ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Kvilda zve na snímky desítek opravených křížků

ZPRÁVA a OBRAZEM - O první májové sobotě začala na Kvildě výstava, která mapuje úctyhodné úsilí Stanislava Schneedorfa o obnovu křížků na Šumavě.

# Pondělí 6/5 2024 - TEXT A FOTO: Ladislav Beran

Výstavu sobotní vernisáží otevřela kvildská galerie, která je zřejmě nejvýše položeným galerijním prostorem v Česku. Nachází se v nadmořské výšce 1070 metrů a nyní v ní vystavuje snímky opravených křížků Stanislav Schneedorf, který je renovuje už pětatřicet let hlavně na česko-bavorském pomezí. Rodák ze Strakonic žijící ve Volarech jich zrestauroval do současné doby devadesát.

Výstavu v sobotu 4. května otevírali s autorem také galeristka kvildské galerie Klára Singerová, senátor Tomáš Fiala a starosta Kvildy Radek Thér. Všichni uznale mluvili o práci, kterou Stanislav Schneedorf na Šumavě odvádí. Ten na zahájení zavzpomínal na své začátky s focením i na to, jak začal křížky opravovat při houbaření v září roku 1989.

Výstava je doplněna historickým oknem amatérského fotografa Pavla Součka z Koloveče. Ten v něm mapuje historii několika poutních i sakrálních míst na Šumavě. Na vernisáži zahrál oblíbené skladby Stanislava Schneedorfa na soprán saxofon Jan Holický. Výstava potrvá do 30. června, otevřena je denně a každou sobotu v době od 14.00 do 17.00 vás jí provede sám autor.   

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky