ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Netoličtí obnovili ve velkém masopustní průvod

FOTOREPORTÁŽ - Po několika desetiletích se do Netolic vrátil ve velkém stylu masopustní průvod. Podařilo se ho tu obnovit spolku, který si říká Víc z Netolic.

# Středa 14/2 2024 - FOTO: IVAN JANOTA, text: Tomáš Přibyl

Netoličtí reagovali na snahu a záměr spolku Víc z Netolic opravdu nadšeně a průvod měl proto po desetiletích opět velkou účast. Přišli třeba i místní ochotníci nebo za ďábla převlečený kastelán nedalekého zámku Kratochvíle Petr Šmíd. Spolek i proto vyjádřil z účasti na svém fb profilu velké nadšení s tím, že nyní chce pracovat na dalším vylepšování.

Masopustní průvody mívaly v Netolicích v padesátých a šedesátých letech velkou účast a oblibu. Dokazuje to v místním muzeu dochovaná fotodokumentace. Poslední se konal někdy v sedmdesátých letech a pak letos přišel spolek z Víc z Netolic s výzvou ho obnovit, což se v úterý 13. února odpoledne podařilo.

„Co bylo impulsem? Oslovili mě kamarádi akademický sochař Tomáš Havlík a František Penc, jehož vášní je historie. Chtěli masopust obnovit už déle, a tak poprosili spolek Víc z Netolic o pomoc s propagací,“ vysvětlila pro prachatickoNEWS.CZ předsedkyně spolku Marie Frnochová s tím, že spolku hodně pomohly pracovnice místního muzea, které našly materiály o tom, jak tu masopusty dříve vypadaly i kostýmy.

 

 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky