ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Do podzimu spustí dvě nové sluneční elektrárny

ZPRÁVA - Plán prachatické radnice vybudovat na městských objektech řadu nových fotovoltaických elektráren vstupuje do své první fáze na bazénu a čistírně odpadních vod.

# Úterý 7/5 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Záměr vybudovat sluneční elektrárny na střechách městských objektů oznámila koalice loni, kdy o ně stoupal zájem v celém Česku vůli rostoucím cenám elektřiny i snaze o větší nezávislost na fosilních palivech. Město proto za 340 tisíc korun zadalo brněnské firmě PKV Build analýzu toho, zda a jak je možné elektrárny budovat na městských školách a školkách, čistírně odpadních vod a na sportovních zařízeních.

Výsledkem bylo konstatování, že to na osmi z těchto objektů jde a nyní už má město vybraného dodavatele dvou nových fotovoltaických elektráren na čistírně odpadních vod a bazénu. Náklady na ně mají dosáhnout v součtu zhruba 3,25 milionu korun včetně DPH. Město má přitom na tuto investici přiznanou dotaci ze Státního fondu životního prostředí ve výši zhruba jednoho milionu korun.

Elektrárny má do přelomu září a října vybudovat strakonická firma Montekord Solar s tím, že zajistí nejprve jejich projektovou přípravu a nakonec také licence k provozování. Elektrárny jsou navrženy tak, aby většinu energie, kterou vyrobí, spotřebovala čistírna odpadních vod a bazén.
Koalice také začala řešit, kde všude budou nebo nebudou moct v Prachaticích být takzvaná fotovoltaická pole. A to v rámci změny územního plánu číslo čtyři. Podle starosty a poslance Jana Bauera budou muset tento problém řešit kvůli novému energetickému zákonu všechny obce v Česku.

Důvodem je ochrana podoby centra a okolí města. „Byl bych nejradši, aby jich (fotovoltaických polí) bylo co nejméně, protože chceme chránit naše renesanční centrum a okolí města, které je cenné. A jinak než přes územní plán to udělat nemůžeme,“ řekl k tomu zastupitelům Jan Bauer.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky