ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Neumannka otevírala tentokrát minikoncertem

PRACHATICE/OBRAZEM – Hlavními hvězdami zahájení nové výstavy v prachatické Neumannce byly společnost Master & Master a zpěvačka Žofie Dařbujánová.

      

  

 

 # Neděle 28/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Prachatické centrum designu a architektury Neumannka, za kterým stojí hlavně architekt a v současnosti také místostarosta Prachatic Jakub Nepustil s několika spolupracovnicemi, otevřelo v pátek 26. května novou výstavu. A tentokrát tu nešlo jen o doprovodnou hudbu, proslovy a první prohlídku nové expozice, ale došlo i na minikoncert.

O ten se postarala mladá česká zpěvačka Žofie Dařbujánová. Media o ní píší jako o uhrančivé zrzce a prachatická veřejnost ji může znát z kapely MYDY, která tu koncertovala a hraje svižný a zábavný elektroswing. Žofie – doprovázena prachatickou klavíristkou Drahoslavou Satorovou – předvedla, že jsou jí blízké i emočně hlubší písně.

Jakub Nepustil pak zmínil, že s mladou českou nábytkářskou značkou Master & Master se Neumannka po několika výstavách zaměřených třeba na knihy či šperky vrací k tématu, které je jí blízké a tradiční – designovému nábytku. „Znám tu firmu ještě z doby před tím, než jsme tu začínali s výstavami, když jsem si od nich pořídil podnože pod stůl, které zná většina architektů,“ řekl Jakub Nepustil.

Původně však podle něj značka neměla tak široký sortiment, aby mohla připravit výstavu v Neumannce. Až při loňském setkání s Master & Master na mezinárodním festivalu designu Designblok už byla nabídka značky taková, že se domluvili.

Značka Master & Master existuje deset let a její prachatická výstava je tak trochu oslavou tohoto letošního jubilea. Stojí za ní Ondřej Zíta a Luděk Šteig, kterým se mimo jiné podařilo už dvakrát získat titul Výrobce roku v rámci udílení cen Czech Grand Design.

„V duchu pragmatické elegance – nábytek a interiérové doplňky značky Master & Master odrážejí snahu vytvářet solidní, nadčasově atraktivní interiérové objekty, které v souladu s tvůrčím konceptem vycházejí z půvabu funkčního minimalismu a poctivého low-tech řemesla,“ vybral z jejich webu o značce Jakub Nepustil.

Master & Master o sobě také říkají, že hledají dokonalost v kvalitě, zpracování, trvanlivosti i nadčasovosti a to společně s řadou předních českých designerů jakými jsou třeba Jiří Pelcl a Lucie Koldová a přibírají ke svému snažení také špičkové řemeslníky. Proto dostala výstava název Design v srdci, řemeslo v krvi a logem se stalo srdce s pilou, kladivem a hřeby.

To si mohli návštěvníci vernisáže nechat dočasně vytetovat na kůži. Zájem o toto zábavné zpestření vernisáže byl nemalý. - Výstavu je přitom možné v Neumannce navštívit až do 26. července. Tradičně je tu otevřeno vždy od pondělí do pátku od dvanácti do šestnácti hodin nebo po domluvě na telefonu 603 848 762.

Ondřej Zíta.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky