potravin. Stavební úřad už na něj vydal povolení, které ale ještě není pravomocné.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky