ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatický Štítek slavil pětadvacáté narozeniny

FOTOREPORTÁŽ - Možná trochu nenápadně, ale jako voda uplynulo čtvrt století, před kterým vznikla přehlídka pohádek, která učí děti chodit do prachatického divadla.

# Úterý 19/3 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Štítek není jen pouhý doplněk většího, staršího a porotou hodnoceného Štítu. Vznikl v době, kdy na radnici seděl krátce mladý starosta Jan Bauer a prachatickou kulturu řídila legendární ředitelka Kulturních a informačních služeb Alena Vandlíčková. Od té doby prošel několika změnami, ale to hlavní zůstalo.

Štítek dal příležitost souborům, které hrají pro děti a většina jihočeských divadelních přehlídek a soutěží je opomíjí. Prachatická přehlídka pohádek v tomto směru už pětadvacet let ukazuje, že v jižních Čechách je velká pohádkově divadelní tradice, která má navíc i vysokou úroveň. K tomu přináší Štítek i zajímavou zpětnou vazbu, protože o vítězi rozhodují samy děti hlasováním.

Především však tato malá prachatická přehlídka, která má v posledních letech víkendový formát čtyř představení, učí chodit i velmi malé děti do divadla s rodiči či prarodiči. Řada z malých diváků Štítku se tak stává v dospělosti diváky Štítu i dalších divadelních představení. V tomto směru Štítek dětem otevírá cestu do divadla coby kouzelného okna, kterým se vstupuje do světa příběhů.

Také letos Štítek pro děti uváděla Adéla Jiroušková a zahájil ho o minulém víkendu v sobotu dopoledne divadelní soubor Prácheňská scéna v Písku s tradiční pohádkou plnou písniček O mazané kovářce. Po něm přišlo na řadu v sobotu odpoledne Národní divadlo Čkyně, které Štítek vyhrálo loni a letos přijelo s hodně energickou a svéráznou verzí pohádky O perníkové chaloupce.

Marešova divadelní společnost pro děti sehrála v neděli dopoledne Povídání o pejskovi a kočičce podle známé knihy Josefa Čapka. Před odpoledním nedělením představením nechyběla v prachatickém divadle výtvarná dílna, o kterou se tu tradičně stará prachatické pracoviště domu dětí a mládeže. A po ní jubilejní Štítek uzavřeli ochotníci z českobudějovického souboru J. K. Tyl s edukativním představením o včelách a holčičce Běle. - Výsledky budou vyhlášeny v pátek 22. března večer v prachatickém městském divadle v devatenáct hodin.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky