 |
|
Proměna utopenecko sýrovému klání prospěla
ZPRÁVA -
Desetiletí konající se soutěž o nejlepšího
utopence a nakládaný sýr za sebou má pátý ročník
v nové podobě. Její zavedení se ukázalo jako
krok správným směrem.
|

# Pondělí
13/10 2025 - TEXT: Tomáš František Přibyl
FOTO
poskytl Staroprachatský a Ostrovský spolek
Gastrosrandamač o nejchutnější utopence, utopence v
omáčce a nakládané sýry se ve Starých Prachaticích koná
asi tři desetiletí. Léta ho hostila hospoda Na Kovárně a
šlo o tradiční hospodskou akci u piva. Pak ale Kovárna
zavřela a Staroprachatský a Ostrovský spolek pojal tuto
akci v roce 2021 poprvé jinak.
Přesunul ji
do vyhřívaných stanů k rybníku u místní požární
zbrojnice a zrušil hodnocení vzorků vybranou porotou.
Místo toho začal všem příchozím rozdávat kovové matičky,
kterými mohou hlasovat pro jednotlivé vzorky. Porotou se
tak stali všichni účastníci a soutěž se tím posunula
více k zábavné gurmánské a komunitní akci.
A po pěti
ročnících v této podobě je možné říct, že to této
oblíbené soutěži prospělo. Její zatím poslední ročník se
konal o uplynulém víkendu na tradičním místě u hasičské
zbrojnice v sobotu 11. října. Dorazilo sem dvanáct
soutěžících, kteří přihlásili k degustaci šestnáct
vzorků utopenců a sýrů. A porotu letos tvořilo
úctyhodných padesát šest diváků.

„Absolutním
vítězem a držitelem putovního poháru se stal po roce
opět Tomáš Podlaha. Potvrdil tak svou formu a odnesl si
zasloužený triumf. Naši akci podpořily, a za to jim
děkujeme, Město Prachatice, Pivovar Krumlov, Pekárna
Klas a s organizačními záležitostmi nám pomohly i
Technické služby Prachatice,“ uvedla za spolek Zuzana
Pelikánová.
Soutěž
nakládaných sýrů ovládl i letos její matador Jaromír
Šverák se svými smějícími se sýry. V této kategorii
zvítězil i loni, před dvěma lety byl druhý a před třemi
lety také vyhrál.
Kategorie Utopenci klasika:
1. Tomáš Podlaha
2. Martin Rajn
3. Lukáš Kučera
Kategorie Utopenci v omáčce:
1. Libor Marek
2. Radek Pelikán
3. Jan Špaček
Kategorie Sýry:
1. Jaromír Šverák
2. a 3. Šárka Kučerová



















|