zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Kritici letního kina se přepočítali. Jeho návštěvnost je vysoká

PRACHATICE - 13/8 2022 - 10:19 – Prachatické letní kino začalo s vysoce nadprůměrnou návštěvností a už bylo i vyprodáno. Navíc chystá i divadelní zkoušku.

      

   Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

Od kritiků padesátimilionové investice do letního kina/amfiteátru často zaznívalo, že do kina se dnes už téměř nechodí. Ostatně stálé městské kino na Národce má průměrnou návštěvnost 48 lidí na promítání. Zájem o letní kino je ale velký a ukazuje, že do kina se v Prachaticích stále chodí.

Na první představení 5. srpna sem dorazilo na český film Prvok, Šampón, Tečka a Karel zhruba 90 lidí. Druhé promítání 9. srpna, kdy byl na programu další český film Vyšehrad: FYLM, bylo beznadějně vyprodáno. A včera 12. srpna bylo kino při promítání dalšího českého filmu Po čem muži touží 2, plné více než z poloviny.

K tomu je třeba podotknout, že při prvním promítání bylo velmi deštivo a chladno a kino ještě nemá vysunovací zastřešení. Včera byla nabídka dalších akcí ve městě poměrně široká a ve všech třech případech kino promítalo snímky, které už českými kiny prošly. Zadarmo bylo jen první představení.

Kino tak začalo i navzdory okolnostem s průměrem více než čtyřikrát větším než má Národka. Pomohly tomu jistě i příznivé ceny, které Kulturní a informační služby nastavily, ale je nutné uznat, že kino zatím překonává návštěvností i některé místní tradiční akce.

Ve středu 17. srpna se tu přitom bude konat od sedmnácti hodin další zajímavá akce. KIS pozval pražský divadelní spolek R312, který putuje po Čechách s veřejnými divadelními zkouškami nového představení Třeštění ve dvou. „Příběh jednoho páru, který se uzavře před světem a nechce opustit svůj byt, přináší řadu groteskně vtipných a důvěrně povědomých scén z partnerského života, ale i výjevy hrozivé, melancholické či jímavé,“ říká anotace hry.

Premiéru chystá soubor, který loni hrál v Prachaticích Šumavské legendy, na říjen a na zkoušky zve i veřejnost. „Divákům se nabídne tvar, který je nehotový a stále v procesu. Diváci se tak tímto způsobem stanou do určité míry tvůrci, protože budou moci nahlédnout do útrob vzniku divadelní inscenace,“ vysvětlila ředitelka Kulturních a informačních služeb města Prachatic Věra Houšková.

V hodně vyostřených debatách koalice a opozice v Prachaticích a na sociálních sítích se z letního kina stalo jakési ukazovátko. Opozice na něm ukazovala, jak je koalice populistická, nezodpovědná a amatérská a pro koalici šlo o ukázku toho, že opozice neunesla ztrátu moci a nemá ráda lid. Kino se tak mohlo stát jakýmsi úhelným kamenem blížících se voleb.

Argumentace pracující s tím, že kino prakticky nikdo nechtěl, má jen odpůrce a nikdo do něj chodit nebude, však s jeho velmi vysokou návštěvností padá. Opozici tak zbývá jen morální apelování, které ale mezi tradičně morálně nihilistickými Čechy starajícími se hlavně o své pohodlí a zábavu, nemívá moc velkou odezvu.

Když už kino stojí, je správné, aby neleželo ladem, ale otázka, zda bylo důležitou investicí v tak chaotických časech, zůstává. Za padesát milionů korun mohlo město pořídit řadu investic – postavit nové byty, opravit kanalizaci v Pivovarské, které hrozí havárie, opravit Hulák, otevřít chatu na Libíně či je dát na investice školám nebo vybudovat další průmyslovou zónu…

Anebo konečně investovat do parcel pro rodinnou výstavbu. Kvůli jejichž nedostatku a vysokým nájmům v městských bytech přišly Prachatice za zhruba deset let o 1200 obyvatel. Město však dostává sdílené daně do rozpočtu podle počtu obyvatel a jejich masivní úbytek ekonomiku města připraví v budoucnu v součtu o stovky milionů korun.

Vyprodané promítání 9. srpna. Foto: Město Prachatice

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Budování singltreků má v okolí Prachatic kam pokračovat

OBRAZEM: Po boudě otevřela na Libíně také Galerie Vysoko

Obnova Soumarského rašeliniště funguje. Má více a více vody

Nezaměstnanost Prachaticka je i při vysoké inflaci stabilně nízká

Otec a syn vařili pervitin i po obvinění a ovlivňovali také svědky

Padla jedna z ikonických lip u Křížku předčasně a také zbytečně?

Pod lípou bavily holky z Jámy, dechovka, gymnastky i pohádka

K prvorepublikovým ŘOPíkům po nově vybudované stezce

Výtvarně vždy mimořádný Salve Prachatice visí v Zimní zahradě

OBRAZEM: Prachatice slavnostně otevřely letní kino/amfiteátr

Prachatice se opět mohou těšit na skvělé sýry, ryby a vína

Muž, který mlátil kladivem do aut, skončil rychle v rukách policie

I erotické pomůcky pro ženy mohou mít cenami ověnčený design

Policejní psovodi dopadli dalšího nočního kopáče vltavínů

Květinové louky v Prachaticích potěší kolemjdoucí až do mrazů

Vernisáž prací umělců z Výtvarného workshopu Volary potěšila

Vilový festival rozezněl Prachatice a přivedl sem spoustu mládí

Alkoholový recidivista to za volantem dotáhl až do policejní cely

Výtvarný workshop SALVE Prachatice zve v neděli na výstavu

Letní kino začíná. Promítne hity a první film bude zadarmo

Sedmý výtvarný workshop ve Volarech je právě v plném proudu

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena