ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Nezaměstnanost na Prachaticku v zimě stagnuje

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Na Prachaticku se výrazně nepropouští, ale ani nenabírá. Trh práce stagnuje a zřejmě čeká, až přejde obtížné období vysoké inflace.

      

  

 

 # Čtvrtek 9/3 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl 

Míra registrované nezaměstnanosti na Prachaticku je sice letos v zimě nejvyšší za posledních několik let, ale socioekonomicky jde o velmi malé číslo. V lednu a únoru se počet lidí z Prachaticka v evidenci Úřadu práce pohyboval kolem dvanácti set a míra nezaměstnanosti byla 3,4 procenta. Volných míst bylo přes 1650.

Nejde přitom o nějaké výrazné zvýšení ani proti stejnému období na začátku loňského roku, kdy začínaly končit covidové restrikce. Loni v lednu byla nezaměstnanost 3,2 procenta a v únoru 3,1 procenta, respektive bez práce bylo na Prachaticku oficiálně 1171 a 1141 lidí při zhruba dvou tisícovkách volných míst.

Trh práce a ekonomika našeho regionu tak zatím po covidových restrikcích zvládají i vysokou míru inflace a propad reálné hodnoty příjmů bez větších otřesů. Opatrnost vedoucí ke stagnaci tu ale výrazně sílí, a pokud by nepřicházelo slábnutí inflace v dohledné době, mohlo už by to trh práce v našem regionu ovlivnit více negativně.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky