zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  OBRAZEM: Deset let investic udělalo ze ZŠ Vacov moderní školu

VACOV - 1/9 2022 - 16:20 – Se začátkem školního roku představily školy také nové investice. Jednu z největších v okrese za sebou má škola ve Vacově.

      

   Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

Vacovská základní škola dnes 1. září otevřela nové třetí podlaží s novými učebnami a vybavením. A také představila změny, kterými prošla v posledních deseti letech, kdy sem ze státního a obecního rozpočtu putovaly desítky milionů korun.

Díky tomu teď tato obecní škola s devíti ročníky patří k nejmodernějším na Prachaticku a může se rovnat i s městskými školami. Což je dobrá zpráva jak pro jejích zhruba 180 žáků, ale hlavně pro celý tento šumavský region, protože tu vzroste kvalita vzdělání nových generací.

Se začátkem nového školního roku začala totiž škola využívat nové půdní prostory, které při dni otevřených dveří představila veřejnosti i mediím. „Finanční náklady investice do půdního prostoru a tělocvičny dosáhly téměř šestadvaceti milionů korun. Z toho se zhruba patnáct a půl milionu korun podařilo získat z dotačních programů a dalších deset a půl milionu korun bylo dofinancováno z rozpočtu obce,“ řekl dnes starosta Vacova Miroslav Roučka.

Na půdě došlo ke statické úpravě krovu, střecha dostala novou krytinu a instalováno tu bylo šedesát čtyři střešních oken – některé na elektrické ovládání. A poté tu stavební firma vybudovala učebny fyziky a chemie a také přírodovědnou a počítačovou učebnu. Kancelář tu má ředitel a jeho zástupce a samozřejmostí bylo sociální zázemí nebo klimatizace. A tělocvična dostala nové osvětlení.

Ve funkcionalistické budově dokončené v roce 1944 se toho za posledních deset let změnilo ale mnohem více. Budova se dočkala zateplení, výměny oken a dveří, nových šaten i rekonstrukce všech sociálních zařízení. Novotou voní i vybavení řady učeben, sboroven nebo jídelny.

Tělocvična dostala novou palubovku za milion korun, také byla za pět milionů korun zateplena a nové je v ní i automatické vytápění. K tomu k ní škola pořídila i nové šatny. Nová je ve škole i venkovní učebna a obnovou prošla také učebna dílen.

Čím by se pak jiné školy mohly ve Vacově zejména inspirovat, je nová kotelna za sedm a půl milionu korun. Tepelná čerpadla v ní poskytují výkon 140 kilowatthodin, ovládána mohou být i na dálku z mobilu a škole pomáhají výrazně šetřit. Oproti vytápění starými a málo výkonnými kotli na topný olej tu šetří zhruba třetinu nákladů.

Škole se to vše podařilo zejména díky spolupráci s obcí, které budova školy patří. „Chci poděkovat Obci Vacov v čele s panem starostou, protože za deset let, kdy tu jsem, je tato spolupráce vynikající a doufám, že bude pokračovat,“ řekl dnes ředitel školy Josef Mráz.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

První státní lesní mateřská škola startuje na Soumarském mostě

Do potoka unikly fekálie. Vyšetřující městský úřad k tomu mlčí

Eno-gastronomické přehlídky sýrů, ryb a vín zvou. Už o víkendu!

Houby v Pošumaví čekaly na vláhu a konečně se jí dočkaly

Robert Huneš se dočkal po dvou letech hejtmanské Zlaté šupiny

Robert Huneš se dočkal po dvou letech hejtmanské Zlaté šupiny

Vytrhl vrátka, aby se dostal k domu, kde pak nadával a pral se

Skvosty South Bohemia Classic uvidíte nejlépe ve Vimperku

Policie řeší ne úplně obvyklý příběh ztracené tašky s penězi

Kuřáci Prachaticka budou pod větší kontrolou nemocnice a lékařů

OBRAZEM: Zkouška zkoušky naznačila možnosti kina/amfiteátru

Teprve dvaadvacetiletý muž si vyslechl obvinění z krádeže dřeva

Ve Staré radnici nabídnou candáta s pyré nebo tatarák z kapra

Na vlak střílel opilý muž. Souprava se mu připletla do rány

Prachatice otevřely naučnou stezku věnovanou místním řopíkům

Velmistr lenorského pečení chleba Augustin Sobotovič vzpomíná

Na vlak jedoucí do depa někdo vystřelil ze vzduchové zbraně

Ateliér Seidel fotografoval ve Volarech a chystá se do Prachatic

Kradl dvakrát v prachatické firmě. Poprvé okradl spícího muže

Kritici letního kina se přepočítali. Jeho návštěvnost je vysoká

Budování singltreků má v okolí Prachatic kam pokračovat

OBRAZEM: Po boudě otevřela na Libíně také Galerie Vysoko

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena