ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Zbytinská sranda z prvomájových oslav pobavila

FOTOREPORTÁŽ - Ani letos se Zbytiny neobešly bez recesistického vzpomínání na to, jak vypadaly prvomájové oslavy za socialismu. A tak se opět bylo na co koukat.

 

Netoličtí odstartovali dubnové čarodějnické reje

FOTOREPORTÁŽ - K tradičnímu pálení čarodějnic s doprovodným programem se letos ve větších městech Prachaticka odhodlal jako první netolický dům dětí a mládeže.

 

Valmezská legenda zahrála opět v Prachaticích

FOTOREPORTÁŽ - Po devíti letech se v Prachaticích objevila na svém turné kapela Mňága a Žďorp. Kulturní a informační služby ji pozvaly do Národního domu.

 

V prachatické osadě pletli pomlázky komunitně

FOTOREPORTÁŽ - Příprava na Velikonoční pondělí nemusí být nutně individuální práce. A to ani pro muže a chlapce, kteří se pustí do pletení vlastní pomlázky.

 

U svatého Jakuba prožili opět vzkříšení Ježíše

FOTOREPORTÁŽ - Také křesťanstvo Prachaticka má za sebou vrchol duchovních Velikonoc, kterým je tradiční vigilie v noci z Bílé soboty na Velikonoční neděli.

 

Sedmé putování kolem Krčínky bylo rekordní

FOTOREPORTÁŽ - Tolik lidí se na vlastivědné putování kolem stoky zvané Krčínka ještě nevypravilo. Počasí jim nabídlo sluníčko i kapky deště a na konci čekaly opět buřty.

 

Prachatické Velikonoce zahájili tradičně senioři

FOTOREPORTÁŽ - Po řadu let je to jedna z prvních velikonočních akcí v Prachaticích a nechybí ani letos - prachatičtí senioři opět zvou na svou prodejní výstavu.

 

Prachatický Štítek slavil pětadvacáté narozeniny

FOTOREPORTÁŽ - Možná trochu nenápadně, ale jako voda uplynulo čtvrt století, před kterým vznikla přehlídka pohádek, která učí děti chodit do prachatického divadla.

 

Netoličtí obnovili ve velkém masopustní průvod

FOTOREPORTÁŽ - Po několika desetiletích se do Netolic vrátil ve velkém stylu masopustní průvod. Podařilo se ho tu obnovit spolku, který si říká Víc z Netolic.

 

Šmoulí karneval roztančil celý Národní dům

FOTOREPORTÁŽ - K masopustnímu období v Prachaticích patří tradičně dětský karneval, který jako hlavní organizátor připravuje dům dětí a mládeže.

 

Padesátiletý příběh čapího hnízda pokračuje dál

FOTOREPORTÁŽ - Parta milovníků čápů jim opravila hnízdo na komíně Petrova Dvora u Netolic. To je staré přes padesát let, ale přes deset let bylo opuštěné.

 

Vimperské vepřové hody vzbudily velký zájem

FOTOREPORTÁŽ - Vimperský městský park ožil poprvé vepřovými hody pod širým nebem. Místní radnice při jejich organizování spojila síly s profesionální firmou.

 

Netolické masopustní průvody bývaly událostí

FOTOREPORTÁŽ - V archivu netolického muzea leží mnoho fotografií z místních masopustů. Přinášíme z nich výběr před tím, než se sem masopusty vrátí.

 

Otevřené dveře pro budoucí kuchaře a kadeřnice

FOTOREPORTÁŽ - Prachatické pracoviště střední školy Nerudovky absolvovalo o víkendu den otevřených dveří, a ještě jeden ho v lednu čeká. Deváťáky i s rodiči opět lákal.

 

Netolice prožily svůj vůbec první městský ples

FOTOREPORTÁŽ - Netolická radnice pozvala první únorový pátek na svůj první městský ples. Konal se v sále místní základní umělecké školy a všichni si ho moc užili.

 

Hlavní cena plesu volarské radnice pro faráře

FOTOREPORTÁŽ - Volarský městský ples čekal o víkendu už jednadvacátý ročník. A místní Kulturně informační centrum ho jako vždy připravilo perfektně.

 

Tříkrálovou sbírku v Netolicích oživilo divadlo

FOTOREPORTÁŽ - Letošní Tříkrálová sbírka v Netolicích je trochu jiná než obvykle a dokonce se její součástí stala divadelní scénka u kostela a také pro seniory.

 

Kostel zaplnili o dětské půlnoční andělé i pastýři

FOTOREPORTÁŽ - Prachatická římskokatolická farnost ani letos neochudila rodiny s dětmi o mši, které se říká dětská půlnoční a která je o tajemství narození Ježíše.

 

Zlatí trubači hráli na náměstí koledy podesáté

FOTOREPORTÁŽ - Štědrodennímu hraní koled na prachatickém Velkém náměstí letos opět o něco vzrostl počet posluchačů. Tentokrát bylo přitom jubilejní.

 

Skauti opět roznesli Betlémské světlo po městě

FOTOREPORTÁŽ - Štědrý den i letos začal v Prachaticích roznášením světla zapáleného v Betlémě. Tradičně se toho ujali skauti ze střediska Zlatá stezka.

 

Třetí adventní víkend ve Volarech nabídl pět akcí

FOTOREPORTÁŽ - Tak bohatou nabídku adventních akcí o víkendu jinde na Prachaticku neměli. A tak se Volarští fotili, promítali dokumenty, pekli a se světlem zpívali.

 

Křty v aule se proměnily v silný kulturní zážitek

FOTOREPORTÁŽ - Úchvatný prostor auly prachatického gymnázia se stal místem křtu dvou nových počinů dvou v podstatě již ikon místní kulturní scény.

 

Advent začal trh, Jitřenka, Martin Maxa a žestě

FOTOREPORTÁŽ - Také prachatická radnice zahájila v neděli Advent programem, který má už tradiční schéma a mění se v něm jen pozvaní hudebníci.

 

Volarská zabíjačka nezklamala ani tentokrát

FOTOREPORTÁŽ - K adventu po česku v našem regionu patří roky i tradiční prodej zabíjačkových dobrot ve Volarech na náměstí. Došlo na něj o uplynulém víkendu.

 

Tajemný Světlonoš, koledy a také spousta sněhu

FOTOREPORTÁŽ - Rozsvícení městského vánočního stromu na netolickém náměstí je obřad, jehož se i letos ujal Světlonoš, který si pak mohl poslechnout koledy.

 

Park u Volyňky měl pravou pekelnou atmosféru

FOTOREPORTÁŽ - Vimperská radnice letos přesunula peklo z Haselburgu do městského parku a mohla tak poprvé využít podium, které tu letos vzniklo.

 

Velké náměstí po letech zdobí krásná štíhlá jedle

FOTOREPORTÁŽ - Prachatice za sebou mají každoroční vztyčení vánočního stromu na náměstí, které se stalo rituálem potvrzujícím, že Vánoce už jsou za dveřmi.

 

Netolická Paní Zima byla letos ještě krásnější

FOTOREPORTÁŽ - Z příjezdu Paní Zimy do Netolic se stala pro děti doslova ikonická akce, na kterou se těší. Letos příjezd ohrožovalo počasí, ale nakonec vše vyšlo perfektně.

 

Volarský country bál přinesl opět dobrou zábavu

FOTOREPORTÁŽ - Na svatého Martina se do společenského sálu volarské radnice vrátil oblíbený country bál s kapelou Rybníkáři a husineckou skupinou Feagle.

 

Podzimní výlovy rybníků jsou v plném proudu

FOTOREPORTÁŽ - Letos má Prachaticko na výlovy rybníků určené i pro širokou veřejnost trochu smůlu. Přesto rybáři ve své práci vůbec nijak nezahálí.

 

Budoucí sestřičky musely i do feťáckého doupěte

FOTOREPORTÁŽ - Sestry prachatické nemocnice si daly v sobotu opravdu záležet a připravily velmi realistickou soutěž pro budoucí sestřičky. Už podruhé.

 

Po svatomartinské stezce potřetí na Kratochvíli

FOTOREPORTÁŽ - Netolické pracoviště domu dětí a mládeže už potřetí rozsvítilo stezku od místního železničního nádraží až k renesančnímu zámku Kratochvíle.

 

Motorkáři s Ančou Dvojkou v čele zavřeli silnice

FOTOREPORTÁŽ - Milovníci jízdy na motorkách pojali letošní zavírání prachatických silnic opět jako happening s vyjížďkou, který měl rovněž charitativní rozměr.

 

Před Kratochvílí básní a vypráví poetická roura

FOTOREPORTÁŽ - Připomíná periskop ponorky, do chodu se uvádí točením kliky a před Kratochvílí od tohoto týdne zesiluje dvaceti nahrávkami místní genius loci. 

 

O staroprachatské utopence a sýry byl zájem

FOTOREPORTÁŽ - Jedna z nejoblíbenějších osadních komunitních akcí v Prachaticích za sebou má další ročník a dorazilo na ni nejvíc návštěvníků za několik let.

 

Dlouhé babí léto skončilo i pohodou na Skalce

FOTOREPORTÁŽ - Podle předpovědi počasí je letošní prodloužené babí léto u konce. A jednou z akcí, které ho na Prachaticku uzavíraly, byla i oslava místní produkce.

 

Mahouš opět ovládlo nadšení ze starých traktorů

FOTOREPORTÁŽ - Na letošní setkání milovníků starých traktorů na poli u Mahouše dorazila zhruba stovka starých strojů a návštěvníky tu opět počítali na tisíce.

 

Výškoví lezci opravují rozhlednu na Boubíně

FOTOREPORTÁŽ - Boubínská rozhledna prochází další etapou výměny některých dílů. A výškové práce na ní provádí opět specializovaná prachatická firma BeSafety.

 

Velké cvičení IZS řešilo srážku autobusu a vlaku

FOTOREPORTÁŽ - Integrovaný záchranný systém (IZS) má za sebou jedno z největších cvičení za poslední roky na Prachaticku. Simulovalo velkou tragickou nehodu.

 

Jihočeské učitelky přijely slavit do svého rodiště

FOTOREPORTÁŽ - Pěvecký sbor jihočeských učitelek, který vznikl před šedesáti lety v Prachaticích, přijel zazpívat a s hosty i zahrát do kostela svatého Jakuba Většího.

 

Muzeum zamkla dvě pečení, pohádka a tvoření

FOTOREPORTÁŽ - Volarské muzeum uzavřelo v sobotu svou další sezónu a jako každý rok se o to postarala akce zvaná Zamykání muzea. Zájem o ni byl velký i díky buchtám.

 

Večer s Jakubem Vágnerem uzavřel NaturVision

FOTOREPORTÁŽ - Festival NaturVision patří ke svého druhu největším přehlídkám dokumentů o přírodě na světě a do Vimperka i letos přinesl nejlepší snímky v tomto oboru.

 

Stále do Prachatic přináší krásu čteného slova

FOTOREPORTÁŽ - Prachatická knihovna má za sebou už devátý ročník Noci literatury. Po roce opět připravila veřejné čtení ve Staré radnici se spolkem DUTAM.

 

Štěpánčinu zahradu otevřela pohodová slavnost

FOTOREPORTÁŽ - Zahrada u vimperské nemocnice opět začala sloužit veřejnosti. Postaral se o to spolek dobrovolníků a otevřela ji sobotní zahradní slavnost.

 

Netolice jinak si přišly užít hlavně rodiny s dětmi

FOTOREPORTÁŽ - Počasí bylo ideální, lidé dorazili v hojném počtu se sousedskou náladou a program nabízel pestrou zábavu i poučení. Prostě Netolice jinak.

 

Prachatický Běh pro zdraví byl letos rekordní

FOTOREPORTÁŽ - Prachatická základní škola sídlící v ulici Zlatá stezka měla v úterý velký úspěch s Během pro zdraví, který s domem dětí pořádá už patnáct let.

 

O pouti vládla na Kratochvíli radost a pohoda

FOTOREPORTÁŽ - Jestli je na Kratochvíli někdy nejvíce živo, je to o Mariánské pouti, která sem vrací Mariánskou úctu i mezilidskou pospolitost v renesančních kulisách.

 

Národní divadlo Čkyně si získalo letní kino

FOTOREPORTÁŽ - Ježibaba z Perníkové chaloupky zpívá punk? Jeníček s Mařenkou po ní převezmou velkovýrobu perníku? A děti a rodiče to náramně baví? Ano!

 

Slavnosti dřeva letos s famózní skupinou Jelen!

FOTOREPORTÁŽ - Devětadvacátý ročník volarských Slavností dřeva se organizátorům povedl hlavně co do bohatosti programu. A byl tu udělen i řád obnošeného dřeváku.

 

S Bajkami měl trh na Skalce i divadelní rozměr

FOTOREPORTÁŽ - Třetí letošní oslavu místní produkce oživilo v sobotu dopoledne na prachatické Skalce divadlo Studna se svým představením nazvaným Bajky.

 

Vimperská stezka odvahy nabídla napětí i zábavu

FOTOREPORTÁŽ - Zájem o vimperskou stezku odvahy v žádném případě neutichá. Spíše naopak a její čtvrteční už šestý ročník přilákal znovu stovky dětí i s rodiči.

 

Lažiště oženila dalšího Pazderníka a Konopičku

FOTOREPORTÁŽ - S dožínkami nastává na Šumavě a jihu Prácheňska čas Staročeských konopických. Jedním z prvních míst, kde se letos konala, byla Lažiště.

 

Volary opět přivítaly ateliér Seidel velmi srdečně

FOTOREPORTÁŽ - Jestli někam jezdí oblíbený fotoateliér Seidel na Prachaticku nejčastěji, jsou to Volary. Tentokrát tu v sobotu mimo jiné oslavoval i výročí svého vzniku.

 

Stará šumavská řemesla nejsou pouhý produkt

FOTOREPORTÁŽ - Stožec ve čtvrtek 3. srpna opět hostil jarmark starých šumavských řemesel. Ten přitom není pouze o ukázkách turisticky zajímavého produktu.

 

Fotoohlédnutí za lenorskou Slavností chleba

FOTOREPORTÁŽ - Další oslava božího daru v Lenoře se nesla v tradičním duchu a vládla tu spokojenost. Všude voněl chléb a guláš a nechyběly trhy ani bohatý program.

 

Úchvatné renesanční představení se vrátilo

FOTOREPORTÁŽ - Třicítka divadelníků hrála na Kratochvíli po roce opět tajemné noční představení plné světel i symboliky nazvané A noc bude mým světlem.

 

Aloha z tančící a sluncem rozpálené Kratochvíle

FOTOREPORTÁŽ - Zámek Kratochvíle prožil v sobotu další večer a noc plnou tance s tradiční tančírnou. Letos měla havajské téma a také francouzského hosta.

 

Bohemia JazzFest se vrátil do Prachatic úspěšně

FOTOREPORTÁŽ - Návrat asi největšího českého jazzového festivalu na Velké náměstí provázelo úmorné vedro, ale navzdory tomu sem dorazily stovky lidí.

 

Dopoledne v Husinci s mažoretkami i Saxanou

FOTOREPORTÁŽ - Husinec má za sebou další připomenutí Mistra Jana Husa. Ve čtvrtek dopoledne tu vystoupily místní mažoretky, dechovka a také Petra Černocká.

 

Třetí obnovené šumavské léto s párou začalo

FOTOREPORTÁŽ - Šumavu po roce opět brázdí historické vlaky s parní lokomotivou Kafemlejnek. České dráhy tu letos naplánovaly nostalgické jízdy až do 16. července.

Starší fotoreportáže najdete v archivu

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky