ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Padesátiletý příběh čapího hnízda pokračuje dál

FOTOREPORTÁŽ - Parta milovníků čápů jim opravila hnízdo na komíně Petrova Dvora u Netolic. To je staré přes padesát let, ale přes deset let bylo opuštěné.

    

 

# Pondělí 12/2 2024 - TEXT: Tomáš Přibyl

FOTOGRAFIE: Ivan Janota

Netolice mají dvě velká a dlouhé roky fungující čapí hnízda. To na komíně bývalé prádelny funguje dobře – tedy čápi ho využívají a loni na něm vyvedli dokonce hned pět mláďat. Z jejich kroužkování jsme přinesli fotoreportáž Ivana Janoty. A druhé hnízdo se nachází na komíně Petrova Dvora, ale řadu let bylo opuštěné.

Petrodvorské hnízdo přitom bylo nejprve Kratochvílské. Čapí pár ho postavil v roce 1968 přímo na vstupní věži nedalekého zámku Kratochvíle. Jenže tam do něj udeřil blesk, mláďata uhynula a čápi už se nevrátili. O tři roky později proto čápům postavil nové hnízdo na komíně bývalého pivovaru v Petrově Dvoře Jiří Vávra. Ještě ten rok na něj přiletěl čapí pár a čápi tu následně pravidelně hnízdili zhruba čtyři desetiletí.

Někdy kolem roku 2012 se hnízdo propadlo a zůstalo prázdné. To se však rozhodli letos změnit dobrovolní hasiči z Petrova Dvora a na pomoc si vzali velkého netolického milovníka výšek a čápů Václava Kolafu, kterému pomáhal nahoře Jiří Voška. Společně pak o uplynulém víkendu hnízdo opravili a připravili pro nový čapí pár. Jak oprava probíhala, opět zachytil ve fotoreportáži náš redakční fotograf Ivan Janota.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky