ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Čtyři netolická mláďata čápů dostala kroužky

FOTOREPORTÁŽ - Také letošní jaro je pro čápy v Netolicích úspěšné. Loni tu měli rekordních pět mláďat, letos se vylíhla čtyři. A k tomu se čápi vrátili na Petrův Dvůr.

# Středa 5/6 2024 - FOTO: Ivan Janota

TEXT: Tomáš František Přibyl

Letošní kroužkování nové várky čapích mláďat se konalo v Netolicích včera 4. června. Čápi tady tradičně hnízdí na komíně mezi Obecní a Václavskou ulicí a i letos vyvedli mláďata dříve, než je obvyklé. Proto musela být opět okroužkována v dřívějším termínu, než je obvyklé. Nejčastěji ornitologové nová čápata kroužkují až v závěru června.

Kroužkování se ujal místní koordinátor Martin Kulhavý se Stanislavem Chvapilem z České ornitologické společnosti. S výškovou technikou opět pomohli hasiči z Prachatic a za zhruba dvacet minut bylo vše hotovo. Včetně vyčištění hnízda od různých drátů a plastů, které tam často nanosí rodiče čápat.

Další radost milovníkům čápů pak v Netolicích dělá znovu obsazené hnízdo na Petrově Dvoře. To vybudoval už na začátku sedmdesátých let Jiří Vávra a čápům dobře sloužilo až někdy do roku 2012. Pak se propadlo a zůstalo prázdné. Letos v únoru ho však opravila parta dobrovolníků a jejich úsilí bylo odměněno. Uhnízdil se tu totiž pár čápů, z nichž jeden pochází ze Strunkovic nad Blanicí, kde byl jako mládě okroužkován před třemi lety.

A nakonec nový pár čápů na obnoveném hnízdě na Petrově Dvoře.  

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky