ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Po netolickém Podroužku opět pluly modely

FOTOREPORTÁŽ - Jestli něco k Podroužku dlouhodobě patří, jsou to závody lodních modelářů. Ti se sem opět sjeli o víkendu na tradiční Česko–rakouský pohár.

# Neděle 9/6 2024 - FOTO: Ivan Janota

TEXT: Tomáš Přibyl a Ivan Janota

Podroužek v minulosti hostil pravidelně mistrovství Česka lodních modelářů a pak tady vznikl Česko-rakouský pohár. V sobotu 8. června se tu konal už jeho sedmnáctý ročník a pořádal ho tradičně českobudějovický klub lodních modelářů Vltava. Jde o mezinárodní soutěž lodních maket, které se letos zúčastnili hlavně čeští, rakouští a němečtí modeláři.

Soutěž přitom nabízí úžasnou podívanou na až neuvěřitelný um a šikovnost modelářů. Propracovanost modelů je dokonalá, jak ukazují i naše fotografie. Jejich tvůrci si dávají záležet třeba i na zábradlí, rafičkách na budících nebo dokonce na hydraulických hadičkách jeřábů. Soutěžící jezdí slalom mezi bójemi - některé musí projet pozadu a závěrečným úkolem je zajet do vymezeného doku.

Většina modelů je na baterie, ale představily se i dva s opravdovým miniaturním parním strojem s plynovým kotlem. K žádnému „námořnímu“ neštěstí tu naštěstí nedošlo, i když při podobných soutěžích se někdy třeba kvůli silnému větru některé modely potopí a majitelé je pak musí hledat na dně.

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky