
# Pondělí
16/6 2025 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl
Malý
gastronomický a vinařský svátek, který připravuje se
svými spolupracovníky ve Staré radnici v Prachaticích
místní sommelier Michal Kočan, má za sebou další
vydařený ročník. Gastronomická přehlídka zaměřená na
sýry a víno se konala letos podvaadvacáté a druhá,
zaměřená na ryby a víno, už podvacáté.
Také letos
v rámci jejich zahájení v pátek 13. června dopoledne
nechyběla dražba sýra a vín. Ta vždy pomůže získat na
dobročinné účely tisíce korun. V minulosti výtěžek z
dražby dostával prachatický hospic, ale letos se Michal
Kočan rozhodl podpořit těžce nemocného chlapce a jeho
rodinu. Před tím přitom v rámci zahájení vystoupil
tradičně přední český odborník na zdravou výživu
profesor Jindřich Mourek.
Na
přehlídky se letos také vrátilo kuchařské studio.
Obsadil ho se svým kolegou šéfkuchař a majitel
českobudějovické restaurace La Vié Michal Gožo. Na
přípravu pokrmů se tak bylo možné podívat přímo v
arkádách Staré radnice. Michal Gožo přitom vařil i v
předních jihočeských hotelích a před několik lety získal
bronzové ocenění v celorepublikové soutěži Global Chef
Chalenge.
Zpěvem a
hudbou pak přehlídky také letos doprovodily Koko Koko
Kolegyně. Jde o skupinu složenou hlavně z učitelů a
vychovatelů prachatické střední pedagogické školy, která
umí hosty přehlídek výborně naladit a podpořit je tím v
dobré zábavě.
A také
letos doplnila přehlídky i možnost ochutnat vybrané sýry
s džemy a marmeládami prachatické značky Rose Garden. Za
tou stojí Jozefína Růžičková, která se svými výrobky
získala velmi dlouhou řadu prestižních ocenění na
světových soutěžích. Tato novinka se na přehlídkách
objevila poprvé loni a svůj původ má ve francouzské
kuchyni, ve které se džemy na sýrech objevují jako
lahodný desert.



























|