ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Stašské hřiby začaly letos růst se zpožděním

ZPRÁVA – Zatímco v posledních letech se první evidovaný hřib na náměstí ve Stachách objevil už v první polovině června, letos se na něj čekalo až bezmála do prázdnin.

      

  

 

 # Neděle 2/7 2023 - TEXT: Tomáš Přibyl

 FOTO: Obec Stachy

Chráněná hřibová rezervace na náměstí ve Stachách bývá ukazatelem úrody, která na houbaře čeká v lesích. V posledních letech se tu první radnicí očíslované hřiby objevovaly už v první polovině června - například v roce 2019 to bylo 14. června, rok na to o týden dříve a loni dokonce už 25. května. Letos se však na první hřib koloděj čekalo až do 27. června. Ten den o něm stašský obecní úřad informoval na svém facebookovém profilu.

Nyní tu přitom nastal čas na obvyklý první větší nápor v růstu hřibů. „První vlna většinou bývá právě na konci června, respektive začátku července a druhá pak ke konci srpna a do poloviny září,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ starosta Stach Petr Lampa. Do lesů už je tak možné vyrazit. „V našich lesích tento rok již běžně od května nacházíme májovky, hřiby kováře, křemenáče a podobně,“ dodal.

Houby rostou na náměstí ve Stachách od 60. let minulého století, kdy sem byla navezena zemina i s podhoubím při zavážení místa po čerpací stanici. Jde o raritu, ze které se postupně stala chráněná hřibová rezervace. Houby tu radnice označuje a počítá. Ne vždy však musí být zdejší statistika úplně přesná. „Úroda v parku je kolísavá. Je pravda, že v době kdy rostou nejvíce, se mnohdy už nedělá podrobná evidence, ale postupné číslování jde řádově do stovek, pokud není vyloženě suchý rok,“ uvedl starosta Stach.

Letošní první hřib koloděj.

Loňské září na stašském náměstí.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky