ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Artego zve do vimperského parku na novou akci

ZPRÁVA - Už organizovali třeba Bitvu na Winterbergu nebo ohňový Art camp a nyní členové vimperského spolku Artego připravují novinku, které dali jméno Fire jam.

 

Radní souhlasili s lodním kontejnerem v parku

ZPRÁVA - Žadatelé v něm chtějí provozovat kiosek kavárenského typu a radní v tom vidí zpestření. Část opozice se však obává prodeje alkoholu a návratu nešvarů, kterými park trpěl.

 

Opilý naboural šest aut a rozlil benzín na pumpě

ZPRÁVA - Prachatičtí policisté zasahovali v sobotu proti namol opilému cizinci. Ten nejprve na sídlišti naboural několik aut a pak se zřejmě pokoušel se zapálit na čerpací stanici.

 

U Kahova se zřítil a vážně zranil paraglidista

ZPRÁVA - Záchranná služba zasahovala v pondělí 29. dubna u Kahova u paraglidisty, který se tu zřítil. Utrpěl velmi vážná poranění a na pomoc mu letěl i vrtulník.

 

Změny Radničnímu listu pomohly. Ale ne každá

GLOSA - Prachatický Radniční list dostal konečně s dubnovým vydáním živější podobu hodnou 21. století. Některé změny týkající se písma se však nepovedly.

 

Díky přístavbě má škola nejen nový divadelní sál

ZPRÁVA - Vimperská základní umělecká škola už využívá novou přístavbu svého sídla v Nerudově ulici. Výrazně se díky ní vylepšily její prostorové podmínky.

 

Veřejnost může říct své k návrhu obřadní síně

ZPRÁVA - Návrh nové podoby prachatické obřadní síně bude představen zastupitelstvu. Kromě samotných zastupitelů se k němu tak bude moct vyjádřit i širší veřejnost.

 

Medik roku se po devíti letech vrátil do Prachatic

ZPRÁVA a OBRAZEM - Budoucí lékaři z lékařských fakult celého Česka se sjeli do prachatické nemocnice na osmý ročník soutěže o titul Medik roku, která tady vznikla.

 

Lumír Vozábal vystavuje fotky života nejen v síti

ZPRÁVA - Známý a oblíbený přírodovědec a učitel přírodovědy Lumír Vozábal vystavuje své snímky ptáků a rostlin v prachatickém seniorpointu. Do konce dubna.

 

Centrum se letos dočká pěší zóny. Úřad ji povolil

ZPRÁVA - Otázka jak povolit sezónní pěší zónu v Poštovní ulici v Prachaticích má konečně řešení. Městský úřad ji povolil ve veřejném zájmu odboru kultury.

 

Sbírka potravin v prachatickém Lidlu pomohla

ZPRÁVA - Nedávná sbírka potravin a drogistického zboží vynesla v Prachaticích tři sta třicet kilogramů pomoci. Opět ji zajistili dobrovolníci Českého červeného kříže.

 

Opilá zbořila kus domu a zranila spolujezdkyni

ZPRÁVA - Mladá opilá řidička bez řidičského oprávnění narazila v Chlumanech do části domu u silnice. Pobořila jeho zeď a objekt museli stabilizovat hasiči. 

 

Prachatice, klopýtněte o památku obětí šoa…

ZPRÁVA a OBRAZEM - Prachatice konečně bezmála osmdesát let po válce mají doklad a památku na to, že také jejich historie se dotklo masové vyvražďování židů.

 

Volarský V-Band je znovu zlatý mezi jazzbandy

ZPRÁVA - Kapela V-Band volarské základní umělecké školy obhájila po sedmi letech zlaté pásmo a postup do celostátního kola soutěžní přehlídky základních uměleckých škol.

 

O galerii skla v Křišťanově ulici je nemalý zájem

ZPRÁVA a OBRAZEM - Na první výstavu ateliérového skla v Křišťanově ulici v Prachaticích se přišlo podívat několik desítek lidí. Viděly práce Mariana Volrába.

 

Vimperské trhy znají termíny své druhé sezóny

ZPRÁVA - Osvědčené věci, jako třeba místo, čas i program, nechávají organizátoři stejné jako v loňské první sezóně. Přidávají však jeden termín navíc a zvýšila se i podpora města.

 

Prostory bývalého prachatického rentgenu ožily

ZPRÁVA - Využila je nově prachatická nezisková organizace Portus, která pracuje s rodinami a mládeží. Umístila sem svou už čtvrtou dětskou skupinu a klub pro mládež.

 

Zloděj očesal z chalupy okapy za sto tisíc korun

ZPRÁVA - Prachatičtí policisté vyšetřují poměrně rozsáhlou krádež měděných okapů z rekreačního objektu, ke které došlo někdy v plynulých dvou týdnech.

 

Prachatice budou mít dva kameny ke klopýtnutí

ZPRÁVA - Prachatické gymnázium a nezisková organizace KreBul připravují položení dvou kamenů ke klopýtnutí do dlažby u gymnázia. Připomenou oběti šoa.

 

Co říká na kritiku obřadní síně místostarosta?

ZPRÁVA - Většina politické odpovědnosti za kritizovaný návrh nové podoby prachatické obřadní síně padá na místostarostu Jakuba Nepustila. Položili jsme mu proto pár otázek.

 

Policie hledá svědky krádeže nafty a motocyklů

ZPRÁVA - Policisté z prachatického obvodního oddělení žádají případné svědky krádeže se škodou zhruba dvě stě tisíc korun, aby se jim ozvali a pomohli s vyšetřováním.

 

Klidová zóna v Poštovní má letos zdá se šanci

ZPRÁVA - Prachatičtí radní souhlasili s tím, že z Poštovní ulice může být v létě klidová zóna. A usnesení, které k tomu přijali, se na rozdíl od loňska zdá realizovatelné.

 

Na Kratochvíli se vrátí Il servitore di due padroni

ZPRÁVA - Po řadě let, kdy tu hráli divadelní verze filmových komedií, se netoličtí ochotníci na Kratochvíli vrátí ke hře, kterou s úspěchem hráli před deseti lety.

 

Prachatice čeká zajímavá kulturní novinka

ZPRÁVA - Divadelní skupina PNUtí přivede do Prachatic v sobotu jihočeské kolo Wolkrova Prostějova a s ním divadla poezie, sólové recitátory a také recitační soubory. 

 

Do uvolněného prostoru v centru se stěhuje sklo

ZPRÁVA - Projekt návratu skla na Šumavu získal v Prachaticích nové a větší zázemí, a tak se tu budou moct rozvinout jeho další aktivity. Novou sezónu zahájí příští týden.

 

Young Bohemia je pro klarinetisty pošesté zlatá

ZPRÁVA - Další rok účastí na soutěžních festivalech začali prachatičtí klarinetisté v Praze i tentokrát zlatou cenou. Celkově už jejich osmadvacátou.

 

Z Netolic až k založení školy pro budoucí učitele

ZPRÁVA/ROZHOVOR - Netolický rodák Martin Staněk otevírá v Táboře Vyšší odbornou školu EDUCARI, která bude vzdělávat budoucí nejen jihočeské pedagogy.

 

Hasičské výstavě vévodí v muzeu stará stříkačka

ZPRÁVA a OBRAZEM - Prachatické muzeum otevřelo expozici o historii hasičů v našem okrese. O svých začátcích mluvila na vernisáži i jedna z jejich legend.

 

Ceny Štítu putují i do Strakonic, Mnichu a Blatné

ZPRÁVA a OBRAZEM - Hlavní cena prachatické přehlídky amatérských divadel zůstala po letech opět doma a Štítek letos děti udělily Prácheňské scéně z Písku.

 

Prachatický toxiteam zadržel další dva dealery

ZPRÁVA - Jí je teprve dvacet let, jemu devětatřicet a společně jsou obviněni z prodeje pervitinu a marihuany na Prachaticku. Kvůli drogám už přitom před soudem stáli.

 

Soutěžní část Štítu zakončily i ovace ve stoje

ZPRÁVA a OBRAZEM - Poslední dvě představení letošního ročníku prachatického Štítu přinesla vztahová témata v humorném podání a ukázalo se, že papírové předpoklady nelhaly.

 

Garáž vyhořela s autem i tlakovými lahvemi

ZPRÁVA - Hasiči z Prachaticka a Vimperska museli řešit další větší požár. Hořela velká garáž, ve které bylo auto i dvě tlakové lahve a škoda dosáhla dvou miliónů korun.

 

Dokumenty o lidských právech poprvé i u nás

ZPRÁVA - Největší světový festival snímků o lidských právech dorazí konečně i do okresu Prachatice. V netolickém divadle nabídne tři velmi zajímavé dokumenty.

 

Knihovnu můžete podpořit i odevzdáním mobilu

ZPRÁVA - Prachatická městská knihovna se letos už podruhé zapojuje do kampaně Odlož mobil v knihovně. Může díky tomu získat až patnáct tisíc korun.

 

Třetí představení Štítu bylo určeno pro náročné

ZPRÁVA a OBRAZEM - Prachatická divadelní přehlídka se přehoupla do své druhé poloviny. Lužnice tu při tom ukázala svůj um na velmi náročné předloze.

 

Dolní bránu zaplnily ženské akty a portréty

ZPRÁVA - Patří k nejtalentovanějším fotografům Prachaticka a k šedesátinám dostal příležitost udělat výroční výstavu v největší galerii našeho regionu.

 

Z Prachaticka se přestane dojíždět na rezonanci

ZPRÁVA - V areálu prachatické nemocnice už týden firma Kočí pracuje na stavbě nového menšího pavilonu. Bude v něm umístěna magnetická rezonance.

 

Diváky Štítu bavila skvělá francouzská komedie

ZPRÁVA a OBRAZEM - Téměř plné prachatické divadlo výborně pobavili druhým představením Štítu divadelníci z Blatné se skvělým Vojtěchem Kovářem v roli Doda.

 

Postupné přibývání volných míst dál pokračuje

ZPRÁVA - Počty lidí bez práce v okrese Prachatice v zimě tentokrát stagnovaly a také v únoru pokračovalo už půl roku trvající postupné narůstání nabídky volných pozic.

 

Štít odstartoval těžký kalibr domácího Dutamu

ZPRÁVA a OBRAZEM - Nový ročník divadelní přehlídky o Štít města Prachatic zahájilo v městském divadle jedno z nejnáročnějších představení za několik let.

 

Přestavba chaty na Libíně je konečně připravena

ZPRÁVA - Rozhodnutí nechat chatu zavřenou a projektovat zabralo dlouhé čtyři roky, ve kterých nebýt Boudy Vysoko, nebylo by u rozhledny pro turisty vlastně nic.

 

Další kyberpodvod na Vimpersku byl hodně drzý

ZPRÁVA - Vimperští policisté vyšetřují další kyberpodvod. Tentokrát si poškozený myslel, že komunikuje se známým a přišel o tři tisíce amerických dolarů.

 

Muzeum vezme za hasiči, do Pasovska i Boletic

ZPRÁVA - Zajímá vás historie hasičů na Prachaticku nebo vojenského újezdu Boletice či Pasovska? Pak byste měli znát jarní program Prachatického muzea.

 

Centrum pomoci rodině je přívětivější pro děti

ZPRÁVA a OBRAZEM - V prachatickém Portusu udělali také díky Fóru dárců z centra pro rodinu přívětivější prostor pro děti a tím pro takzvaná asistovaná setkání.

 

Štít opět slibuje pořádně zamotat hlavu porotě

ZPRÁVA - Prachatický svátek divadla vypukne už v pondělí a už po devětačtyřicáté. Jako loni na něj přijedou zkušená amatérská divadla se zajímavými hrami.

 

Gymnázium vyhlásilo sbírku věcí, léků a potřeb

ZPRÁVA - Studenti a učitelé prachatického gymnázia chtějí pomoct ukrajinským válečným sirotkům i traumatizovaným dětem. Do sbírky se může zapojit i veřejnost.

 

Dvaatřicet starých trámů se vrátilo k majiteli

ZPRÁVA - Policistům z netolického obvodního oddělení se podařilo objasnit krádež starých stropních trámů z rekonstruovaného domu. Pachatel už čelí obvinění.

 

Další dar v Rybce pomáhá s úsporou elektřiny

ZPRÁVA - Husinecký azylový dům Rybka získal dar, který mu pomůže s úsporou elektrické energie. Sníží díky němu své výdaje o desítky tisíc korun ročně.

 

Škoda Fabia srazila u Blažejovic dospělého vlka

ZPRÁVA - Hlídka z volarského obvodního oddělení Policie České republiky musela vyjet řešit dopravní nehodu řidiče, který srazil svým osobním vozem chráněného vlka.

 

Kruhová křižovatka U Stopařky vznikne už letos

ZPRÁVA - Jihočeský kraj coby investor potvrdil, že letos začne stavět novou kruhovou křižovatku U Stopařky, na které se často stávají velmi nebezpečné nehody.

 

Tolerance divokého parkování na náměstí je pryč

ZPRÁVA - Strážníci prachatické městské policie přestali tolerovat přestupky v parkování na Velkém náměstí v době divadelních a kulturních představení.

 

Nově budou Prachatice zcela bez heren a kasin

ZPRÁVA - V době, kdy v Prachaticích není žádná funkční herna, schválili zastupitelé na svém posledním jednání zákaz hazardu na území celého města.

 

Policie pátrá po zloději kol za sto osmdesát tisíc

ZPRÁVA - Ze zahradního domku na Šumavě zmizela tři jízdní kola a policisté z hornovltavického obvodního oddělení nyní žádají případné svědky o informace.

 

Náves v Chlumanech je bezpečnější pro chodce

PLACENÁ INZERCE - Obci Chlumany se podařilo díky podpoře z Programu rozvoje venkova ČR zvýšit bezpečnost chodců při pohybu obcí po nových chodnících.

 

Zimní zahrada hostí hodně originální výstavu

ZPRÁVA a OBRAZEM - Nová výstava v zimní zahradě Nové radnice v Prachaticích je plodem letité spolupráce Prachatic a Zvolena. A taky jde o originální výtvarný počin.

 

Volných míst na Prachaticku pozvolna přibývá

ZPRÁVA - Po bleskovém letním poklesu počtu volných pracovních pozic roste jejich množství v okrese Prachatice pozvolna už od září. A přibývala dokonce i v lednu.

 

1. máje čeká pokračování rekonstrukce a změny

ZPRÁVA - Vimperská radnice chce v březnu zahájit další část rekonstrukce ulice 1. máje. V jejím rámci se dočká několika změn křižovatka u budovy České pošty.

 

Policie hledá svědky hádky a potyčky desítky lidí

ZPRÁVA - Vimperští strážníci a policisté museli o víkendu řešit větší potyčku poblíž autobusového nádraží a nyní hledají svědky toho, jak incident začal a pokračoval.

 

Proč skončily trhy na Skalce? Impakt vysvětluje

Z REDAKČNÍHO @ - Konec farmářských trhů na Skalce vyvolal ve veřejnosti velkou odezvu a diskusi. Přinášíme vyjádření jejich organizátora – spolku Impakt.

 

Nemocnice opět výrazně navýšila počty výkonů

ZPRÁVA Z REDAKČNÍHO @ - Například gynekologicko-porodnické oddělení meziročně počet výkonů zdvojnásobilo a chirurgické výkony narostly o deset procent.

 

Policie hledá svědky vloupání do prodejny

ZPRÁVA - Policisté z vimperského obvodního oddělení vyšetřují od minulého týdne vloupání do prodejny v Šumavských Hošticích a žádají svědky, aby se jim ozvali.

 

Na křižovatce u nádraží má stát nové sousoší

ZPRÁVA - Prachatičtí radní souhlasili s návrhem své kolegyně Růženy Štemberkové, aby uvnitř kruhového objezdu u autobusového nádraží stál soumar.

 

Bezdomovec s pistolí za pasem vyvolal obavy

ZPRÁVA - V Prachaticích musela ve čtvrtek do akce prvosledová hlídka a strážníci. V ulicích se totiž pohyboval cizinec bez domova s pistolí zastrčenou za pasem.

 

Podvedení z Prachaticka přišli loni o 11 000 000

ZPRÁVA - Počty obětí kyberpodvodů z okresu Prachatice jdou za poslední tři roky do stovek. O největší sumu, tři a půl milionu, přišla žena při investování do kryptoměn.

 

Správce stavby knihovny bude stát šest milionů

ZPRÁVA - Prachatická radnice využije vůbec poprvé u tak velké stavby služeb takzvaného správce stavby, aby nenesla rizika spojená s případnými chybami projektu.

 

Dolní bránu zaplnil česko-italský výtvarný dialog

ZPRÁVA a OBRAZEM - První letošní vernisáž uvedla do Dolní brány tradičního hosta, ale v netradičním formátu. Asociace jihočeských výtvarníků si pozvala hosty až z Itálie.

 

Kolemjdoucí a hlídka pomohli zachránit seniora

ZPRÁVA - Policie ČR informovala o zásahu, při kterém kolemjdoucí žena a dvoučlenná hlídka prachatických policistů pomohly srdeční masáží zachránit život seniora.

 

Studenti si zkouší skutečnou práci zastupitelů

ZPRÁVA - Vimperk má nové studentské zastupitelstvo a je o něj velký zájem. A navíc se stalo zajímavým příkladem toho, jak zapojit mladé lidi do věcí veřejných.

 

Život dopsal jeden velký pekařský příběh

VZPOMÍNKA - Gustu Sobotoviče proslavilo řemeslo, které desítky let nedělal, a také recept na placky s česnekem od jeho maminky. Všem, kteří ho znali, velmi chybí.

 

Zmizely desítky původních stropních trámů

ZPRÁVA - Policie ČR informovala, že začala vyšetřovat krádež zhruba čtyřiceti stropních dřevěných trámů. Z rekonstruovaného domu zmizely někdy v minulém týdnu.

 

Vimperské kino může rozšířit filmovou nabídku

ZPRÁVA - Městské kulturní středisko nakoupilo technologii na promítání ve standardu D-CINEMA. Může díky tomu nabídnout i přenosy z divadel a koncertů.

 

Prohloubil chyby kolem participativního rozpočtu

ZPRÁVA - O participativní rozpočet není v Prachaticích velký zájem a sdružení Živé Prachatice, které ho iniciovalo, kvůli tomu nerozumně ohýbá jeho smysl.

 

Konec roku přinesl větší skok nezaměstnanosti

ZPRÁVA - Situace zaměstnavatelů na trhu práce Prachaticka díky tomu byla nejlepší za několik let, co se týče poměru počtu volných míst a registrovaných nezaměstnaných.

 

Při parkování u Huláku sjela do požární nádrže

ZPRÁVA - Prachatičtí dopravní policisté a hasiči vyjížděli v sobotu k autu utopenému v požární nádrži u Huláku. Nebezpečně vypadající nehoda se obešla bez zranění.

 

Vimperk čekají vepřové hody pod širým nebem

ZPRÁVA - Na přání občanů vimperská radnice připravuje se zkušenou firmou první vepřové hody v městském parku u Volyňky. Nabídka má být široká.

 

Podnikavci z Prachaticka poškozovali věřitele

ZPRÁVA - Prachatičtí kriminalisté začali trestně stíhat dva muže z našeho okresu, kteří měli podvody a poškozováním věřitele napáchat škodu 1 230 000 korun. 

 

Vimperský Majáles už postupně odhaluje hvězdy

ZPRÁVA - Organizátoři největší hudební akce našeho regionu už odhalili čtyři hlavní vystupující. Přijede slovenská rocková legenda a opět i Národní divadlo Čkyně.

 

Pětkrát titul Spokojený zákazník pro Prachaticko

ZPRÁVA a OBRAZEM - Hned pět firem a živnostníků z okresu Prachatice získalo letos titul Spokojený zákazník Jihočeského kraje od Sdružení českých spotřebitelů.

 

Smyk na náledí a čelní náraz se třemi zraněnými

ZPRÁVA - Dopravní policisty zaměstnala v úterý večer dopravní nehoda řidičky vozu značky Dacia Duster, po které ona a její dva spolujezdci skončili v nemocnici.

 

Výstava poslala do světa housenky pro radost

ZPRÁVA a OBRAZEM - Mladí výtvarníci z volarské základní umělecké školy ukazují, jak se proměňují z "housenek" v zajímavé a nadané "motýly". A to svou novou výstavou.

 

Koalice výrazně posílila granty pro veřejnost

ZPRÁVA - Na tři grantové výzvy prachatické radnice půjde letos o půl milionu korun více než loni. Spolkům, talentům a sportovcům to má pomoct s růstem nákladů.

 

Zloděj v chatě snědl jídlo i poškodil vybavení

ZPRÁVA - A k jeho prohřeškům patří i znečištění a poškození podlahy výkaly. Za to vše už přitom čelí v trestním řízení obvinění hned ze tří přečinů najednou.

 

V Prachaticích začíná pracovat první pánský klub

ZPRÁVA a ROZHOVOR - Na pondělí se chystá první setkání nového prachatického pánského klubu. Chce vzdělávat a pomáhat tím mužům s těžkými situacemi i sebeúctou.

 

Čas levného tepla se Prachaticím chýlí ke konci

ZPRÁVA - Šest let se dařilo Tepelnému hospodářství Prachatic držet nízkou cenu tepla. Letos však zdražuje o téměř sto korun a příští rok se asi nevyhne velkému cenovému skoku.

 

Nový majitel nemocnice bude jednat i s radnicí

ZPRÁVA - Vimperská nemocnice má od Nového roku už čtvrtého majitele za posledních čtrnáct let. A toho nyní čeká jednání s městem, které areál nemocnice vlastní.

 

Polovina osvětlení Prachatic už svítí ekologičtěji

ZPRÁVA - Úspora elektřiny, kterou mají přinést investice do veřejného osvětlení v Prachaticích, se má blížit ročně už ke zhruba dvěma stovkám megawatthodin.

 

Dvě nehody zastavily provoz na trati u Bavorova

ZPRÁVA - Policie musela nechat dvakrát za jeden den zastavit provoz na železnici u Bavorova. Nejprve tu u kolejiště uvízlo auto a pak další narazilo do jedoucího vlaku.

 

Netoličtí chystají v únoru obnovení masopustu

ZPRÁVA - Milovníci masopustních průvodů se na něj budou moct po letech vypravit znovu i do Netolic. Místní spolek Víc z Netolic tu chce totiž masopust obnovit.

 

Novou podobu obřadní síně navrhne designérka

ZPRÁVA - Prachatická městská obřadní síň má dostat novou podobu. Radnice na vytvoření koncepce jejího vzhledu najala za necelých sto tisíc oceňovanou designérku.

 

Za ukončení mikulášské zábavy padlo obvinění

ZPRÁVA - Policie vyhodnotila nedávné rádoby zábavné řádění s hasičským přístrojem na mikulášské jako výtržnictví a pachatele posílá k okresnímu soudu.

 

S novými automaty roste minimální parkovné

ZPRÁVA - Prachatice už mají čtyři nové parkovací automaty. Zatím nefungují zcela, protože jsou ve zkušebním provozu. Radní také změnili ceník parkovného.

 

Trh práce Prachaticka má to nejhorší za sebou

ZPRÁVA - Počty nových a zrušených volných pracovních pozic v našem okrese říkají, že trh práce na Prachaticku dosáhl konečně svého dna a situace se začala obracet.

 

Na hřbitově je sto čtyřiačtyřicet nových míst

ZPRÁVA a OBRAZEM - Radní už schválili cenu za desetiletý pronájem jednoho urnového místa v novém kolumbáriu, které vzniklo za zhruba 2,4 milionu korun.

 

Předvánoční smutek plnil více i svatého Jakuba

ZPRÁVA - K silným projevům státního smutku po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy patřila na Prachaticku i rekordní touha po duchovní útěše.

 

Cizinec narazil nad přehradou čelně do stromu

ZPRÁVA - Dopravní policisté vyjížděli ve středu nad ránem k nehodě silně opilého řidiče Dacie, který nad husineckou přehradou zranil sebe i spolujezdce.

 

Živnostník vrtá studny, firma prodává potraviny

ZPRÁVA - Jihočeská hospodářská komora vyhlásila na Prachaticku živnostníka a firmu letošního roku. Vybrala je i podle toho, jak se podílejí na rozvoji regionu.

 

Stoupací pruh bude o čtyřicet milionů levnější

ZPRÁVA - Nad Americkou zatáčkou začalo kácení stromů kvůli budování nového stoupacího pruhu k Libínskému Sedlu. Jeho stavba má trvat zhruba půl roku.

 

Trhy na Skalce končily přátelsky a čilým ruchem

ZPRÁVA a OBRAZEM - Adventní oslava místní produkce na Skalce opět přinesla velký zájem veřejnosti i přátelskou atmosféru. V příštím roce už tu však trhy pokračovat nebudou!

 

Nejmladší prachatická vánoční tradice má výročí

ZPRÁVA - Zlatí trubači budou hrát letos na Štědrý den v poledne pod prachatickou vánoční jedlí ojíněnou už podesáté. Z malého nápadu se tak stala silná tradice. 

 

V prachatickém bazénu kradl mladistvý pachatel

ZPRÁVA - Prachatičtí policisté informovali o tom, že se jim podařilo objasnit případ listopadové krádeže v šatně prachatického bazénu a posílají ho k okresnímu soudu.

 

Vánoční jarmark hospice slaví úspěch už pět let

ZPRÁVA a OBRAZEM - Na vánočním jarmarku prachatického hospice také letos platilo, že když si na něm chcete něco koupit, musíte si nejprve vystát frontu.

 

Průvodce vybízí k toulání ztracenou Šumavou

ZPRÁVA - Ve Volarech se dočkala v minulém týdnu křtu zajímavá kniha, která přispívá svým dílem k poznávání ztracené Šumavy a jejím autorem je průvodce.

 

Za víkend někde nasbíral třináct rýh v laku auta

ZPRÁVA - Vimperští policisté vyšetřují od pondělí případ vandalství, který skončil poškozením laku vozidla tovární značky Kia ve Volarech nebo Vimperku.

 

Oblíbený prachatický Cink slaví letos třicátiny

ZPRÁVA a ROZHOVOR - Vedoucí prachatického souboru Cink Jiří Vopálka vzpomíná pro prachatickoNEWS.CZ na to, jak toto už téměř legendární uskupení vzniklo.

 

Marcipáni a Vimperk budou dál spolupracovat

ZPRÁVA - Letos obnovené farmářské trhy ve Vimperku čeká pokračování i v příštím roce. Dohodli se na tom jejich organizátoři a jejich počet se navíc rozšíří.

 

Z vyloupené dílny zmizelo nářadí za desítky tisíc

ZPRÁVA - Policisté z vimperského obvodního oddělení pátrají po pachateli vloupání do dílny, při kterém se vyšplhala škoda na bezmála devadesát tisíc korun.

 

Novoroční výstup nabídne opět i grilované prase

ZPRÁVA - Prachatická radnice zopakuje 1. ledna na Libíně program, se kterým tu měla letos velký úspěch, když sem podle našeho odhadu přilákala kolem dvou tisíc lidí.

 

Vyšel předvánoční dotisk čkyňské Paní chirurgie

ZPRÁVA - Čkyňský novinář a spisovatel Pavel Pechoušek vydal dotisk své první úspěšné publikace o první dámě české chirurgie, která pocházela z našeho okresu.

 

Prachatická Tankovka dostane fitness stanoviště

ZPRÁVA - Na jaře příštího roku by se měly rozrůst možnosti sportovního vyžití na Tankovce nad Prachaticemi. Pomůže tomu dotace od Nadace ČEZ.

 

Zloději mědi byli dopadeni do čtyřiadvaceti hodin

ZPRÁVA - Policistům z vimperského obvodního oddělení se podařilo během jediného dne objasnit krádež měděných plechů z rekonstruované střechy rodinného domu.

 

Prachatická radnice žádá o dotaci na třetí bazén

ZPRÁVA - Pokud vyjde žádost o dotaci, přibude v Prachaticích k malému a velkému bazénu ještě třetí víceúčelový. A to za zhruba šestadvacet milionů korun.

 

Chrám svatého Jakuba stavěli sto padesát let

ZPRÁVA a OBRAZEM - Nedávná komentovaná prohlídka s odborníky odhalila veřejnosti nejnovější poznatky i překvapení o prachatickém chrámu a jeho historii.

 

Nová práce nemění plán návratu k vedení města

ZPRÁVA - Bývalý prachatický starosta Martin Malý už více než měsíc řídí areál historických českokrumlovských klášterů. A říká, že jeho politické plány to nemění.

 

Do plotu, do auta, do plotu a nedokázal nadýchat

ZPRÁVA - Policie ČR informovala, že posílá k soudu případ může, který sedl za volant opilý tak, že nezvládl otáčení a nakonec nebyl ani fyzicky schopen dechové zkoušky.

 

Prachatice čelí z ne moc jasných důvodů pokutě

ZPRÁVA - Prachatické radnici hrozí, že bude muset zaplatit pokutu, respektive odvod za porušení rozpočtové kázně, ve výši zhruba 1,85 milionu korun za pět let staré zakázky.

 

Tyl odhalil k narozeninám na zámku lavičku

ZPRÁVA a OBRAZEM - Netolický ochotnický spolek Tyl oslavil své sto čtyřicáté narozeniny stylově. V místě, kam na něj chodí nejvíce lidí, odhalil divadelní lavičku.

 

Prudký pokles počtu volných míst se zastavil

ZPRÁVA - Statistiky nezaměstnanosti na Prachaticku vydaly po několika měsících pozitivní zprávu naznačující, že situace zaměstnavatelů se stabilizuje.

 

Chrámový sbor se letos díky grantu i více zahřál

ZPRÁVA - Sboru od svatého Jakuba v Prachaticích se daří v posledních letech stále zlepšovat úroveň svých vystoupení a nyní mu město pomohlo i s vybavením.

 

Muzeum vystavilo staré lovecké zbraně a tesáky

ZPRÁVA - Prachatické muzeum na Velkém náměstí se na dobu do konce letošního roku proměnilo v malý ráj všech, kteří se zajímají o historii myslivosti.

 

Křižovatku a parkoviště u hřbitova čekají změny

ZPRÁVA - Prachatická koalice se pouští do dlouho neřešeného problému vjezdu na parkoviště u hřbitova, kde se koná i tradiční pekání. Začíná vytvořením studie.

 

Babettistovi bez přilby vyrazil pomoct i vrtulník

ZPRÁVA - Policisté a záchranáři řešili ve středu vážný úraz řidiče motocyklu Babetta. Zatím není jasné, zda se zranil kvůli zdravotní indispozici nebo vlastní vinou.

 

Prachatice jednají o partnerství s novou oblastí

ZPRÁVA - Prachatické zastupitelstvo souhlasilo s jednáním o uzavření partnerské smlouvy s úchvatným horským regionem. Nyní mají Prachatice devět partnerských měst.

 

Grand Prix Architektů ocenilo vacovské náměstí

ZPRÁVA - Rozsáhlá rekonstrukce a proměna náměstí ve Vacově získala jedno z ocenění, které rozdala porota třicátého ročníku národní ceny za architekturu.

 

Záchranná služba chystá ve Volarech nové sídlo

ZPRÁVA - Jihočeská záchranná služba chce vybudovat zcela nové sídlo ve Volarech. Postavení nové budovy si má vyžádat náklady přesahující třicet milionů korun.

 

Prachatická hra o tajemství, z něhož až mrazí

ZPRÁVA a OBRAZEM - Nové divadelní představení vzniklé v Prachaticích je příležitostí pro dva hlavní herce a hrdiny a v neděli už ho viděli i ve Strunkovicích nad Blanicí.

 

K parkování v Prachaticích konečně postačí karta

ZPRÁVA - Parkovací automaty patřící prachatické radnici čeká konečně modernizace. Respektive radní vypsali výběrové řízení na nákup čtyř nových automatů. 

 

Prachatičtí kriminalisté si připsali velký úspěch

ZPRÁVA - Podařilo se jim totiž objasnit hned sto čtyřicet šest internetových podvodů. Ukázali tím, že policie není v boji s touto kriminalitou vůbec bezbranná.

 

Stavba obchvatu odkryla i tisíce let staré nálezy

ZPRÁVA - Archeologické průzkumy před stavbou nedávno zprůjezdněného obchvatu Vlachova Březí odhalily mimo jiné i nález až ze střední doby kamenné.

 

Nově o Klostermannovi ve vimperské knihovně

ZPRÁVA a OBRAZEM - Do velkého sálu vimperské městské knihovny doputovala zajímavá výstava nabízející nový pohled na Karla Klostermanna a zrod moderní Šumavy.

 

Ze školní jídelny v Prachaticích zmizel trezor

ZPRÁVA - Policisté z prachatického obvodního oddělení hledají svědky vloupání do kanceláře školní jídelny, která vyčíslila škodu na více než osmnáct tisíc korun.

 

Prachaticko zná své nové vynikající pedagogy

ZPRÁVA - Letošní ročník ankety hledající na Prachaticku vynikající pedagogy dospěl k předání cen. Oceněno jich bylo tentokrát šest z Prachatic a jedna z Husince.

 

Silně opilá žena bez řidičáku odřela hned tři auta

ZPRÁVA - Dopravní policisté z prachatického územního odboru Policie ČR řeší počínání jedné ženy na sídlišti ve Vimperku, kde nabourala najednou tři osobní vozy.

 

Prachatický Zámeček má velkou šanci opět ožít

ZPRÁVA - Vila Zwicker stojící vedle prachatického gymnázia a přezdívaná Zámeček by mohla v dohledné době začít sloužit nejen pro prezentaci Zlaté stezky.

 

Trio Opera Diva chystá vydání svého prvního CD

ZPRÁVA - Na začátku příštího roku má spatřit světlo světa CD Tria Opera Diva, které se bude jmenovat V ráji šumavském a bude na něm i píseň o Libínu.

 

Ze sklepa domu v Prachaticích zmizelo i maso

ZPRÁVA - Policie ČR informovala, že začala vyšetřovat vloupání do sklepa jednoho z domů v Prachaticích. Zloděj se do něj dostal násilím v uplynulých třech týdnech.

 

Úbytek volných míst na Prachaticku zpomalil

ZPRÁVA - Po několikaměsíčním rychlém rušení volných pracovních pozic tento pokles v září zpomalil. Situace zaměstnavatelů by se tak mohla stabilizovat.

 

Prachatice mají novou galerii ateliérového skla

ZPRÁVA - V Husově ulici v Prachaticích vznikla letos v létě nová umělecká galerie. Je součástí širšího projektu návratu moderního skla do oblasti Šumavy.

 

Žena řešila problémy s nájemníky nezákonně

ZPRÁVA - Dvaačtyřicetiletá žena z Prachaticka si vykoledovala trestní stíhání za to, že svým nájemníkům na týden zabránila ve vstupu do jejich bydlení.

 

Nový ukazatel sluneční hodiny letos nedostanou

ZPRÁVA - Oprava ukazatele městských slunečních hodin na Malém náměstí v Prachaticích se protáhne zřejmě do příštího roku a vyžádá si necelých čtvrt milionu korun.

 

Prachatický básník vydal silnou sbírku o světle

ZPRÁVA - Básník a bohemista z Živé vily Libor Staněk napsal básnickou nejen melancholii o světle, kterou nedávno uvedlo do světa nakladatelství Dobrý důvod.

 

Tři roky vedle svého domu pěstoval marihuanu

ZPRÁVA - Prachatičtí kriminalisté zveřejnili informace o tom, že dopadli dalšího dealera marihuany a pervitinu. Za tři roky měl inkasovat zhruba sto tisíc korun.

 

Anketa s lavičkami měla úspěch. Vyhrála trojka

ZPRÁVA - Bezmála tisíc hlasujících rozhodlo o tom, jaký typ lavičky bude prachatická radnice nakupovat, když bude mimo centrum měnit a rozšiřovat mobiliář.

 

Stoupací pruh z Americké zatáčky je na dohled

ZPRÁVA - Jihočeský kraj coby investor už začíná hledat firmu, která postaví nový bezmála kilometr dlouhý stoupací pruh z Americké zatáčky směrem na Libínské Sedlo.

 

Architekti navrhli nové bydlení na sídlišti

ZPRÁVA OBRAZEM - Veřejnost měla v pondělí nečekaně a neohlášeně poprvé možnost vidět návrhy, jak by mohl být zastavěn velký volný pozemek na prachatickém sídlišti.

 

Policisté zasahovali v divoké situaci se zbraněmi

ZPRÁVA - Policejní hlídky z Prachatic a Vodňan musely vytáhnout služební zbraně při řešení konfliktu opilých mužů a bývalé přítelkyně jednoho z nich.

 

Návštěvnost letního kina šla letos prudce dolů

ZPRÁVA - Po loňském počátečním poměrně velkém zájmu byla letošní návštěvnost prachatického letního kina výrazně nižší. Vyprodáno bylo jen jednou.

 

Knižní oáza Prachaticka těší už pátou sezónu

REPORTÁŽ - Tolik touhy číst a tolik radosti z jejího naplňování najdete mimo knihovny a knihkupectví vzácně. Proto je chrobolské knihobraní tak unikátní a úžasné.

 

Nemocnice pořídila další zcela nové sanitní vozy

ZPRÁVA Z REDAKČNÍHO @ - Pro omlazení vozového parku zakoupila prachatická nemocnice dvě nová sanitní vozidla Ford Transit Custom, která nahradí starší vozy.

 

Terasy budou o třetinu levnější, než se čekalo

ZPRÁVA - Nové Pivovarské terasy ve vimperském podzámčí vybuduje firma GSI Invest za cenu o patnáct milionů korun nižší, než předpokládaly odhady projektantů.

 

Zátoň hostila jubilejní mistrovství psích stopařů

ZPRÁVA - Služební a civilní psovodi se sjeli do Zátoně, aby soutěžili, ale především, aby předvedli, jak důležité může jejich umění být třeba i při záchraně životů.

 

Vážně postřelil fenu, která mu útočila na slepice

ZPRÁVA - Prachatičtí kriminalisté začali stíhat muže, který podle jejich zjištění vzduchovkou s puškohledem střílel na fenu, která kvůli tomu musela být pak utracena.

 

Neumannka hostí jubilejní padesátou výstavu

ZPRÁVA a OBRAZEM - Pro prachatickou galerii designu je tak nová dva měsíce trvající expozice významným jubilejním milníkem, který je tentokrát hlavně o židlích.

 

Požár zničil půdu a střechu rodinného domu

ZPRÁVA - Do letošních už tak bohatých hasičských statistik na Prachaticku přibyl další větší požár. Tentokrát zasáhl velký dům v osadě Perlovice nedaleko Prachatic.

 

Po opravě fasády čeká kostel i výměna střechy

ZPRÁVA - Prachatický městský úřad začíná připravovat výměnu střešní krytiny na kostele svatých Petra a Pavla. Radní už uvolnili peníze na projektovou dokumentaci.

 

Od peněz létajících na křižovatce k poděkování

ZPRÁVA - Ředitel prachatického územního odboru Policie ČR veřejně ocenil nálezce peněz, které poletovaly na kruhové křižovatce u prachatického nádraží.

 

O novém bydlení na sídlišti rozhoduje soutěž

ZPRÁVA - Architektonická soutěž za 625 000 korun rozhoduje v Prachaticích o tom, jak má být zastavěn poslední velký volný pozemek na sídlišti na Šibeničním vrchu.

 

Světla nad soumarským řopíkem za odvahu 1938

ZPRÁVA - Muzeum lehkého opevnění na Soumarském mostě se zapojilo o víkendu do akce připomínající československou odvahu bojovat v roce 1938.

 

Zaměstnavatelé Prachaticka čekají asi stagnaci

ZPRÁVA - Za posledních pět měsíců ubylo v okrese Prachatice zhruba dvacet procent volných míst. Zdá se tak, že místní firmy nečekají ekonomy avizovaný růst.

 

Žena z Prachaticka je obětí fiktivního e-shopu

ZPRÁVA - Prachatická policejní mluvčí informovala o dalším internetovém podvodu s poškozenou z Prachaticka. Kupovala elektrokoloběžky v e-shopu, který pak zmizel.

 

Přednáškový podzim Prachatického muzea je tu

ZPRÁVA - Nová přednášková sezóna v Prachatickém muzeu odstartuje na začátku října a bude pestrá. Návštěvníky přednášek povede za sklárnami i do Hollywoodu.

 

Pitná voda z Fefrů už přestala téct do kanalizace

ZPRÁVA - Prachatice konečně mají nový vodojem pro vodu z Fefrů. Uvažovalo se o něm od roku 1930 a jde o jeden z nejhezčích jihočeských moderních vodojemů.

 

Začala každoroční prachatická výstava hub

ZPRÁVA/OBRAZEM - Desítky let se konající prachatickou výstavu hub letos hostí nově Muzeum české loutky a cirkusu na Velkém náměstí. Trvá do pátečního odpoledne.

 

Do bytu se vloupal zřejmě pouze kvůli alkoholu

ZPRÁVA - Policistům z prachatického obvodního oddělení se podařilo objasnit vloupání do bytu, jehož motivem byl podle ukradených věcí asi alkoholismus.

 

Libínská rozhledna oslavila 140 let od otevření

ZPRÁVA/OBRAZEM - V sobotu uplynulo na den přesně sto čtyřicet let od slavnostního otevření rozhledny na Libíně. Připomněla to pohodová komorní oslava.

 

Zbytky vimperských hradeb lemuje nová stezka

ZPRÁVA - Druhý velký středověký systém opevnění na Prachaticku se dočkal konečně naučné stezky. Ta začíná u Černé brány pod vimperským státním zámkem.

 

Na prachatickém hřbitově vyroste kolumbárium

ZPRÁVA - Prachatická radnice výrazně navýší počty urnových míst na hřbitově u kostela svatých Petra a Pavla. A to výstavbou kolumbária za 2,38 milionu korun.

 

Vlachovobřezská knihovna sídlí nově na zámku

ZPRÁVA - Čtenáři a knihovnice vlachovobřezské knihovny se konečně dočkali dokončení dlouho připravovaného přesunu knihovny na barokní zámek.

 

Další pomoc pro hospic. I auta za čtyři miliony

ZPRÁVA - Prachatickému hospici Jana Neumanna se podařilo letos získat další významnou dotační a dárcovskou podporu i na vozy pro své domácí hospice.

 

Policie ocenila ve Vimperku policisty Prachaticka

ZPRÁVA - Policie České republiky opět udělovala veřejně a slavnostně medaile a další ocenění policistům a občanským zaměstnancům z okresu Prachatice.

 

Nový vimperský kalendář je plný krásných fotek

ZPRÁVA - Vimperská radnice měla opět šťastnou ruku s výběrem fotografa, který nafotil snímky pro městský kalendář. Tentokrát oslovila Vojtěcha Kohouta.

 

Na Kratochvíli se bude opět jezdit za pohádkami

ZPRÁVA - Z Kratochvíle přichází dvě zprávy, letošní divadelní léto tu bude delší o jeden den a také se na tento zámek opět bude jezdit za pohádkovými postavami.

 

Prachatice vydaly mapu bezbariérových tras

ZPRÁVA - Lidé s pohybovým omezením a vozíčkáři mohou při cestách po Prachaticích nově pracovat s mapou bez bariér. Pokřtít ji přijel známý herec Jan Potměšil.

 

Požár stodoly se škodou 7 000 000 založil žhář

ZPRÁVA - Prachatičtí kriminalisté informovali, že velký požár v srpnu ve Slunečné byl založen úmyslně. Žháře už přitom dopadli a soud ho poslal do vazby.

 

Jeden z moderních symbolů města je poškozen

ZPRÁVA - Prachatické sluneční hodiny na Malém náměstí přišly o část svého ukazatele. Příčinou je únava materiálu, kterou neodhalilo ani pět kontrol ročně.

 

Vimperští policisté řeší další podvod. Za 400 000

ZPRÁVA - K případům podvodů s internetovým bankovnictvím, které letos musí řešit policisté z obvodního oddělení ve Vimperku, přibyl v pátek další.

 

Léto Huláku bylo co do návštěvnosti průměrné

ZPRÁVA - V porovnání s loňskou sezónou byla ta letošní na Huláku slabší zhruba o patnáct procent. Vedení Sportovního zařízení to přičítá i zvýšení vstupného.

 

Zfetovaný řidič naboural policejní auto a utekl

ZPRÁVA - Obyčejná dopravní kontrola v pátek večer v prachatické Husinecké ulici vyprodukovala až neuvěřitelný příběh o špatně zabrzděném autě a útěku.

 

Sedmé CD nahrávali u sv. Jakuba a v Bratislavě

ZPRÁVA - Prachatičtí klarinetisté nezvykle už pět let nevydali nové řadové CD. Letos v prosinci to však napraví a pokřtí CD živých nahrávek v originálních úpravách.

 

Strážníci dostanou nové SUV za tři čtvrtě milionu

ZPRÁVA - Prachatičtí radní souhlasili s uvolněním sumy 780 000 korun na nákup nového vozu městské policie. Starý se kvůli jeho poruchovosti nevyplatí opravovat.

 

Má město koupit bývalé kino a Rumpálův dům?

ZPRÁVA - Objekty bývalého kina, Rumpálova domu a ojedinělé pasáže, která je spojuje, jsou na prodej. Co na to říkají hlavní představitelé opozice a koalice?

 

Rozhledna dostane k narozeninám počítadlo

ZPRÁVA - Spolek PRO Šumavsko a město Prachatice začnou od září sčítat návštěvníky rozhledny na Libíně. Data, která získají, budou sloužit i k nastavení vstupného.

 

Nový prachatický tajemník pochází z Vimperka

ZPRÁVA - Prachatický městský úřad povede od září nový tajemník. V minulosti působil jako úředník na ministerstvu vnitra a také v komunální politice jako člen ODS. 

 

Bývalé vimperské Benátky dostávají nový kabát

ZPRÁVA - Ve Vimperku je v plném proudu revitalizace veřejného prostoru ulic Karla Weise a Sklářská, do kterého se neinvestovalo více než padesát let.

 

Prachatické hrušky plodí na Moravě o sto šest

DOBRÁ ZPRÁVA - Do Prachatic dorazily další informace o tom, jak se v Hruškách po tornádu daří neobvyklé a symbolické pomoci, která tam dorazila díky sbírce právě z Prachatic.

 

Radnice vylepšuje přístup do městského parku

ZPRÁVA - Z pěšiny vedoucí do vimperského parku u Volyňky se stává regulérní chodník. Také tu vznikne nové podium a už začalo i projektování šmýkačky do parku.

 

Náraz do stromu odrazil motorku zpět do silnice

ZPRÁVA - Na silnici z Prachatic na Libínské Sedlo se stala v úterý odpoledne další vážná nehoda. Motorkář tu nezvládl příliš rychlý nájezd do jedné ze zatáček.

 

Na vimperské trhy chodí průměrně čtyři sta lidí

ZPRÁVA - Obnovené farmářské trhy ve Vimperku za sebou mají dvě třetiny z plánovaných termínů a u organizátorů a na radnici zatím panuje s jejich průběhem spokojenost. 

 

Série velkých požárů na Prachaticku pokračuje

ZPRÁVA - Ve Slunečné vyhořela velká stodola a ve Vlčích Jamách plameny kompletně zničily vybydlený dům. Škoda v prvním případě je sedm a ve druhém přes milion korun.

 

Revitalizace letní scény bude moct začít za rok

ZPRÁVA - Příprava revitalizace letního areálu vedle arboreta ve Vimperku už postoupila do fáze projektování podle vítězného návrhu z loňské architektonické soutěže.

 

Viděli jste vybržďování a potyčku U Stopařky?

ZPRÁVA - Policie hledá svědky, kteří jeli v pondělí odpoledne kolem Stopařky a viděli nebo dokonce natočili na kameru incident, který se tu odehrál mezi dvěma řidiči.

 

Jihočeská síťová jízdenka nově platí i v Bavorsku

ZPRÁVA - Jednodenní krajská síťová jízdenka platící i na Prachaticku dostala letos v létě svou variantu platící i ve třech příhraničních bavorských okresech.

 

Další dealer drog z Prachaticka skončil ve vazbě

ZPRÁVA - Policie ČR informovala, že drogová scéna na Prachaticku přišla o dalšího dealera pervitinu. Ten v našem regionu prodával drogy nejméně čtyři a půl roku.

 

Zakázka za 2 500 000 bez výběrového řízení!

ZPRÁVA - Prachatická rada města zadala už třetí zakázku při přípravě stavby nové knihovny bez výběrového řízení. Zdůvodnění, které k tomu přijala, je až bizarní.

 

Prachatičtí kriminalisté objasnili krádež vltavínů

ZPRÁVA - Policie ČR aktuálně informovala, že objasnila krádež sbírky vltavínů vážících celkem jeden a půl kilogramu. Trojice zlodějů je ukradla z rodinného domu.

 

Šumava zažila velké pátrání po autistickém muži

ZPRÁVA - Část Šumavy, které se říká Královský hvozd, zažila v noci na čtvrtek 10. srpna velkou pátrací akci. Horští záchranáři při ní najezdili přes 1000 kilometrů.

 

Národní divadlo Čkyně uvádí novou pohádku

ROZHOVOR - Čtyři na Prachaticku hodně populární muži dělající si srandu z pohádek i sebe nastudovali nový kus pro celé rodiny. Jde o pohádkový horor s prvky punku.

 

Prachatičtí popeláři dostali nový svozový vůz

ZPRÁVA - Pravidelná obměna popelářské techniky stála letos prachatické Technické služby necelých pět milionů korun. Dostaly nový vůz na odpad a lisovací nástavbu.

 

Úbytek volných míst na Prachaticku pokračuje

ZPRÁVA - Dlouhé roky přehřátý trh práce na Prachaticku se začíná pomalu ochlazovat a s poklesem počtu volných pracovních pozic se zřejmě sníží i tlak na růst mezd.

 

Šumavský autor Ivo Stehlík napsal Mísení krve

ZPRÁVA - Volarský nakladatel, zemědělec i dřevorubec napsal a ke svým letošním šedesátinám vydal svou třetí knihu. Po pohádkách a zamyšleních přišel se sbírkou básní.

 

Vlci žerou hospodářská zvířata jen minimálně

ZPRÁVA - Správa národního parku zveřejnila nové poznatky týkající se nejproblematičtějšího aspektu návratu vlků na Šumavu. Tím je jejich lov hospodářských zvířat.

 

Sochu klečící ženy na Parkáně postříkal sprejer

ZPRÁVA - Policie aktuálně informovala, že vyšetřuje poškození sochy klečící ženy na Parkáně v Prachaticích. Ve čtvrtek 27. července se stala terčem vandala s růžovou barvou.

 

Festival Šalom připomene židovské stopy u nás

ZPRÁVA - Prachatický okres oživí v pátek nový kulturně historický festival. Jednodenní komorní akce dostala hebrejské jméno Šalom a konat se bude v synagoze ve Čkyni.

 

Loupežnou výpravu do chat ukončil policejní pes

ZPRÁVA - Mladý recidivista si vzal bez dovolení auto, řídil navzdory zákazu a kradl ve dvou chatách. Napáchal škodu za 160 000 korun, ale dopaden byl velmi rychle.

 

VWV je stále větším uměleckým fenoménem

ZPRÁVA - Výtvarný workshop Volary (VWV) za sebou má osmý ročník. Městu přinesl nejen dvě výtvarně velmi zdařilé výstavy a nová umělecká díla do sbírek radnice.

 

V Prachaticích otevírá nová cukrárna plná dobrot

ZPRÁVA - Je libo makronky, dorty, čokolády, nugáty? V historickém jádru Prachatic v Solní ulici zahajuje provoz nová cukrárna, za kterou stojí manželé Melmerovi.

 

Vimperk nahradil padesát let starou cisternu

ZPRÁVA - Po pěti letech shánění dotací na nákup moderní hasičské stříkačky se ji podařilo vimperské radnici koupit. K zásahům už s ní jezdí měsíc SDH Hrabice.

 

Neumannka vystavuje šátky zářící barvami světa

ZPRÁVA - Prachatické centrum designu Neumannka pozvalo po delší době opět módní návrhářku a zahájilo novou výstavu i krátkou módní přehlídkou šátků a kabelek.

 

Z šatny pro personál restaurace zmizelo 900 000

ZPRÁVA - Policie vyšetřuje od čtvrtka ve Vimperku krádež poměrně velké sumy peněz a obrací se přitom i na veřejnost s žádostí o případná svědectví a informace.

 

Netolicko okem kameramana České televize

ZPRÁVA - Pět let fotil své rodné Netolicko a některé snímky dával na facebook. Tam si jich všimla ředitelka netolického muzea, a tak vznikla nová fotografická výstava o Netolicku.

 

Z prachatické radnice může být solární velmoc

ZPRÁVA - Odborníci dali Prachaticím zelenou k vybudování osmi solárních elektráren. S přípravou prvních dvou už se začíná a časem by jich mohla radnice vybudovat desítky.

 

Opatrnost zaměstnavatelů Prachaticka nemizí

ZPRÁVA - Podle statistik Úřadu práce o nezaměstnanosti klesl od konce covidových restrikcí počet volných míst v okrese Prachatice zhruba o čtvrtinu.

 

Posaďte se, prosím! A vyberte lavičky a koše

ZPRÁVA - Na prachatickém Velkém náměstí začala výstava laviček a odpadkových košů. Jejím účelem je vyzkoušet si a vybrat lavičky, které by mělo pořizovat město.

 

Další tragický náraz v noci do stromu u Houžné

ZPRÁVA - Neuplynul ani týden a u Houžné se opět stala v noci dopravní nehoda s tragickými následky. Tentokrát tu do stromu narazil řidič, který jel ve svém osobním voze sám.

 

Desinfekční vykradač chat řádil i na Prachaticku

ZPRÁVA - Policie chytila zloděje, který u sebe měl věci, které mohl vzít i z vykradených objektů v okrese Prachatice. Kriminalisté proto nyní hledají jejich majitele.

 

Z pěší zóny v Poštovní ulici zřejmě nic nebude

ZPRÁVA - Záměr podnikatelů proměnit prachatickou Poštovní ulici v pěší zónu spěje zřejmě do ztracena. Důvodem jsou byrokratické podmínky nastavené radou města.

 

Noční nehodu opilého řidiče nepřežil spolujezdec

ZPRÁVA - Mezi Houžnou a Lenorou se po půlnoci stala tragická dopravní nehoda. Mladý a silně opilý řidič tu narazil do stromu. Jeho mladý spolujezdec nepřežil.

 

Velké náměstí dostane nabíjecí stanici elektrokol

ZPRÁVA - V Prachaticích začala fungovat nová nabíjecí stanice pro elektrokola u vstupu na koupaliště Hulák a na pořízení další uvolnila rada města 83 000 korun.

 

Prachatičtí klarinetisté přivezli už třicátou cenu!

ZPRÁVA - Klarinetový soubor Prachatice vyrazil opět na mezinárodní festival do Bratislavy, kde se mu tradičně velmi daří. A i letos tady získal zlaté pásmo.

 

Požár třídící linky ovzduší ve Vimperku neohrozil

ZPRÁVA - Velký požár haly s odpady a třídící linkou ve Vimperku likvidovali hasiči už druhou noc. Celkem se jich tu vystřídalo na sto z osmnácti jednotek.

 

Mládí vydražila firma stavící apartmány v horách

ZPRÁVA - Chata Mládí na Zadově by se měla dočkat nového majitele. Jihočeský kraj ji nabídl k prodeji a vydražila ji firma investující do horských apartmánů.

 

Světáci měli na Kratochvíli rekordní návštěvnost

ZPRÁVA - Letošní divadelní léto na Kratochvíli se netolickým ochotníkům opravdu vydařilo. Nemuseli rušit ani jedno představení a zaznamenali rekordní počet diváků.

 

Celková cena letního kina je 67.748.760 Kč s DPH

ZPRÁVA - Vedení prachatické radnice nechalo pro zastupitele spočítat všechny náklady spojené s výstavbou letního kina. Jen lanová konstrukce stála 3,6 milionu.

Starší zprávy najdete v archivu

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky