ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Noc ukázala zvon Jakub a Prachatice z výšky

FOTOREPORTÁŽ - Ale také dala příležitost plně se předvést farní schole i stále lepšímu a lepšímu chrámovému sboru. A jako každý rok nechyběly ani klarinety.

# Sobota 8/6 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Program Noci kostelů byl letos farností a městem připraven v prachatickém chrámu svatého Jakuba Většího bez velkých okázalostí v komorně poklidném tónu. Z duchovního pohledu se začínalo v pátek 7. června v osmnáct hodin hned tím nejdůležitějším – mší svatou, kterou celebroval místní vikář Petr Plášil.

O její hudební doprovod se postarala farní schola, kterou jinak věřící v kostele slýchají většinou při doprovodu kapely Elaion. Pro scholu šlo o poctu i vydařenou příležitost ukázat, že na faře vyrůstá další muzikantská generace, která bude moct rozdávat radost ve farní kapele. Na závěr se schole podařilo dokonce kostel roztleskat.

V dalším bodu programu hrál pak hlavní roli zvoník od svatého Jakuba Většího Jan Šrámek, který vzal veřejnost na prohlídku kostelních zvonů. A začal u největšího zvonu Jakub, který byl ulit v roce 1521 mistrem Bartolomějem ze Starého města pražského a váží dvě tuny. Za druhé světové války ho nacisté odvezli a dostal se až do Hamburku, ale přežil a vrátil se do severní věže kostela, která není běžně přístupná.

Jan Šrámek dělá zvoníka u svatého Jakuba Většího od roku 2008 a před ním tu zvonili i jeho otec a děda. Na zvon Jakub zvoní při významnějších příležitostech a také jím každou neděli svolává věřící na mši. Protože se ukázalo, že elektrický pohon zvonu nesvědčí, zvoní Jan Šrámek ručně lanem, tak jak se na něj zvonilo od jeho ulití před pěti stoletími.

V půl osmé večer přišel na řadu na kůru kostela chrámový sbor, který posledních několik let vede Veronika Kraliková. A nutno podotknout, že sbor si připravil krásný program a předvedl famózní výkon na úrovni profesionálů. Výkon sboru je pod vedením současné sbormistryně rok od roku lepší a skladby, které zpívá, propracovanější.

Řadu let pak v programu prachatické Noci kostelů nechybí ani Klarinetový soubor Prachatice založený a vedený Janem Hovorkou. I letos ho při některých skladbách doprovodila zpěvačka Petra Sovová a i letos zazněly mimo jiné skladby už nežijícího prachatického skladatele Františka Jančíka. Soubor přitom ukázal, že jeho vystoupení vždy potěší.

Po celý podvečer a večer byla v kostele navíc také zdarma přístupná jižní věž kostela, která slouží jako vyhlídka. Její ochoz ve výšce pětačtyřiceti metrů bylo možné navštívit až do třiadvaceti hodin a nabídl tak také noční pohled na centrum a celé město. Zájem byl velký a po setmění bylo na ochozu plno.

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky