zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  OBRAZEM: Začal svátek vytříbených chutí skvělých sýrů, ryb a vín

PRACHATICE - 2/9 2022 - 12:49 – V Prachaticích začaly v pátek dopoledne dvě spojené eno-gastronomické přehlídky. Pro veřejnost jsou přístupné od sedmnácti hodin.

      

   Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL

V pátek 2. září dopoledne se v renesančním prostoru arkád Staré radnice konalo oficiální zahájení Národní přehlídky sýrů a vín a eno-gastronomické přehlídky ryb a vín. První pořádá prachatický sommeliér Michal Kočan devatenáct let a druhou sedmnáct let.



Na zahájení přehlídek pro zvané začali kuchař Karel Plucar s kolegou předvádět své umění, na které se může těšit večer i veřejnost. O hudební doprovod se postarali učitelé z prachatické pedagogické a umělecké školy a nechyběla ani tradiční aukce sýrů a vín na podporu místního hospice.

Obě přehlídky si tradičně kladou za cíl podpořit konzumaci zdravých pokrmů a snoubení jejich chutí s víny. A tradičně to vše nabízí v jednom z nejkrásnějších prostorů v prachatickém historickém jádru ve Staré radnici postavené Rožmberky v 16. století a v jejích arkádách a sklepích.

Své sýry přijelo do Prachatic představit dvanáct mlékáren, které za své výrobky dostaly řadu cen. Jedenáct z nich je z Čech a Moravy a dvanáctá přijede z Bavorska. Celkem dodaly padesátku vzorků sýrů té nejlepší kvality z kravského a kozího mléka.

„Vedle mnoha skvělých sýrů a sýrových pomazánek jsou prezentovány čerstvé sladkovodní ryby výhradně z jižních Čech. Především je to kapr, amur, pstruh, siven a candát. Máma tu dva kuchaře, kteří připravují skvělé pokrmy z ryb. Jde přitom o to ukázat lidem, že ryby mají krásné, jemné a vybrané maso a dá se z nich udělat fantastický pokrm,“ řekl hlavní organizátor přehlídek Michal Kočan.

Rybí pokrmy na přehlídkách připravuje kuchař Karel Plucar, který v minulosti vařil i v Potrefené huse v Českých Budějovicích. „Z pokrmů bych doporučil hlavně candáta. Řekl bych, že candáta ocení i lidé, kteří ryby nejedí. Má jemné bílé maso, které je nutričně bohaté zejména na bílkoviny. Díky své struktuře je dobře stravitelné a pro tělo využitelné. Má málo tuku a je ceněné zejména kvůli složení mastných kyselin,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ.

„Dále doporučuji ochutnat jemný tatarák z kapra. Budeme ho připravovat z čerstvého masa, které nejprve zbavíme kostí a kůže, poté jemně nasekáme a přidáme šalotku, čerstvou petržel, sůl, hořčici, tabasco, kapku citronu, kmín, pepř, žloutky z domácích vajec, worcester, kečup a papriku. Celé promícháme a podávat budeme na křupavém toastu s olivovým olejem a listem polníčku,“ dodal.

Ve Staré radnici se můžete těšit na tyto pokrmy:
*Carpaccio z červené řepy s medovým dresinkem, marinovaným sýrem a rukolou.
*Sýrový koláč.
*Tatarák z kapra s kapkou citronu podávaný na křupavém toastu.
*Jihočeská rybí polévka - tradiční rybí polévka, jak ji všichni známe.
*Rybí polévka s loupanými rajčaty podávaná se sýrovým toastem.
*Pstruh s česnekovým máslem a bylinkami, podávaný s citronovou polentou.
*Candát na másle s hráškovým pyré a restovanou karotkou, pečený brambor.
*Sekané rybí biftečky podávané na trhaném salátu s hořčicovým dresinkem.
*Amur pečený na másle, kořenové zelenině a bylinkách, čerstvé pečivo.
*Kapr na másle s citronem a bylinkami, pečený brambor s koprovým dresinkem.
Dále se můžete těšit například na domácí rybí salát.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Houby v Pošumaví čekaly na vláhu a konečně se jí dočkaly

Robert Huneš se dočkal po dvou letech hejtmanské Zlaté šupiny

Robert Huneš se dočkal po dvou letech hejtmanské Zlaté šupiny

Vytrhl vrátka, aby se dostal k domu, kde pak nadával a pral se

Skvosty South Bohemia Classic uvidíte nejlépe ve Vimperku

Policie řeší ne úplně obvyklý příběh ztracené tašky s penězi

Kuřáci Prachaticka budou pod větší kontrolou nemocnice a lékařů

OBRAZEM: Zkouška zkoušky naznačila možnosti kina/amfiteátru

Teprve dvaadvacetiletý muž si vyslechl obvinění z krádeže dřeva

Ve Staré radnici nabídnou candáta s pyré nebo tatarák z kapra

Na vlak střílel opilý muž. Souprava se mu připletla do rány

Prachatice otevřely naučnou stezku věnovanou místním řopíkům

Velmistr lenorského pečení chleba Augustin Sobotovič vzpomíná

Na vlak jedoucí do depa někdo vystřelil ze vzduchové zbraně

Ateliér Seidel fotografoval ve Volarech a chystá se do Prachatic

Kradl dvakrát v prachatické firmě. Poprvé okradl spícího muže

Kritici letního kina se přepočítali. Jeho návštěvnost je vysoká

Budování singltreků má v okolí Prachatic kam pokračovat

OBRAZEM: Po boudě otevřela na Libíně také Galerie Vysoko

Obnova Soumarského rašeliniště funguje. Má více a více vody

Nezaměstnanost Prachaticka je i při vysoké inflaci stabilně nízká

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena