ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Dolní brána je plná barevné radosti na dřevě

ZPRÁVA a OBRAZEM - Nová výstava v prachatické galerii v Dolní bráně je velmi originální i barevná a zve k doteku letní přírody pohledem malíře Tomáše Záborce. 

# Úterý 11/6 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Tomáš Záborec nevystavuje v Dolní bráně poprvé. Představil se tu už před sedmi lety v létě. Přesto – jde o letos dvaapadesátiletého originálního českého malíře ze Slaného. V mládí chodil na Smíchově do lidové školy umění k akademickému malíři Vlastimilu Šikovi, který ho vedl jako mentor i později, i když ve výtvarném studiu nepokračoval.

V posledních letech se věnuje technice, které říká zjednodušeně dřevomalba. Jde však o komplexnější záležitost a techniku využívanou možná už v pravěku. Do dřeva nejprve udělá dlátem vrypy a zářezy, pak ho namaluje černou podkladovou barvou a nakonec rukou maluje na plochy mezi zářezy. Vzniká tak dílo vonící dřevem a umožňující i zkoumání dotyky.

Originálnost jeho práce spočívá i v tom, že tvoří obrazy složené z více částí, které - jak říká - plynou z jedné strany na druhou, a které se stále proměňují. Jednu jejich část totiž někdo koupí a Tomáš Záborec ji pak domaluje. Vzniká tak dílo rozeseté po mnoha koutech Česka.

Zajímavé je také použití této techniky třeba na různé bedny nebo hudební nástroje a další dřevěné věci. I to Tomáš Záborec prezentuje na své nové prachatické výstavě. Kromě výstav se přitom v poslední době začal věnovat také spolupráci s různými interiérovými návrháři. „Při ztvárnění a uchopení charakteru vybraného tématu se snažím o to, aby z obrazu čišel chlad, voněla tráva, fičel vítr - škála těchto vjemů je nekonečná,“ uvádí o své práci.

Prachatickou výstavu, která začala o uplynulém víkendu, pojal jako setkání s přírodou. „Je to výstava, která je velmi letní a velmi krásná,“ řekla prachatická galeristka Šárka Hettnerová. „Je to originálně zpracovaný pohled na přírodu a pro mne je tato výstava také připomenutím Vivaldiho Čtvero ročních období,“ dodala.

Výstavu je možné navštívit v Dolní bráně v červnu, červenci a srpnu. O její hudební zahájení se postaralo mladé dívčí duo z prachatické základní umělecké školy ve složení Kateřina Hodinová a Amálie Sluková.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky