ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Volarští se bavili v průvodu i na hasičské louce

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ani letos se ve Volarech nezapomnělo na tradiční filipojakubskou akci, kterou je lampionový průvod městem a čarodějnický rej na louce.

 

Duben začal v mateřské škole na Skalce s jógou

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Jaro se nám přehouplo skoro do léta - alespoň teploty takové byly, a tak jsme se ve školce na Skalce moc neohřáli a vyrazili jsme poznávat svět.

 

Mladí hasiči se sjeli do Žernovic už po třicáté!

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V Žernovicích se konal o víkendu jubilejní ročník Memoriálu Pavla Bače. Tradiční soutěže mladých hasičů se letos zúčastnilo osmnáct družstev.

 

Čarodějnickému reji na Krumlovské přálo počasí

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Pro naše děti jsme čarodějnický rej připravili také u nás v mateřské škole v prachatické Krumlovské ulici. Vydařil se nám nad míru.

 

ZUŠ Vimperk má tři želízka v ústředních kolech

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Jarní měsíce jsou v českých základních uměleckých školách, a stejně tak v naší vimperské, tradičně kromě jiného plné soutěžení.

 

Zbytinský metalový festival čeká už třetí ročník

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Jako organizátoři festivalu South of heaven open air můžeme potvrdit, že letos připravíme už jeho třetí ročník a to v prvním červencovém týdnu.

 

Kniha Babičko vyprávěj přibližuje pochod smrti

Z REDAKČNÍHO @ - Světlo světa spatřila nová kniha o pochodu smrti, který v roce 1945 prošel přes Prachaticko. Tentokrát je určená menším čtenářům a je i poděkováním.

 

Montessori žáci jeli na Den Země do Kabinetu

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Den Země se žáci prachatické Národky z montessori Ekotýmu a třídy Nirvana rozhodli oslavit návštěvou Kabinetu v Českých Budějovicích.

 

Děti z Krumlovské nejen poznávaly povolání

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Začátek jara v prachatické mateřské škole v Krumlovské ulici přinesl také vynášení Morany, přípravu na zápisy do škol a milé setkání s přírodou.

 

Každý týden se oblékl do jiné olympijské barvy

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Strunkovická základní a mateřská škola letos oslavily příchod jara stylově, a to duhovou akcí Barevné středy v barvách olympijských kruhů.

 

Jaro přineslo mažoretkám Minima kupu medailí

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Husinecko-prachatické mažoretky Minima prožily letos na jaře poměrně náročný, ale také velmi úspěšný, start nové soutěžní sezóny.

 

Strunkovická školka měla pestrý začátek jara

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Hned tři zajímavé a důležité události čekaly letos na jaře na děti z naší mateřské školy ve Strunkovicích nad Blanicí. Náležitě si je užily.

 

Třetí kuličkiádu provázelo slunce a pohoda

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Staré Prachatice hostily v sobotu 13. dubna už třetí ročník turnaje ve cvrnkání kuliček, na který dorazily zhruba tři desítky soutěžících dětí. 

 

Učitelky Paraplíčka se proměnily v divadelnice

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Učitelky z prachatické mateřské školy Paraplíčko se postaraly svým dětem o nezapomenutelné divadelní zpracování dvou pohádek. 

 

Z Prachatic do Hoštic a zpět na maškarním bále

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Maškarní bál, který připravil KreBul, je za námi. Návštěvníci se při něm přenesli do Hoštic u Volyně a do filmové trilogie Slunce, seno…

 

Děti v knihovně prožily další Noc s Andersenem

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Oslavit narozeniny slavného spisovatele, prožít celou noc s kamarády a probudit se mezi knížkami. To jsou hlavní lákadla Noci s Andersenem.

 

Předškoláci ze Skalky jsou připraveni dobře

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ve školce na prachatické Skalce jsme pro děti připravili zkoušku toho, jak to vypadá u zápisu do školy. A vzali jsme to hodně důkladně.

 

Březen Zahrádky byl o setkání nejen s přírodou

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Březen byl u nás v prachatické Zahrádce ve znamení těšení na jaro. Zimu konečně vystřídalo příjemnější počasí, a tak jsme se mohli vypravit do přírody.

 

Na Skalce vyrazili po zimě na zahradu i do škol

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Letošní zima byla velmi krátká a o to více jsme se těšili u nás v mateřské škole na Skalce na jaro, na sluníčko a vše s jarem spojené.

 

Fotili lidi, kouzelnou krajinu i radosti svého světa

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Panský pivovar ve Vlachově Březí hostí od Velikonočního pondělí již sedmou výstavu fotografií, kterou připravili Fotografové od Vlachova Březí.

 

Prachatické Baráčnice předávaly tradice i letos

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Tetičky z prachatické Obce Baráčníků Vitoraz navštívily před Velikonocemi jednu mateřskou školu a s dětmi si povídaly o tradicích.

 

Jarní hravá stezka na Zlaté stezce byla tvořivá

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - S jarem před Velikonocemi se i letos naše škola Zlatá stezka rozjasnila barevnými dílky uměleckých výtvorů a šťastnými úsměvy dětí.

 

Světový den nemocniční farmacie v naší lékárně

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ve středu 27. března oslavily nemocniční lékárny svůj historicky první světový den. Zapojila se do něj i lékárna naší Nemocnice Prachatice.

 

Budoucí zedníci z Nerudovky jeli pro zkušenosti

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Před několika dny se žáci vimperské Nerudovky z oboru zedník účastnili oblastního kola soutěže, která dostala název Zednické klání.

 

Prachatická knihovna vyhlásila nejlepší čtenáře

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - A také poprvé ocenila nejlepší knihovny okresu Prachatice za loňský rok. V prachatické obřadní síni se starostou Janem Bauerem.

 

Netolice mají dalších pět nových občánků města

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Na městském úřadu v Netolicích máme za sebou další vítání nových občánků města. Tradičně se ho ujal v obřadní síní starosta Vladimír Pešek.

 

Paraplíčkové děti zvládly hravě zápis nanečisto

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Příprava dětí předškolního věku na zápisy do základních škol byla v Paraplíčku letos hodně důkladná a rozložena do řady kroků.

 

Strakonická nemocnice spouští nové vyšetření

OD SOUSEDŮ Z REDAKČNÍHO @ - Nově zavedené vyšetření na oddělení nukleární medicíny strakonické nemocnice je schopné včas odhalit Parkinsonovu chorobu.

 

Nej recitátory určil poprvé Prachatický klíček

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Prachatická městská knihovna letos převzala organizování okresního kola přehlídky dětských recitátorů a dala mu název Prachatický klíček.

 

Šumava Litera sbírá knihy a zve na první akce

Z REDAKČNÍHO @ - Literární festival hledající nejlepší knihy o Šumavě a Bavorském lese sice chystá svůj jubilejní ročník až na podzim, ale rozjíždí se už nyní.

 

Příprava mladých zdravotníků bude kvalitnější

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Oblastnímu spolku Českého červeného kříže se podařilo zapracovat na kvalitě lektorů a rozhodčích, kteří vedou mladé zdravotníky.

 

Do knihovny zavítal klaun Hugo i zvířata ze zoo

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Prachatická městská knihovna má za sebou týden jarních prázdnin, který byl pestrý i zábavný. Patřilo k němu i setkání s Objeváriem nebo roboty.

 

Únor byl na Skalce plný dobrodružství a poznání

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Děti se vypravily za pohádkami, do vesmíru i za prací výpravčího nebo do probouzející se přírody. Ale rovněž za obrazy do galerie a za sportem.

 

V Šumavské mozkovce uspěl text o pralese

Z REDAKČNÍHO @ - Šumavská mozkovka se konala už podesáté a čtenáři v ní nejvíce ocenili výzkum hydrologické funkce pralesa těsně před jednonožci.

 

Volarské školky navštívily své dobrovolné hasiče

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Děti z volarských mateřských škol se vypravily na exkurzi do místní hasičské zbrojnice a nebyly tady v žádném případě naposledy.

 

Knihu o šumavské legendě přijel křtít i Ivan Hlas

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Poslední únorový den se ve volarském společenském sále vzpomínalo na legendárního Emila Kintzla, který by se letos dožil devadesátky.

 

Paraplíčková masopustní veselice láká převelice

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Únor je neodmyslitelně spojen s masopustním veselím, proto jsme i v naší Mateřské škole Paraplíčko v Prachaticích připravili velkolepý karneval.

 

Děti z Krumlovské se v únoru potkaly i s Najou

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Únorovému programu v naší prachatické školce v Krumlovské ulici vévodilo několik zajímavých událostí a nechyběl mezi nimi ani karneval.

 

Karneval Zahrádky byl o tancování i soutěžení

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Tradiční karnevalové veselí za sebou už máme také u nás v prachatické mateřské škole Zahrádka. Patřilo k němu rovněž zpívání a hádanky.

 

Karnevalu ve Starých Prachaticích počasí přálo

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Již druhou letošní akcí Staroprachatského a Ostrovského spolku byl sobotní karneval v open air podobě, který zahájil průvod masek i s koněm.

 

Kadeřnice z Nerudovky na steampunkové jízdě

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ke studiu oboru kadeřník – vizážista na prachatické Nerudovce patří i účasti na soutěžích, které zdokonalují umění absolventů tohoto oboru.

 

Z našeho karnevalu na Skalce až zrak přecházel

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Aby nám pauza mezi Vánocemi a Velikonocemi nepřipadala dlouhá a nudná, uspořádali jsme v naší MŠ Skalka pro děti karneval.

 

Masopust v ulicích Prachatic provázelo sluníčko

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Již několik let se o jednu z masopustních tradic v Prachaticích stará ZŠ Zlatá stezka, když pořádá průvod masek městem. Připravila ho i letos.

 

Čím se stanou děti ze Zahrádky, až vyrostou?

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Nový týden jsme v prachatické mateřské škole Zahrádka začali s tématem Čím budu až vyrostu. Policistou nebo harmonikářem?

 

V areálu hospice rozdával radost masopustní rej

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Masopustní veselí dorazilo v úterý také do našeho prachatického hospicového areálu. A udělalo velkou radost jak klientům, tak personálu.

 

Vernisáž jako výtvarná dílna několika generací

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Nová výstava v prachatickém SeniorPointu hned na svém začátku spojila desítky mladých i seniorů do komunity, která se dala do tvoření.

 

Den s hasiči, policií a záchranáři začal evakuací

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Únor a zároveň druhé pololetí školního roku jsme zahájili na druhém stupni ZŠ a MŠ Strunkovice nad Blanicí cvičnou evakuací školy.

 

Ples volarské umělecké školy očima tří fotografů

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Již pojedenácté se ve společenském sále volarské radnice uskutečnil ples místní úspěšné instituce, která vychovala mnoho hudebníků i výtvarníků.

 

Děti z Paraplíčka navštívily profesionální hasiče

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V rámci tematického dne Kamarád v nouzi navštívila celá mateřská škola Paraplíčko profesionální hasiče v Prachaticích. A bylo to dobrodružství!

 

Nové knihy pro děti, interaktivní zeď a skřítek

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - To vše přinesl začátek letošního roku do strunkovické mateřské školy. Skřítek Vítek přitom naučil místní děti hodně o zdravé životosprávě!

 

Nově vybavené komunitní prostory husitské fary

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Modlitebna církve husitské v Prachaticích se proměnila v multifunkční komunitní prostor, který může v případě zájmu sloužit i širší veřejnosti.

 

Instalatérští učni z Vimperka jsou nejlepší v kraji

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Dva instalatérští učni z vimperského pracoviště Nerudovky se před několika dny účastnili krajského kola soutěže Učeň instalatér 2024.

 

Hodinky ze sbírky zachránily dívku z Netolic

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Technika i dobročinnost u nás v rodině pomohly zachránit život mladé dívky. Její hodinky v kritickou chvíli totiž přivolaly pomoc.

 

Tři krále čekala i letos na Prachaticku štědrost

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Do Tříkrálové sbírky v prachatickém okrese se letos zapojily bezmála tři stovky koledníků a setkali se s přijetím, za které děkujeme.

 

Lesní pedagogové ve volarských mateřinkách

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Poprvé v tomto školním roce navštívili volarské mateřské školy lesní pedagogové Vojenských lesů a statků ČR s výukovým programem Zvířátka v lese.

 

Patnáct let s prachatickou literární kavárnou

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V létě uplyne patnáct let od chvíle, kdy knihovna a domov seniorů spustily literární kavárnu. Zavítali do ní třeba i Taťána Fischerová nebo Jan Kačer.

 

Velké poděkování za pomoc rodinám z Husince

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Nedávný požár v Husinci zasáhl do života rodin se sedmnácti dětmi a na jejich podporu přispěly i děti výtěžkem školních adventních trhů.

 

Policisté kontrolovali u Křišťanovického rybníka

Z REDAKČNÍHO @ - Chaty a chalupy v zimním období lákají nezvané návštěvníky a také proto se policisté věnují v tomto období jejich častějším preventivním kontrolám.

 

Pro lesní školku nejsou mrazy žádný problém

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Letošní lednové dny přinesly i dlouhé a silné mrazy. Jak si v takové situaci vede volarská lesní školka? Poradí si jako v každém počasí.

 

Česká píseň opět zněla napříč naším regionem

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Smíšený pěvecký sbor Česká píseň Prachatice má za sebou úspěšně každoroční vánoční maraton, který čítal hned čtrnáct vystoupení.

 

Vzpomínání hasičských důchodců se vydařilo

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Poslední pátek v roce 2023 patřil ve vzorně připraveném sále KD Svojnice tradiční akci bývalých členů profesionálního sboru HZS Prachatice.

 

Vánoční sport i kultura strunkovické školy

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Adventní čas ve strunkovické škole dal možnost připravit se na Vánoce, procvičit tělo i očistit ducha a to nejen nemalou dávkou sportu.

 

Na Štěpána běhaly v Prachaticích celé rodiny

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Na druhý svátek vánoční se už po dvaačtyřicáté sjeli nejlepší běžci jižních Čech do Prachatic na Štěpánský běh, který pořádají prachatičtí běžci.

 

Na Prachaticku opět začíná Tříkrálová sbírka

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Dovolujeme si informovat veřejnost, že ve dnech od 1. do 14. ledna bude Charita Prachatice - Vimperk zajišťovat stejně jako každý rok Tříkrálovou sbírku.

 

Netoličtí vrabčáci rozsvítili Vánoce hudbou

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Vánoce v Netolicích ožily hudbou, když dětský pěvecký sbor Netoličtí vrabčáci vystoupil na řadě koncertů s koledami i populárními skladbami.

 

Skutek neutek aneb dětští dobrovolníci oceněni

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Na prachatické radnici jsme se letos zaměřili na mladé dobrovolníky mladší patnácti let, kteří pomáhají nejrůznějšími skutky a ocenili jsme je.

 

Kostel ve Zbytinách hostil adventní koncert

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - U svatého Víta spojil ve čtvrtek své pěvecké síly prachatický sbor Česká píseň a také děti ze zbytinské základní a mateřské školy.

 

Před Vánocemi jsme se v Paraplíčku nezastavili

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V Paraplíčku jsme prožili krásný předvánoční čas, který byl umocněn nejenom vánočními koledami, ale také radostí při čekání na Ježíška.

 

Bramborový salát, vanilkové rohlíčky a hračky…

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Výdejna Potravinové banky Jihočeského kraje v Prachaticích otevřela své dveře s vánočními dárky pro své klienty i hračkami od úředníků.

 

Co vše přinesl adventní čas do MŠ Krumlovská?

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Nebylo toho málo. Nejprve to byla příprava na to, aby vánoční sladkosti nezkazily dětem zuby, nechyběly besídky a také mikulášská nadílka.

 

Adventní čas ve Strunkovické mateřské škole

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Do strunkovické školky dorazil v prosinci jak Mikuláš se svou družinou, tak i Ježíšek s nadílkou a slavnostním vánočním obědem.

 

Na půdě vyráběli dárky pro radost u Vojtěchy

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Komunitní centrum Na půdě během listopadových a prosincových setkání vytvořilo vánoční dárky pro klienty Domova Matky Vojtěchy.

 

Adventní čas přivedl do Zahrádky nejen Mikuláše

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Adventní čas je nejkrásnější z celého roku. V prachatické mateřské škole v Zahradní ulici jsme se všichni nemohli dočkat a až přijde a společně si ho užijeme.

 

Vánoční dílna a vzácná návštěva v Paraplíčku

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - První prosincový týden byl v prachatické mateřské škole Paraplíčko v České ulici jak jinak než originální, pestrý a především kouzelný.

 

Z Prachatic až do míst, ze kterých stále mrazí…

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - S KreBulem nedávno vyrazila z Prachatic padesátka zájemců do bývalého koncentračního tábora Mauthausen a také na stezku lidských práv.

 

V Zahrádce adventně tvořili společně děti i rodiče

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Nedávné adventní tvoření v prachatické mateřské škole Zahrádka bylo voňavé. Připravil ho při naší školce fungující Klub rodičů Zahrádka.

 

Listopad byl na Skalce plný smíchu a radosti

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ve školce na prachatické Skalce připravujeme dětem program na každý měsíc tak, aby byl plný zážitků, které učí nové dovednosti.

 

Skauti pozvali na vázání věnců a zájem byl velký

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Prachatičtí skauti opět nabídli veřejnosti vůni jedlového chvojí, koledy, předvánoční atmosféru i skautské ozdoby vyrobené 3D tiskárnou.

 

V Radničním sále dostávali medaile i Zlaté kříže

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Dalších několik desítek nenápadných hrdinů z Prachaticka se dočkalo od Červeného kříže ocenění za to, že zachraňují životy svou krví.

 

Výstava receptů měla úspěch. Nastupují tradice

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Prachatický SeniorPoint hostil v minulém měsíci výstavu nazvanou Vaříme, pečeme, vzpomínáme, která nabídla zhruba pět stovek receptů.

 

Aula pokřtí melodramy duše a klarinetisty live

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Zveme do auly gymnázia na křest nové desky Klarinetového souboru Prachatice a dvojdisku melodramů Marcely Haspeklové a Jana Hovorky.

 

Knihovna se promění v jednu velkou hernu

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Vimperská městská knihovna se stane v pátek tajuplným světem podivuhodných her a zapojí se tak poprvé do Dne dětské knihy.

 

Děkujeme záchranné službě za záchranu kolegy

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Chtěli bychom velmi poděkovat celému kolektivu Záchranné služby Prachatice za záchranu života našeho kolegy ve firmě Klima Prachatice. 

 

Volary hostí výstavu velmi zajímavých fotografií

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ve volarské městské galerii vystavuje jihočeský fotograf Pavel Talich, který ovládá fotografování technikou zvanou camera obscura.

 

Den boje za demokracii připomíná nově také lípa

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Zhruba šedesátka dospělých a dětí zasadila v Netolicích u bývalého kulturního domu Lípu pro svobodu. Připomíná i Sametovou revoluci.

 

Mladé lidi z Šumavy a Bavorska spojila kultura

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Studenty z Vimperka a Waldkirchenu po čtyřech letech opět propojilo divadlo, vernisáž, výstava, hudební vystoupení a křest knihy.

 

Listopadem od Halloweenu až po počítání nožek

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Děti v mateřské škole ve Strunkovicích nad Blanicí si prošly v listopadu pestrou směsicí aktivit. Některé byly poučením a jiné zábavou v kolektivu.

 

Společně pro hospice aneb více než jen radost

ZPRÁVA Z REDAKČNÍHO @ - Vstupte do předvánoční nálady a kouzelné adventní atmosféry s Hospicem sv. Jana N. Neumanna na několika akcích, které připravuje.

 

Do volarské lesní mateřské školy zavítali lesníci

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Do lesní mateřské školy na Soumarském mostě se vypravili před několika dny na návštěvu někteří zaměstnanci Městských lesů Volary.

 

O plavebním kanálu slyšeli od Jakoba a Elišky

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Před několika dny se ve škole na Zlaté stezce konala letošní již desátá beseda plavebního ředitele Hynka Hladíka na základních školách.

 

Konference o multikultuře zaujala příspěvky

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Prachatice za sebou mají další ročník konference o pochodu smrti a multikultuře s mezinárodní účastí a řadou zajímavých hostů i příspěvků.

 

Volarské školkové drakiádě přálo letos počasí

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Volarským školkovým dětem připravily paní učitelky tradiční veselé dračí dopoledne plné soutěží o sladké odměny. A dětem tím udělaly radost.

 

maLOVEní naučilo také nové techniky malování

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Jedním z projektů, které se v Prachaticích letos uskutečnily i díky grantové podpoře Města Prachatic, bylo rovněž hravé a uvolňující maLOVEní.

 

Nováčci na Nerudovce prošli úspěšně adaptací

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Na začátku nového školního roku absolvovaly všechny čtyři nově nastupující ročníky na naší škole Nerudovce úspěšně adaptační kurzy.

 

První záblatské Dýňohrátky byly tvořivé a bavily

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Obecní knihovna za podpory Obecního úřadu Záblatí připravila před několika dny pozdní odpolední akci zvanou Dýňohrátky. A ta se vydařila.

 

Česká píseň s hosty ke vzniku Československa

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Prachatický smíšený pěvecký sbor Česká píseň už tradičně připravil koncertní oslavu a uctění výročí obnovení české státnosti.

 

Dýně, jóga i drakiáda? Říjen jsme měli pestrý

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - O čem je tento pravidelný přehled toho, co se dělo v uplynulém měsíci u nás ve školce na Skalce? Jako vždy o radosti a spokojenosti dětí :)

 

Bowlingový turnaj i do třetice ovládly Prachatice

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Místní organizace svazu tělesně postižených se na začátku listopadu v Byblosu opět potkaly na turnaji, který před tím dvakrát vyhráli Prachatičtí.

 

V Paraplíčku se v říjnu mimo jiné také bubnovalo

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Od samého začátku října nás v naší prachatické mateřské škole Paraplíčko v České ulici čekalo opět spousta akcí a nejrůznější zábavy.

 

Na Michlově Huti vznikla nová naučná stezka

ZPRÁVA Z REDAKČNÍHO @ - Český svaz ochránců přírody Šumava vybudoval a slavnostně otevřel na Vimpersku menší novou naučnou stezku i o mokřadních loukách.

 

Ohlédnutí za charitativním discem pro zahradu

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Dalších bezmála dvacet tisíc korun. Tolik se podařilo díky discoplesu získat spolku budujícímu u vimperské nemocnice zahradu princezny Štěpánky.

 

Spravedliví mezi národy také v Prachaticích

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ve vstupních prostorách prachatického gymnázia začala před několika dny putovní výstava s příběhy držitelů ocenění Spravedliví mezi národy.

 

Podzimní prázdninové dny prachatické knihovny

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Nový školní rok začal teprve před pár týdny, ale děti už si v těchto dnech užívaly svoje první podzimní prázdniny také u nás v knihovně v Prachaticích.

 

Vznik Československa, mětýnky a Ach synku…

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ke 105. výročí vzniku samostatného Československa uspořádala Obec Baráčníků Vitoraz Prachatice posezení v Radničním sále Staré radnice.

 

Začali jsme večerem z muzikantských toulek

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ve Vimperku začala pracovat Česká asociace životního prostředí. A to kulturním programem, který téměř zaplnil sál kulturního střediska.

 

Darujte zimní věci a pomozte lidem bez domova

ŽÁDOST Z REDAKČNÍHO @ - Prevent 99 pořádá opět sbírku obnošeného oblečení, bot a spacáků pro lidi bez domova, kteří navštěvují kontaktní centra naší organizace.

 

Volarské školky si připravily i podzimní tvoření

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - První odpolední tvoření nového školního roku si připravily všechny tři volarské mateřské školy a slavily tím úspěch u dětí i rodičů.

 

Šumava Litera nabídne téměř sto knižních titulů

ZPRÁVA Z REDAKČNÍHO @ - Jedinečné propojení regionu s literaturou a třemi rozdílnými kulturami. To vše nabídne již devátý ročník festivalu Šumava Litera.

 

Stanislav Motl zaplnil dvakrát centrum Na půdě

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Publicista a novinář Stanislav Motl opět zavítal po čase do Prachatic. Přijel na pozvání KreBulu v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost.

 

Prázdninové výlety jako z doby před mobily?

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ano, něco takového je stále možné a dětem to nabídl letos v létě projekt nazvaný Děti, jdeme Ven, který podpořilo grantem Město Prachatice.

 

Devátá volarská bulka se v Bobíku vydařila

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Volary hostily podeváté turnaj v karetní hře bulka oblíbené hlavně u nás na jihu Čech. Záštitu nad ním převzala starostka Martina Pospíšilová.

 

Ve strunkovické školce jsme přivítali podzim

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Začátek podzimu zavedl děti z mateřské školy ve Strunkovicích nad Blanicí do přírody za podzimními dary i na první školní výlet za úhoři.

 

Tým prachatických fotbalistek hledá nové hráčky

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ahoj všem holkám, ženám, dámám - jsme fotbalový tým FK Tatran Prachatice ženy a potřebujeme nové posily, do našeho bezvadného týmu.

 

Nemocnice pozastavila očkování proti covidu

ZPRÁVA Z REDAKČNÍHO @ - Nemocnice Prachatice v současné době nebude pro malý zájem vypisovat další termíny na očkování proti nemoci COVID-19.

 

Centrum pro zdravotně postižené a seniory slaví

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory oslaví i v Prachaticích dvacet let své existence. Chystá proto i oslavu v sále Staré radnice.

 

Benefice pro Domácí hospic svatého Jakuba

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V prachatickém kině Národka se před několika dny uskutečnil papučový koncert na podporu Domácího hospice svatého Jakuba.

 

Kroužek Českého červeného kříže frčí i roste

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Hned od prvního úterý v září začali prachatičtí mladí zdravotníci nový kroužkový rok a od té doby se kvůli řadě aktivit nezastavili.

 

Nejstarší vlachovobřezský čtenář slaví jubileum

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Pan Radim Košíček z Vlachova Březí, nejstarší čtenář naší knihovny, slaví významné životní jubileum, kterým jsou devadesáté narozeniny.

 

Sluníčko nabízí říjen plný aktivit pro rodiče

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Rodinné centrum Sluníčko zřizované Portus Prachatice nenabízí rodičům jen hernu i pro ty nejmenší, ale také vzdělávání a zajímavé aktivity.

 

Slunečný podzim u nás vyvrcholil Bramboriádou

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V naší školce Krumlovská jsme si letošní sluncem obarvený podzim užívali plnými doušky. Mimo jiné i tvorbou mandaly a Bramboriádou s Barborou.

 

Gymnazisté podpořili důležitou canisterapii

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Studenti prachatického gymnázia z vlastní iniciativy připravili pro širokou veřejnost hudební benefici, která měla velký společenský přesah.

 

Návrat do Paraplíčka nám přinesl hodně zážitků

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Měsíc září svolal všechny své paraplíčkové kamarády do prachatické školky v České ulici a opět jim otevřel všechny třídy v našem Paraplíčku.

 

Multikultura v KreBulu pokračuje dalšími akcemi

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - KreBul připravil řadu dalších akcí a aktivit, které jsou realizovány v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost. Jedná se o aktivity multikulturní výchovy.

 

Nerudovka předvedla také polyfúzní svařování

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Naše Střední škola s pracovišti ve Vimperku a v Prachaticích zahájila letošní představování se našim budoucím studentům na burzách škol.

 

Desítky dobrovolníků cvičily na velké povodně

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Oblastní spolky Českého červeného kříže z Prachatic a Českého Krumlova nedávno připravily na Zadově důležité cvičení svých dobrovolníků.

 

Mladí hasiči Prachaticka předvedli všestrannost

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Okolí Lhenic patřilo poslední zářijové sobotní odpoledne mladým hasičským hlídkám, respektive závodu hasičské všestrannosti a brannosti.

 

Zahrádku potěšil podzimní řemeslný jarmark

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Prachatická mateřská škola v Zahradní ulici pozvala nedávno rodiče i děti na jarmark, který dětem představil řemesla, která je hodně bavila.

 

Záblesky naděje s Veronikou Čermák Mackovou

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Do Prachatic zavítala nedávno na tři dny herečka, fotografka i bojovnice za práva zvířat, věnující se charitě Veronika Čermák Macková.

 

Zastupitelem na slovíčko byl v září Ivo Novotný

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ve strunkovické základní škole jsme v září pokračovali s projektem, kterému říkáme Zastupitel na slovíčko. Tentokrát jím byl ředitel městské policie.

 

Nový školní rok Skalky začal během i houbami

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Už je tady opět začátek školního roku. V mateřské škole na prachatické Skalce jsme ho začali nejen s novými kamarády a učitelkami.

 

Mezinárodní den míru ve Štěpánčině parku

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Městský park v Prachaticích hostil o minulém víkendu oslavu Mezinárodního dne míru, kterou připravilo tradičně Středisko Jógy v denním životě.

 

Návštěva stavby pozemní komunikace v Záblatí

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V minulém týdnu navštívili žáci Nerudovky v rámci odborné přípravy oboru strojník silničních a stavebních strojů stavbu pozemní komunikace v Záblatí.

 

O Světový den první pomoci byl opět velký zájem

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Letošní Dny branné přípravy ve Vimperku u Volyňky a v Prachaticích v Zahradní ulici provázelo příjemné letní i podzimní počasí.

 

Nerudovka i hasiči zvládli cvičení velmi dobře

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V polovině září proběhlo v Nerudovce ve Vimperku požární cvičení zaměřené na evakuaci žáků a zaměstnanců a následnou likvidaci požáru.

 

Horní náměstí opět žilo bojem o pohár starosty

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Dobrovolní hasiči z Prachaticka se v sobotu sjeli do Prachatic do bývalých kasáren na další ročník soutěže O pohár starosty města Prachatice. 

 

Při projektových dnech nás Šumava spojuje

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Projektové dny s německými kamarády z Grundschule v Altreichenau jsou pro žáčky naší školy v Borových Ladách nejen vítaným zpestřením výuky!

 

Den Alzheimerovy choroby v Prachaticích

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V Domově Matky Vojtěchy jsme si připomněli Mezinárodní den Alzheimerovy choroby, který každoročně připadá na 21. září.

 

Cesta na Táborsko vedla i do knihovny na hradě

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Studentky univerzity třetího věku oboru Cestování po jižních Čechách ve 21. století zahájily poslední ročník svého tříletého studia.

 

Odpoledne na Parkáně ukázalo, co skauti dělají

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Druhou zářijovou sobotu si prachatičtí skauti opět připravili pro rodiny s dětmi odpoledne plné zábavy spojené s ukázkou své vlastní činnosti.

 

Knihovna připomněla prachatického spisovatele

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V pravidelné literární kavárně Městské knihovny Prachatice jsme tentokrát přivítali členy Českého centra mezinárodního PEN klubu.

 

Akční ukázky opět ve Starých Prachaticích

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Také letos jsme na tradiční loučení s létem jako dobrovolníci Staroprachatského a Ostrovského spolku připravili akční podívanou pro veřejnost.

 

Závěr další plavební sezóny prozářilo slunce

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V sobotu skončila šestadvacátá novodobá plavební sezóna na Schwarzenberském plavebním kanálu. A skončila radostí plnou slavností.

 

Pěvecký sbor jihočeských učitelek oslavuje

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Pěvecký sbor jihočeských učitelek dovršuje letos šedesát let své aktivní činnosti. Byl založen v roce 1963 na Střední pedagogické škole v Prachaticích.

 

Dvě husinecké mažoretky ukázaly světu, co umí

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM -  Mažoretky MINIMA z Husince poslaly své zástupkyně na mistrovství světa a nedávno i na mistrovství Evropy. A jim se na obou šampionátech velmi dařilo.

 

Knihovna vzala patnáct táborníků na prima místa

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Příměstský tábor prachatické městské knihovny letos zavedl děti na řadu netradičních míst, třeba do Lampárny, za jeleny i na kozí farmu.

 

Kemp talentované mládeže přinesl dobré zprávy

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Talentovaná fotbalová mládež z oddílů hrajících na Prachaticku absolvovala před několik dny vydařený letní fotbalový kemp v šumavské Sušici.

 

Bowling tělesně postižených opět pro Prachatice

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Prachatický Byblos Club hostil před několika dny další z pravidelných turnajů spolků Svazu tělesně postižených z Prachatic, Vimperka a Volar.

 

Retrotábor nás bavil. Až na frontu na banány :)

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Milá babičko, milý dědečku, píšu vám z retrotábora. Sice jsme děti postmoderní doby, generace alfa, ale hrály jsme si jako husákovy děti.

 

Čkyňská synagoga a hřbitov pozvaly na Šalom

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - První srpnový pátek se ve Čkyni odehrál první ročník festivalu malých míst, který dostal hebrejský název Šalom znamenající pokoj/mír.

 

Z deníku tábora, který za týden prožil celý rok

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Tak jsem se rozjel na tábor do KreBulu v Prachaticích, který měl název Od Velikonoc po Vánoce. Říkal jsem si, co mě asi tak čeká?

 

Fotbalové loučení Lhenic se skvělým hráčem

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Ve svých pětatřiceti letech končí svou aktivní fotbalovou kariéru jeden z nejlepších hráčů SK Lhenice poslední doby Jakub Beran.

 

Být zdravotník přináší adrenalin i zodpovědnost

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Mladí zdravotníci Českého červeného kříže Prachatice za sebou mají tradiční soustředění na Zadově. Bylo plné výcviku, ale nechybělo ani odreagování.

 

Paraplíčko bylo plné zábavy a dobrodružství

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Pojďte s námi zavzpomínat, jak krásně bylo v červnu v Paraplíčku. Uskutečnilo se mnoho akcí. O zábavu a dobrodružství bylo rozhodně postaráno.

 

Za dobrovolnickou práci na tisku jeli do rozhlasu

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Pracují na prachatických novinách pro seniory a handicapované. Také je namlouvají pro zrakově postižené a dočkali se za to odměny.

 

Nerudovka vyrazila za partnery do Bambergu

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Vimperská a prachatická Střední škola a Základní škola přezdívaná Nerudovka se vydala v minulých dnech na pracovní cestu do partnerské školy.

 

Na své rozvodové trápení nemusíte být sami

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Prachatické Krizové centrum – centrum pomoci rodině a dětem připomíná, že pracuje s rodinami, které procházejí rozvodem nebo rozchodem.

 

Události, na které se nezapomíná s KreBulem

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Předáváním informací, svědectví a vzpomínek pokračuje projekt Vzpomínka pro lidskost, který realizuje společnost KreBul.

 

Prázdniny mladých zdravotníků opět jinak

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Kroužek mladých zdravotníků Českého červeného kříže už tradičně není jen o první pomoci. Ta hraje hlavní roli, ale nechybí třeba ani šamanství.

 

Na Půdě se šlo besedovat na kafe s učitelem

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - KreBul uspořádal pro žáky Vyšší odborné školy sociální a Střední pedagogické školy Prachatice i širokou veřejnost besedu Na kafe s učitelem.

 

120 let od vysvěcení kaple Panny Marie Lurdské

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V sobotu 8. července si Chrobolští společně s poutníky z celého prachatického regionu připomněli 120 let od prvního vysvěcení místní lesní kaple.

 

Osečtí dobrovolní hasiči opět rozdávali radost

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Středa 5. července se v Osekách stala dnem plným zábavy pro ty nejmenší. Místní hasiči totiž uspořádali již tradiční dětský den.

Starší příspěvky od čtenářů najdete v archivu

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky