ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Nezaměstnanost klesá opět jako před covidem!

PRACHATICKO/ZPRÁVA – Nezaměstnanost klesla v našem okrese za poslední dva měsíce o 0,8 %. Tak rychle na jaře klesala naposledy před covidovými restrikcemi.

      

  

 

 # Úterý 16/5 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Jarní pokles nezaměstnanosti přináší každoročně návrat sezónních prací. Jeho rychlost se ale v posledních letech měnila a po prvních lockdownech v roce 2020 šla nezaměstnanost dokonce nahoru. Letos ale klesla za březen a duben o osm desetin procenta. Tak rychle klesala naposled v roce 2019.

Na konci letošního dubna bylo v našem okrese v evidenci Úřadu práce 976 lidí bez práce, úřad jim nabízel 1656 volných míst a nezaměstnanost dosahovala 2,6 procenta. Před následky covidových restrikcí to bylo v roce 2019 ke konci dubna 717 lidí a nezaměstnanost byla jen 1,7 %.

I tak je ale rychlý pokles v posledních dvou měsících dobrou zprávou. Nezaměstnanost je totiž jedním z hlavních ukazatelů kondice zaměstnavatelů v našem okrese. Navíc hlavní ekonomický problém posledního roku – inflace – po dlouhé době poprvé meziměsíčně klesl o dvě desetiny procenta. K tomu navíc Evropská komise mírně zvýšila svůj odhad růstu české ekonomiky v letošním roce z 0,1 na 0,2 procenta a v příštím roce EK odhad upravila ze 1,9 na 2,6 procenta.

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky