ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Mladí výtvarníci vymalovali pravěkou jeskyni

ZPRÁVA - Proměnila se v ní zimní zahrada prachatické Nové radnice. A to díky nové výstavě výtvarného oboru místní základní umělecké školy, který vede David Jan Žák.

# Neděle 5/5 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Výstavy výtvarného oboru prachatické základní umělecké školy v Zimní zahradě mají svou řadu let trvající tradici a vždy je o ně velký zájem nejen ze strany rodinných příslušníků mladých výtvarníků. Nejde na nich přitom vždy jen o to, že tu vystavuje velký počet autorů, ale hlavně o to, že je vidět, jak talentované mládí máme a jak vidí svět a vybrané téma.

Tím se letos stala Cesta do pravěku. A to ve dvou podobách. David Jan Žák pustil svým žákům dva filmy. Jeden o známých a úchvatných jeskyních malbách v Altamiře ve Španělsku a pak také snímek legendárního českého režiséra Karla Zemana Cesta do pravěku. Inspirace těmito díly vedla mladé výtvarníky v práci na výstavě.

Ústředním tématem jsou proto pravěká zvířata, ale na výstavě lze najít třeba i návrhy plakátů k filmu Cesta do pravěku. „Touto výstavou vzdáváme hold nejenom pravěkým umělcům – byli to totiž skuteční umělci a ne žádní primitivové – ale také Karlu Zemanovi a jeho snímkům,“ řekl David Jan Žák na vernisáži ve čtvrtek 2. května.

Ústředním dílem výstavy je velká malba na roli, která musela být rozdělena, aby ji bylo možné v Zimní zahradě pověsit a stejně je nakonec jedna její část zavěšena i nad schody, které do zahrady vedou od hlavního vchodu. „Podíleli se na ní úplně všichni žáci - každý tam má svůj otisk. Je to tedy kolektivní práce a úžasné je, že děti bavilo ji tvořit a dokázaly při tom spolupracovat a dohodnout se, kdo co bude dělat,“ dodal David Jan Žák.

 O hudební doprovod vernisáže se postaralo kvarteto pod vedením Kateřiny Weissové a dokonce zahrálo i pravěce znějící skladbu na hrdla lahví. Výstavu je možné navštívit v Nové radnici do konce května v době, kdy je otevřen i městský úřad. 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky