ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Nebe se rozzářilo také nad volarskými menhiry

ZPRÁVA OBRAZEM - Nejsilnější polární záře za dvacet let byla o víkendu vidět i nad Prachatickem. Její emotivní snímek se podařilo pořídit fotografovi Jiřímu Plachému.

# Pondělí 13/5 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO: Jiří Plachý - www.foto-jiri-plachy.cz

Profesionální volarský fotograf Jiří Plachý patří k nejzkušenějším fotografům našeho regionu a celé Šumavy. Na kontě má řadu šumavských kalendářů a fotografických knih s podmanivými snímky. Zatím poslední knihu …A to jsi Ty, Šumavo vydal loni. Momentálně vystavuje do 26. května v galerii v Římově. V sedmdesátých letech vystudoval brněnskou školu výtvarné fotografie.

Snímek polární záře nad volarskými menhiry pořídil po půlnoci v sobotu 11. května. Jde o panorama složené ze tří snímků pořízených na výšku fotoaparátem značky Nikon D750 při citlivosti ISO 2000 se třináctivteřinovou dobou expozice. Záře se prostírá nad rondelem menhirů, který stojí ve Volarech na starém městě U dvou lip od roku 2007. Původně tyto menhiry z předkřesťanské doby stály v Krušných Horách, kde ale musely ustoupit silnici.

Polární záře nad severní polokoulí byla o minulém víkendu nejsilnější od roku 2003 a sešly se při ní vynikající astronomické i meteorologické podmínky. Sluneční bouře, která vyslala k Zemi silný sluneční vítr, který záři v zemské atmosféře a magnetickém poli způsobuje, byla tak silná, že astronomové dokonce varovali před možnými poruchami citlivějších přístrojů.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky