ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Mladí vimperští muzikanti získali hned sedm cen

VIMPERK/ZPRÁVA – Na to, že jejich mladí muzikanti sbírají ceny, jsou ve vimperské ZUŠ tak trochu zvyklí. Víkendový úspěch školy je však mimořádný i v jejím měřítku.

      

  

 

 # Úterý 25/4 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

 FOTO POSKYTLA ZUŠ VIMPERK

Vimperská základní umělecká škola posílala na víkendové ústřední kolo soutěže žáků ZUŠ v komorní hře s převahou dechových nástrojů hned tři soubory. Už to je mimořádný úspěch u školy z tak malého regionu. Jenže tyto tři soubory navíc ještě přivezly dvě první ceny, jednu druhou, titul absolutního vítěze ze všech žesťových souborů a k tomu ještě tři zvláštní ceny poroty.

Tyto prestižní soutěže se konají jednou za tři roky a vyhlašuje je Umělecká rada České republiky s ministerstvem školství. Většinou se konají po třech letech, ale letos se jejich ústřední kolo konalo v Liberci o uplynulém víkendu po čtyřech letech. Větší pauzu zavinily covidové restrikce.

„Tyto soutěže mají bohatou tradici, která sahá až do padesátých let minulého století. Jedná se vždy o postupovou soutěž - to znamená, že se nejprve uskutečňují školní kola, následně okresní a pak krajská. Vrcholem je kolo ústřední. Ve všech kolech rozhodují odborné poroty bodováním a výsledný průměr bodů znamená umístění,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ ředitel vimperské ZUŠ Pavel Vališ.

Soutěžící v Liberci byli rozděleni do tří kategorií – dřevěné dechové nástroje, zobcové flétny a žesťové dechové nástroje. Ve flétnové kategorii vimperská ZUŠ neměla zastoupení, ale v dřevěných a žesťových nástrojích se účastnily tři její soubory. Z celého Jihočeského kraje postoupilo do Liberce čtrnáct souborů.

„Celkem mělo v soutěži zastoupení 125 základních uměleckých škol z celé České republiky. Tři a více souborů mělo 23 ZUŠ, přičemž se většinou ovšem jedná o velké školy z krajských měst. V těchto soutěžích se nám dlouhodobě daří, neboť máme kvalitní pedagogy na dechové nástroje, ale konkurence je čím dál větší,“ dodal Pavel Vališ.

VÝSLEDKY:
Žesťové kvarteto (Jan Krejsa, Jeffrey Waltman, David Košnař, Prokop Fürst) od Martina Vališe - 2. cena.
Komorní trio (Hana Bednaříková, Ester Kohoutová, Gabriel Ištok) - od Petry Vališové - 1. cena.
Žesťové sexteto (Lucie Vališová, Denisa Holínová, Julie Vališová, Veronika Holínová, Cyril Fürst, Rozálie Fürstová) - od Karla Škvrny - 1. cena.

„Kromě toho žesťové sexteto získalo titul absolutního vítěze ze všech žesťových souborů celé soutěže, kterých bylo sto jedna. Zvláštní cenu poroty jsme přivezli za interpretaci skladby Zima (Čtvero ročních dob), další zvláštní cena poroty byla pro Petru Vališovou za aranžmá skladby Bohemian Rhapsody pro sexteto a zvláštní cenu poroty získala i Lucie Vališová za mimořádný výkon na hornu,“ dodal Pavel Vališ.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky