ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Sedmé putování kolem Krčínky bylo rekordní

FOTOREPORTÁŽ - Tolik lidí se na vlastivědné putování kolem stoky zvané Krčínka ještě nevypravilo. Počasí jim nabídlo sluníčko i kapky deště a na konci čekaly opět buřty.

# Pondělí 25/3 2024 – FOTO: Ivan Janota

TEXT: Tomáš František Přibyl

Putování kolem Krčínky letos připravila obec Hracholusky s pomocí netolického muzea už posedmé. V sobotu 23. března na něj vyrazilo rekordních více než šest desítek zájemců, dva psi a náš redakční fotograf Ivan Janota. Průvodcem výpravy byl velký znalec Netolické obory Ladislav Brašnička.

Za počátek putování bylo zvoleno místo, kde Krčínka začíná, tedy u splavu na potoce Melhutka pod Hrádečkem. Všichni poctivě prošli celou trasu až do konce u hájenky U Ambrože. Ráno sice slibovalo krásné počasí, pak se však vyplnila předpověď, udělala se zima a chvilkami nepříjemně pršelo.

Nikdo se však nevzdal, i malí caparti statečně šlapali. Celou cestu provázel výpravu starosta Hracholusek Václav Vozábal s hasičskou dodávkou pro případ, že by byla potřeba pomoc. Na konci byly pro každého připraveny buřty a něco k pití a jako vždy nechybělo ani něco ostřejšího na zahřátí.

Krčínku vybudoval legendární Jakub Krčín z Jelčan, aby přivedl vodu do zahrady zámku Kratochvíle. Voda z Krčínky tu poháněla různé atrakce. Jenže netolickým obyvatelům se nelíbilo, že vodu přivedl z potoka, který na Netolicku napájí několik velkých rybníků. A tak s jejím stavitelem vedli spory. Možná i ty stály za vznikem pověsti o tom, že stoku, která je dnes technickou památkou, v noci proorává čert s Krčínem zapřaženým do pluhu.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky