ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Štít začal s covidem, další hra dostala Pulitzera

PRACHATICE/ZPRÁVA – Prachatická přehlídka amatérského divadla letos nabízí pestrou směs témat, autorů a souborů. Začala v pátek a pokračuje v úterý.

      

  

 

 # Neděle 12/3 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl  

Prachatické městské divadlo hostí od pátku 10. března už 48. ročník divadelní přehlídky amatérských souborů o Štít města Prachatic. Přehlídka se řadu desetiletí drží osvědčeného scénáře, ze kterého nevybočuje ani letos. I s dětskými představeními Štítku se tu představí 82 herců, deset souborů – pět v hlavní soutěži, tři porotci, kteří hry hodnotí po představení, a dva moderátoři.

Těmi jsou už poněkolikáté Petr Kolín z prachatického divadelního spolku Dutam a Ladislav Mráz z oseckého divadelního spolku Heros. Ani letos nezapomněla tato dvojice okořenit své výstupy poctivou dávkou lehce cimrmanovského humoru a přidali i malý divadelní rychlokvíz o údajné rekvizity (třeba poměrně zachovalý salám) z představení, která v prachatickém divadle sehráli slavní herci.

Milovníci divadla si přitom na přehlídce i letos přijdou na své. V pátek začal Štít s Divadelním spolkem bez NO z Prahy. Ten se na Štítu představil poprvé a vytýčil si náročný úkol, když přivezl vlastní hru – komedii o rodině, jejíž příslušníci uváznou v covidové době doma a nemohou se od sebe vzdálit.

Děj hry, kterou napsal režisér souboru Jan Matouš Mazura, svede rodinu postupně na rodinnou chatu, která se jeví jako útočiště před šílenstvím karantény. Jenže tady se začnou otevírat rodinná témata, jako třeba dědictví.

Herci z Prahy se ujali nelehké role Štít zahájit, postupně získávali na jistotě a představení bavilo a gradovalo. Porota to proto nebude mít jednoduché už od prvního představení. Složení porotců je přitom také stejné jako loni. Výkony divadelníků hodnotí Ivana Bečvářová – divadelní režisérka z prachatické pedagogické školy, David Jan Žák – spisovatel a pedagog prachatické ZUŠ a fyzický básník a divadelník Petr Váša.

S další hrou se do Prachatic chystají členové TYJÁTRu Horažďovice. V úterý 14. března se od devatenácti hodin představí v městském divadle s hrou Davida Auburna nazvanou Důkaz. Hra byla oceněna Pulitzerovou cenou a vznikl podle ní i film, ve kterém hlavní role hráli Anthony Hopkins a Gwyneth Paltrow.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky