ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Netolické masopustní průvody bývaly událostí

FOTOREPORTÁŽ - V archivu netolického muzea leží mnoho fotografií z místních masopustů. Přinášíme z nich výběr před tím, než se sem masopusty vrátí.

    

 

# Sobota 10/2 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO: Archiv Muzea JUDr. Otakara Kudrny

Podle archivních snímků bývaly netolické masopustní průvody velkými událostmi. Fotografie ze sbírek muzea pochází ze šedesátých a sedmdesátých let minulého století a jsou plné pestrých masek, lidí v dobré náladě, koní i muzikantů a nechybí ani kameraman, který dorazil místní průvod natočit.

Masopust se přitom do Netolic vrátí v úterý 13. února, kdy ho tu opět po zhruba pěti desetiletích uspořádá spolek Víc z Netolic. „Co bylo impulsem? Oslovili mě kamarádi akademický sochař Tomáš Havlík a František Penc, jehož vášní je historie. Chtěli masopust obnovit už déle, a tak poprosili spolek Víc z Netolic o pomoc s propagací,“ vysvětlila pro prachatickoNEWS.CZ předsedkyně spolku Marie Frnochová.

„Sešli jsme se se skvělými dámami z Muzea JUDr. Otakara Kudrny a organizaci akce rozjeli. Z muzea nám byly poskytnuty historické fotografie netolických masopustů a zapůjčeny kostýmy. Muzikanti v průvodu budou v úterý z kapely Duo Vesla - dva členové z kapely Dark blue elephant,“ dodala Marie Frnochová.

Na obnovu velké netolické tradice je přitom všechno připraveno. Kolik bude masek, je zatím těžké odhadnout, protože organizátoři vyzvali k zapojení i veřejnost, a tak se uvidí až na místě. Trasa průvodu má pro jistotu dvě varianty – suchou a mokrou, ale předpověď zatím Netolickým také přeje.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky