ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Volarské výtvarné mládí dokazuje svou vyzrálost

VOLARY/ZPRÁVA – O velikonočním týdnu začala ve Volarech výstava deseti žáků ateliéru ředitele místní umělecké školy a uznávaného malíře Víta Pavlíka.

      

  

 

 # Středa 12/4 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl 

Žáci ateliéru Víta Pavlíka, který je mimo jiné i předsedou Asociace jihočeských výtvarníků a ceny za své obrazy sbíral už v době, kdy studoval na prachatickém gymnáziu, se samostatně představují na výstavě poprvé. Zatím většinou vystavovali s celým výtvarným oborem volarské základní umělecké školy.

Ten je však tak početný, že by se do galerie v městském hotelu Bobík s ukázkami své tvorby celý nevešel – navštěvuje ho celkem padesátka žáků. Kromě Víta Pavlíka v něm vede nadané mladé výtvarníky i učitelka Jelena Varhanová. A tak se letos žáci výtvarného oboru volarské ZUŠ rozdělili, a jako první se letos představili ti vedení Vítem Pavlíkem.

Jejich díla přitom stojí za to vidět. Na některých byste těžko poznali, že jejich autory jsou teprve dospívající malíři a malíři. Většinou se přitom se svou tvorbou drželi v oblasti expresivní abstrakce vyjadřující jejich pocity, ale najdete tu i náznaky výpovědi o světě. Třeba v podobě společného díla, nazvaného Stopy civilizace. U některých mladých autorů je přitom patrný i vliv zkušeného malíře, který je vede, a stylově je už dlouhou dobu jasně ukotven.

„Tato výstava je pro nás výjimečná i tím, že jsme v rámci jednoho evropského projektu získali peníze navíc z dotace a tak jsme si mohli dovolit materiály, se kterými běžně nepracujeme, protože jsou poměrně drahé,“ řekl na vernisáži Vít Pavlík s tím, že jím vedení mladí výtvarníci mohli použít třeba akrylové barvy na plátno či spreje.

Na výstavě, kterou hudebně zahájilo saxofonové kvarteto volarské ZUŠ a která potrvá do 24. dubna, se ve volarské městské galerii představují Barbora Zifčáková, Michaela Vošická, Tereza Spurná, Jan Fučík, Justin Alex Kocsis, Václav Had, Nikol Podruhová, Tereza Klementová a Markéta Trostová.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky